stano
Reakcie
-
AutorPríspevky
-
stanoÚčastník (Participant)
Je to celkom zaujímavé tak totu dávam.
„Človek si kope hrob vidličkou a nožom.“ ( Hippocrates )
Po svojich potulkách Afrikou som sa stretla v džungli Nigérie s kmeňom, ktorého mnohí členovia boli viac ako 100 roční, plní energie, so zachovalým chrupom bez výraznych známok degenerácie, aké vidíme u starých ľudí v tzv, “civilizovaných” krajinách Za celých 7 rokov som tam nestretla “Alzheimera”, „Parkinsonika“, nevidela som prestárlych na invalidných vozíkoch v plienkach ( nie preto, že tam vozíky asi neexistujú, kde by ich v džungli asi nabrali – ale preto, že tam takých ľudi nebolo.!) A hlavne som v džungli nenašla obéznych!!! Je pravdou, že tam pôsobí Darwinova prirodzená selekcia s vysokou prenatálnou, novorodeneckou a kojeneckou úmrtnosťou a prežijú tak iba najsilnejšie jedince, ale za tých 7 rokov usilovného pozorovania som prišla k názoru, že k vysokovekosti v tejto oblasti zrejme prispieva aj
potrava, ktorá je z 90 % vegetariánska. Skladá sa zo strukovín, kasavy, ryže, yamu, kokosu, orechov, ovocia, “zeleniny”, ktorá rastie voľne v prírode a ktorú si nakosia kosáčikmi, ktora je bez postrekov a nie je geneticky modifikovaná. Majú vysoký denný príjem cibule, chili papriky, paradajok, omáčky z dyňových semien, ktorá pôsobí ako purgatívum na červy. Matky svoje ratolesti poctivo koja do 2 rokov a po odstavení už ani mlieko ani syry nepríjimajú a nastupuje strava dospelých. Namiesto sladkostí a “dobrôt” zo supermarketov (plných stabilizátorov, farbív, umelých sladidiel a umelých arom ) táto ‘chudobina” konzumuje “iba” ananásy, pomaranče, mango, avocádo, papáyu, kokosy, orechy, cashu atd ( plne fytofarbív – (prírodných!), vitamínov, enzýmov a minerálov). Coca-cola s povestným aspartamom, ktorý ničí organizmus, tam tiež chýba. Domorodci žijú uprostred prírody v utuženej komunite bez stresov a podľa porekadla – “čo ťa nezničí, to ťa posilní” – tí čo prežijú pliagu infekcií a malárie v skorom detskom veku, prežívajú do vysokého veku v úctihodnej forme. Nie je zvláštnosťou nájsť statného osemdesiatnika s mladou 17 ročnou ženou – v poradí možno siedmou – s kŕdľom malých detí…( Populácia v hlavnom meste Lagose, ktorá si osvojila európsku a americkú kuchyňu, dospela k deteriorácii zdravia a začali sa u nej rýchlo prejavovať známky degeneratívnych ochoreni, typických pre populáciu západných krajín.)Vek im ťažko zistíte podľa počtu vrások na tvári. Ja som ho vypočítavala podľa počtu generácií. Pri ochoreniach sa domorodci obracajú na lokálnych šamanov, ktorí im namiesto umelo vyrobených práškov z laboratórií namiešajú koktaily vývarov a čajov z lokálnych rastlín. Všetky tieto skúsenosti ma dohnali k tomu, že som začala skúmať vplyv potravy na zdravie a stav organizmu. Najviac ma ovplyvnili čínski budhisticki akupunkturisti a indicki jogíni – prísni vegáni – ktorí ma aj inšpirovali dať sa tiež na túto formu existencie. Jedna z hlavných teórií starnutia – “ Oxidácia a voľné radikály” – uvádza ,že starnutie je výsledkom nahromadenia poškodených buniek, spôsobené voľnými radikálmi a oxidáciou. Jednoducho povedané – naše duševné a telesné schopnosti sú pochované pod odpadkami metabolických procesov, spôsobených oxidáciou a voľnými radikálmi.
Nahromadený odpad – metabolické rezíduá – sú odstraňované z tela obličkami, pečeňou, pľúcami, kožou. Najčastejšími rezíduami sú tukové depozity, cholesterol, proteínové fragmenty, hlieny, kalcifikácie, kyselina močova, kyselina mliečna, tzv. pigmenty stárnutia a iné.
Ak jeme viac, ako spotrebujeme, zvyšky sa menia na tuk a cholesterol a ukladajú sa do zásoby pre pripadne budúce potreby… Uskladnia sa tiež v artériách a orgánoch a vedú k arterioskleróze, kardiovaskulárnym ochoreniam, štukovateniu pečene atď. Vysokoproteínová strava zanesie lymfatický systém, zakyslí organizmus a vedie k poruchám funkčným, neskôr organickým, ktoré začnú byť chronickými a stávajú sa z nich dedičné genetické vady. Vedú tiež k vzniku a rastu nádorov. Oxydáciou tukov vznikajú lipofuscin, ceroid a amyloid – ukladajúci sa v orgánoch a neurónoch, prispievajúci k mentálnej deteriorácii.
Najproblematickejšou potravou je :
– laktóza, kazeín a tuky v mliečnej strave – spôsobujú alergie (= ekzémy, astmy), deficienciu zinku (= nízka imunita) a železa (=anémia), zanesenie hlienom (= časté respiračné infekcie, sinusitidy, otitidy, zaťaženie lymfatického aparátu = leukémia, katarakty, )..
Nie je pravdou, že deti potrebujú k rastu mlieko !
Nikde v živočíšnej ríši zvieratá po odstavení mlieko nepijú!!! Aj najväčšie zvieratá – ako slon, kôň, žirafa… kalcium získavajú z trávy a inej rastlinnej potravy. Vedecké experimenty dokázali, že mláďatá kráv, kŕmených počas gravidity mliekom, mali v krvi nízku hladinu zinku a nízku imunitu, ktorú dedili od nich ešte 4 generácie! Vysoká incidencia osteoporózy v západných krajinách sa tiež pripisuje nízkej absorbcii kalcia z mliečnej potravy. Mlieko nielenže neobsahuje železo, ale znižuje jeho absorbciu z čreva, čo vedie k anémiám,
– glutén z múky – spôsobuje alergie a zapaly čreva ( = malabsorbcia, m. Crohn, autoimúnne ochorenia
– rafinovaný cukor – spôsobuje diabetes, deficienciu chrómu, reaktívnu hypoglykémiu,
– mäso, tuky – nasýtené tuky ( ateroskleróza, rakovina, choroby pečene ). Mäsožravci majú nielen silné enzýmy, ale jedia mäso surové, ktoré obsahuje katepsin, ktorý pomáha pri metabolizme a chýba vo varenom mäse.
– živočíšne bielkoviny – metabolizujú sa za vzniku močoviny a amoniaku, ktoré zakyslujú vnútorné prostredie a vedú k degenerácii organizmu a vzniku nádorov.
– chemikálie – nitráty, nitrity ( v mäsových výrobkoch), sulfity ( v mrazemých potravinách ), umelé sladidlá – aspartam (sposobujúci nádory mozgu, metabolické a neurologické komplikácie, epilepsiu) ,
– hliník – silný neurotoxín ( senilná demencia, Alzheimer, Parkinson , zníženie pamäti, laterálna skleróza )Vrátim sa k mlieku:
Každý druh mlieka, či je to ľudské, slonie, kravské, psie, slúži na rast a stavbu tela mláďat a toto sa odlišuje u všetkých druhov cicavcov. Ludske mlieko je kvalitativne odlisne od zvieracieho a unikatne svojim zlozenim.My nepotrebujeme masivnu konstrukciu kostry a svalov ako napr,tazne zvierata ( ich mlieko obsahuje 4x viac proteinov, 5-7x viac mineralov a 6-10x menej esencialnych mastnych kyselin). Ludsky novorodenec potrebuje material na vyvoj mozgu,nervov a miechy- Alfa linoleic acid, ktory sa v kravskom mlieku nenachadza, zato sa nachadza v materskom.ŽIADEN CICAVEC NEPIJE MLIEKO PO ODSTAVENÍ A ŽIADNE ZVIERA V PRÍRODE NEPIJE MLIEKO INÉHO DRUHU ZVIERAT !!!
Štúdie ukazujú, že 2/3 alergií je asymptomatických do 10. roku života. Veľa detí má alergiu na mlieko bez toho, aby rodičia o tom vedeli. Reakcie – ako výtok z nosa, piskľavý kašeľ, zápaly stredného ucha, koprivky, žalúdočné ťažkosti, kŕče, hnačky, neprospievanie atď. môžu byť často omylom stanovené ako chybná diagnóza. Ak sa odstráni mlieko zo stravy, symptómy vymiznú.Časté požívanie mlieka a mliečnych výrobkov 3 x zvýši risk rakoviny prostaty a 6,5 x risk rakoviny prsníka. Mlieko zvyšuje IGF-1 a podporuje rast nádorov. Nadmiera vápnika znižuje aktivitu vitamínu D, čo posilní rast malígnych buniek. Keď som deťom so začiatočným štadiom typu -1 DM vysadila zo stravy mlieko, DM sa zastavil vo vývoji!!!! Ženy, ktoré pravidelne pijú mlieko a jedia syry majú 2x vyšší risk zlomeniny krčka. Mlieko vlastne spôsobuje osteoporózu zvýšením straty vápnika z tela močom. Američania majú najvyšší výskyt osteoporózou vyvolaných zlomenín krčka stehennej kosti na svete napriek tomu že konzumujú 3x viac mlieka a syrov ako ich ázijskí a africkí priatelia. Afričania, ktorí mlieko nepijú a ich príjem vápnika je v limite do 200 g denne, majú najmenší výskyt osteoporózy. Faktom ostáva, že strata kostného tkaniva pri osteoporóze nie je pre nedostatok vápnika, ale ako bolo štúdiami dokázané – pre jeho nadmernú rezorbciu z kostí a exkréciu z tela. Až 1/3 vápnika absorbovaného z mlieka a 2/3 zo syrov sa strácajú močom!!! Najväčším vinníkom je nadmerný príjem bielkovín. Pri liečbe osteoporózy neindikujem zvýšenie príjmu vápnika do tela ale zníženie príjmu zivocisnych proteínov. Naopak – vysoký obsah draslíka z ovocia a zeleniny znižuje straty vápnika.
Takže aká je najlepšia potrava pre kosti ?
!!!! VEGETARIANSKA !!!!
– Tá je neporaziteľná pre dobrú absorbciu vápnika pri jeho súčasných znížených stratách. Superstar pre zdravé kosti je vitamín K z tmavozelenej listovej zeleniny (potrebných je 100 g denne)
Pacienti s vysokým cholesterolom môžu zvrátiť poškodenia tkanív nasýtenými tukmi a znížiť počet infarktu myokardu až o 70 %. Telo absorbuje viac vápnika z brokolice ako z mlieka. Najviac vápnika obsahuje mak, strukoviny, lieskovce, mandle, sója, ovos, zemiaky, sezam ( tahina).Vyhnite sa sýteným vodám, zbavujú telo vápnika !!!
Už po mnoho stáročí bola strava pokladaná za liek ale i jed súčasne. Starí Gréci odstraňovali zo stravy chorých najprv bielkoviny ako najťažšie stráviteľné. Aby sa do tela nevylučovali toxíny starostlivo si premývali čreva klystýrmi. Napriek tomu, že v našej klasickej medicíne je stále dominantná farmakoterapia a chirurgia, v posledných desaťročiach sa množia dôkazy, že substancie v zelenine a ovocí majú liečivé účinky a pôsobia tiež preventívne na mnohé ochorenia.
Zvlášť fytolátky pôsobia priaznivo na imunitný systém. Najdôležitejšími z nich sú – beta-karotén, kyselina listová, niacin, vitamín C, vitamín E, kalcium, selén, kapsicin, lykopen, kyselina elagová, fenoly, indoly a ďalšie. Preto má byť strava bohatá na surovú zeleninu a ovocie, strukoviny a celozrnný chlieb, orechy, semená, ktoré robia naše vnútorné prostredie zásaditým. Milióny rokov sa naši predkovia živili semenami, ovocím a rastlinnou potravou.Jesť sa má striedmo. Arabské príslovie hovorí:
“Naplň žalúdok len do 1/3 jedlom. Druhú 1/3 nechaj pre vodu a ďalšiu 1/3 pre vzduch”.
Náš organizmus je systém citlivý na jedlo. Odbúravať toxické produkty metabolizmu je preň namáhavé. Detoxikovať dokáže len určitú dobu. Postupne sa organizmus unaví – zdekompenzuje a nastáva degenerácia tkanív a celého organizmu.
Hlavnú úlohu pri metabolizme a detoxikácii zastáva najväčšia žľaza v tele – pečeň, ktorá má viac ako 100 funkcií, a tak je pre telo jedným z najdôležitejších orgánov. Preto sa musíme snažiť o jej regeneráciu a pravidelnú očistu.Každé ráno vypite na hladný žalúdok pohár vlažnej vody s citrónom.
Vylúčte z potravy živočíšne tuky a bielkoviny, ako aj sladkosti a jedlá z bielej múky, marmelády, konzervované potraviny plné ťažkých kovov, nápoje s umelými sladidlami, chemikálie. Tie ju zaťažujú a prispievajú k jej degenerácii. Kávu a alkohol odporúčam striedmo.
Preorientujte sa na stravu vegetariánsku, založenú na strukovinách, semenách, orechoch, surovej zelenine a čerstvom ovocí. Nedajte sa strhnúť vlnou rôznych odtučňovacích kúr, hlavne sa vyhnite nebezpečnej Atkinsovej diéte!Raz týždenne detoxikujte – varenou ryžou s mrkvou, veľa pite – vodu, fenyklový čaj. Pravidelne si nechajte pod zrakom skúseného lekára zregenerovať pečeň prírodnými prípravkami a výťažkami z rastlín.
Človek nebol stvorený pre život v kvetináči…. Doprajte telu veľa pohybu!
stanoÚčastník (Participant)Daj pozor, aby si nerozplakal ženu, pretože Boh počíta jej slzy! Žena pochádza z mužovho rebra. Nie z chodidla, aby sa po nej šliapalo. Nie z jeho hlavy, aby bola dokonalejšia. Ale z boku, aby bola rovnocenná.Spod ramena, aby bola chránená. A blízko srdca, aby bola milovaná
stanoÚčastník (Participant)Miesto vyhľadávania som omylom napísal do kolonky vytvoriť tému básne.Ak by sa dalo tú temu vymazať,bola napísana omylom.
stanoÚčastník (Participant)Nenapísal som to ja bolo mi to poslané.
MYSEĽNaša myseľ veľa stvára
Keď moc volnosti dostáva
Ak ju ale ulapíme zrazu
Začne stvárať veľkú skazuPresviedča nás to mi ver
Že lepšie žiť na úver
Užívať si čo sa dá
Len tak je to parádaNever svojej mysli radšej
K záhube to vedie našej
A začni si chystať raj
Pomaly ju prerábajBude to stav trvalý
Hoc je teraz pomalý
Prináša aj neplechu
Nie vždy na potechuNo tie trable stoja za to
Keď nám svitne jako na to
Calý život máme v moci
Všetko nám je napomociNech si prší nech si fúka
Nás už teplo hreje zdnuka
Nech si plačú nech sa boja
Tí čo na mieste len stojaVšetci máme v sebe silu
Každú chvíľu zmeniť v milú
Aj tú peknú aj tu druhú
Zúžitkovať k svojmu duhuChce to iba odvahu
Zmeniť svoju povahu
Návodov je na to dosť
Napríklad len stratiť zlosťA miesto nej vpustit dnu
Viacej citu k blížnemu
Hnevu je tu vyše práva
A čo nám to dobré dávaOpláca to zas len tak
Že sa vráti starý strach
Šarapatia domnienky
Vracajú sa spomienkyA tak skús to po novom
Vyskúšaj to na živom
Začni hoci v záhrade
Pričuchni k tej záhadeČo sa deje vôkol nás
Keď skončíme márniť čas
Chodením len bezducho
Vidiac všetko nahruboSemienko to malinké však
Skrýva v sebe veľzázrak
Rozlúštenia sa v nom taja
O živote v zemi rajaTam je pravda odveká
Ktorá navrch preniká
Večným kolobehom plodenia
Každým okamžikom znovuzrodeniaTo čo je v ňom je aj v nás
Chce to ale istý čas
Kým sa zbaví naša duša
Toho čo nám to narúšaKde to väzí v čom to tkvie
Kde to máme ukryté
Môže veru och jajáj
Pochopiť len každý sámstanoÚčastník (Participant)Chia semienka
Ako získať stratenú energiu a zároveň chudnúť bez pocitu hladu? Objavte výhody Chia (čítaj „čia“) semienok v priebehu niekoľkých dní. Chia semená (Salvia hispanica) boli tajnou “super potravinou” už v dobách starodávnych civilizácií (aztékov, mayov) a boli aj vysoko cenené. Je až neuveriteľné, že sme ich tak dlhú dobu v podstate ignorovali. Pestovanie chia semien je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku, neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“…
Chia pomáha udržiavať energiu počas celého dňa. Poskytuje tiež živiny a ponúka viacero zdravotných benefitov, ako je napr. budovanie tenkých svalových vlákien, podporovanie zdravia kardiovaskulárneho systému a stabilizáciu hladiny cukru v krvi.
Absorpcia cukru
Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme kombinovať Chia sa sladkou chuťou, ako je napríklad ovocná šťava a mať vyváženú hladinu cukrov v tele.Pôvodní Američania žijúci na území dnešného Mexika a na juhozápade dnešných Spojených štátov, jedli tieto semienka už stáročia pred prvým príchodom Európanov na ich kontinent. Chia bola pestovaná už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Vo väčšine týchto kultúr bola Chia výnimočným jedlom a bola označovaná ako posvätná. Konzumovali ju pre získanie väčšej energie bežci, bojovníci alebo atléti.
Je zaujímavé, že Chia bola znovu objavená až po 500 rokoch.. A my máme teraz šancu opäť využívať jej unikátne zloženie a silu. Je v podstate ideálnou potravinou pre každého, samozrejme ako doplnok stravovania. Je ľahko použiteľná. A je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov. Chia vytvára v kombinácii s tekutinou špecifický výživný gél alebo tzv. energizujúci super šejk, ktorý je jedlom sám o sebe!
9 Hlavných výhod jedenia Chia semienok pre zdravie:
Stála energia počas celého dňa
Zvýšená psychická koncentrácia
Veľký podiel vlákniny
Najvyšší obsah omega 3 a 6 mastných kyselín
Chudnutie bez pocitu hladu
Vysoký obsah vitamínov skupiny B
5x viac vápnika ako v mlieku
Vysokoúčinný antioxidant
Podpora detoxikácie organizmu
Postupné uvoľňovanie energie …
Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi. Toto je presne opakom, stúpaním krvného cukru nasledovaného pádom, ktorý sa udeje, keď sa jedia jedlá s vysokým obsahom cukru, alebo jedlá z bieleho pečiva (obsahujú upravené uhľohydráty) a koncentrované osladzovadlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy). Niektorí ľudia ani nevedia, ako vlastne vyzerá (resp. aký je pocit pri nej) normálna regulácia cukru v krvi (kvôli zlým diétám alebo problémom s hladinou cukru v krvi). Chia môže pomôcť upraviť hladinu cukru v krvi, hlavne pre jednotlivcov trpiacich pri konzumácii jedál v klasických diétách v našej precukrenej civilizácii..Rozpustná vláknina v Chia (Hydrophilic Colloids) masívne nasáva vodu čím udržiava elektrolytickú rovnováhu a hydratáciu vášho tela v normále. Chia semienka nasiaknu 12 (a viac!) krát vody než vážia. Ak konzumujete Chia semená, ktoré boli hydratované, dostávate do seba hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných aj niekoľko hodín! Je to tým, že ak Chiu ponoríte do vody, džúsu alebo zmixujete s jedlom, krásne sa napučí a tak vám dodá potrebné tekutiny resp, hydratuje vaše telo. Táto unikátna napučiavacia schopnosť ešte naviac obsahuje aj špeciálne vlastnosti ako zahusťovanie, ktoré môžte veľakrát využiť v kuchyni.. alebo hocikde kde budete potrebovať hydratovať . Voda je totižto najdôležitejšia tekutina v našich telách, preto hodnota Chia semien pri hydratácii je nevyčísliteľná, hlavne u aktívnych osôb, a môže spôsobiť obrovské rozdiely v tom, ako ste počas dňa hydratovaní, čo v konečnom dôsledku zlepší aj kvalitu vašeho života!!
Zdravé oleje a rozpustná vláknina pracujú spoločne dodávajúc tak telu podporu a komfort… benefity na ktoré sa nesmie zabúdať! Ak zvážime, že väčšina Slovákov má nedostatok vlákniny a tiež esenciálnych mastných kyselín, Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela..
Chia a cukor …
Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu ( monosacharid = jednoduchý cukor ) , ktorú využívame ako zdroj energie. Toto spomalenie v premene sacharidov na cukor, podporuje budovanie vytrvalosti. ( napríklad u športovcov) Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor ( monosacharid ), stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru” .Ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Najdôležitejšími antioxidantami, ktoré poskytuje sú kyselina chlorogénová, kyselina kávová a flavanol glycosidy. Pretože oxidácia je výrazne oneskorená, Chia ponúka obrovský potenciál v potravinovom priemysle, ak ju porovnáme s inými zdrojmi kyseliny alfalinoleovej, ako sú napr. ľanové semienka, ktoré vykazujú rýchly rozklad v dôsledku nedostatku antioxidantov.
Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má proti rakovinové vlastnosti. Ľudia s rakovinovým ochorením, ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve.
Chia semienka obsahujú 5 násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka) . Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele.
Chia Semená sú prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín …
Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.
Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.
Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.
Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.
Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.
Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.
Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.
Celiakia …
Chia semienka sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén ).Na čo si treba dávať pozor …
Chia semienka znižujú krvný tlak. Pozor si musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad ľudia v staršej vekovej skupine.Ľudia, ktorí majú srdcové problémy, alebo užívajú lieky na riedenie krvi ( napr.warfarin, anopirin ) by nemali konzumovať Chia semienka.
Je preukázané, že konzumáciou Chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, však rovnako ako pri iných veciach platí “všetko s mierou”.
Odporúčaná maximálna denná dávka je 25 gramov = 2 čajové lyžičkystanoÚčastník (Participant)RECEPTY z Chia semien:
Chia – energetický nápoj
1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
1 čl Chia semienok
Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú. Tento nápoj pijeme vtedy, keď máme náročný fyzicky aj psychicky deň.Chia – nočná energia
½ pohára horúcej vody
1čl práškovej Guarany
1 čl Chia semienok
½ pohára pramenitej vody
1pl javorového sirupu alebo 1čl trstinového cukru
Do horúcej vody zamiešame guaranový prášok a javorový sirup (trstinový cukor). Necháme mierne vychladnúť a potom pridáme Chia semienka, ktoré sme si vopred namočili vo vode na 10 až 15min. Tento nápoj pijeme vtedy, keď potrebujeme zvýšiť koncentráciu, napr. pri učení alebo ak máme pred sebou dlhú cestu autom alebo prácu cez noc.Chia – sladká vášeň
1 pohár jablkovej šťavy alebo kvalitného džúsu
1 čl Chia semienok
štipku mletej škorice
Do džúsu zamiešame mletú škoricu, pridáme Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť, kým semienka naboptnajú. Tento nápoj je pohladením pre telo a dušu, zvyšuje psychický a fyzický výkon.Chia – Super Drink
1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
1 pl Chia semienok
1čl Mladého jačmeňa – 100%-tný extrakt z mladých lístkov jačmeňa (sušená šťava)
1pl javorového sirupu alebo ½ pohára 100% kvalitného džúsu
trochu umeoctu
Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú a potom pridáme javorový sirup alebo 100% džus, trochu umeoctu a Mladý jačmeň, ktorý si rozmiešame zvlášť v šejkry. Tento super drink môžeme piť pred fyzickým výkonom, počas výkonu a aj po výkone.Chia semená sa môžu používať aj ako prísada do jedla, napr. do ranných müsli kaší alebo pri pečení chleba. Lepšie využitie a účinok semená majú, ak sa nasucho jemne opražia a pomelú.
stanoÚčastník (Participant)Ja by som sa spýtal,ako je to s pražením sezamových semien.Do mrkvového šalátu mi to odporučili.Skúšal som to a ono to dosť puká ked ich pražím má to tak byť?Či radšej sezamové semiačka nepražiť.
stanoÚčastník (Participant)Slnečnicové semená lúpané
Slnečnicové semená obsahujú až 22% bielkovín a 50% oleja. V 100 g obsahujú 30 g nenasýtených tukov a 30 mg kyseliny linolovej. Je to zásadne priaznivo pôsobiace na cholesterol. 100 g týchto malých pokladov obsahuje 7 mg železa. Múka vyrobená zo slnečnicových semien je najbohatším zdrojom železa vo svete. Slnečnicové semená obsahujú veľa draslíka. Ďalej sú bohaté na horčík, fosfor, pomáhajú organizmu vstrebávať vápnik. V 1 dcl je až 174 mg vápnika. Priaznivo pôsobí na tvorbu kostí. Slnečnicové semená sú silným zdrojom vitamínov B, najmä tiamínu a niacínu, ktoré chránia zdravie
Môžu poslúžiť ako zdravá maškrta, bohatá na vitamín E a kyselinu linolovú, nevyhnutnú pre zachovanie bunkových membrán.Dvomi polievkovými lyžicami slnečnicových semien denne zdvojnásobíme bežný prijem vitamínu E. Vitamín E je komplex antioxidačných zlúčenín, ktorý prispieva k prevencii srdcových chorôb, aterosklerózy, mrtvice a aj istých typov rakoviny. Prospieva všetkým, ktorí si nezdravou životosprávou a nadmerným cvičením zvyšujú tvorbu voľných radikálov v tele. Kyselina listová v slnečnicových semienkach zasa pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. A obsah vlákniny podporuje dobrú činnosť čriev.Ja si slnečnicové semená jeden deň namáčam vo vode a potom s trochou vody rozmixujem.
stanoÚčastník (Participant)Cibuľa – zázračný liek prírodnej medicíny.
Cibuľa lieči viac chorôb, ako má vrstiev na sebe. Vracia nám odolnosť, silu a zdravie. Jej účinky, aj v dnešnej modernej dobe, sú viac ako udivujúce.
Už celé tisícročia patrí cibuľa k osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým chorobám. Pochádza z krajín Ázie a Orientu, kde v staroveku prekvitala prírodná medicína. Do Európy ju priviezli Rimania zo svojich dobyvačných ťažení.
V stredoveku sa najskôr pestovala iba v kláštoroch, odtiaľ sa rýchlo rozšírila medzi prostý vidiecky ľud.
Cibuľa zlepšuje náladu
Cibuľa obsahuje látky vyvolávajúce radosť – endorfíny. Vysoký obsah kyseliny listovej vplýva na dobrú náladu a má omladzujúci účinok na bunky. Mnoho zinku povzbudzuje mozgovú činnosť a bohatý obsah vitamínu C prispieva k mentálnej sviežosti.
Cibuľa stimuluje produkciu stresových hormónov a má upokojujúce účinky pri duševnom a nervovom vyčerpaní. Účinok cibule môžeme ešte zvýšiť pridaním zelerovej šťavy a zaradením orechov do stravy.
Účinné látky s fyziologickými účinkami
Éterický olej: Je veľmi prchavý a rýchlo presiakne do všetkých tkanív tela. Zodpovedá za typickú arómu cibule. Tvorí ho viac ako sto rôznych látok.
Enzýmy: Cibuľa obsahuje veľa enzýmov, ktoré podporujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla.
Glykoquín:Je rastlinný hormón, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, čo veľmi prospieva diabetikom. Čím viac cibule diabetici zjedia, tým bude ich hladina cukru v krvi nižšia – cibuľa spomaľuje rozklad inzulínu a predlžuje jeho účinok v organizme.
Flavonoidy: Sú rastlinné ochranné látky, ktoré účinne znižujú krvný tlak, hladinu tukov v krvi a znižujú zrážanlivosť krvi. Cibuľa je bohatá na kvecertín, ktorý je jedným z najsilnejších flavonoidov a má výrazný antioxidačný účinok. Kvecertín bráni vzniku rakovinových buniek a aktivizuje protirakovinové enzýmy. Tiež potláča zápal a bolesť pri astme a reumatoidnej artritíde.
Rastlinná vláknina: Bráni vstrebávaniu cholesterolu a spomaľuje prechod cukru do krvi.
Síra a draslík: Zvyšujú zásaditosť krvi, čím zrýchľujú vylučovanie kyslých odpadových produktov z tela.
Znižuje krvný tlakVedeli to už starí Egypťania a Rimania – cibuľa je najúčinnejším prostriedkom na zníženie krvného tlaku. Jedna cibuľa pôsobí účinnejšie ako hocijaký farmceutický liek. Ak sa po zjedení cibule ešte niekoľko minút fyzicky namáhame, vysoké hodnoty tlaku sa výrazne znížia. Kúpenie tlakomeru vás o liečivých účinkoch cibule presvedčí na vlastnej koži.
Stimuluje krvotvorbu
Cibuľa je bohatá na železo a kyselinu listovú, čím podporuje krvotvorbu. V tráviacich orgánoch pomáha lepšie využiť krvotvorné látky z potravy, ovplyvňuje krvotvornú schopnosť kostnej drene. Zabezpečuje životne dôležitý transport kyslíka do buniek – lepšie a efektívnejšie ako ostatné potraviny obsahujúce železo.Lieči srdce a cievy
Existuje stále viac dôkazov o tom, že cibuľa chráni pred artériosklerózou a trombózou(tvorenie zrazenín v cievach), zlepšuje prekrvenie a prúdenie krvi v tepnách a znižuje riziko infarktu. Účinné látky zostávajú v cibuli i po tepelnej úprave.Na tomto účinku sa veľmi podieľa hlavne flavonoid kvecertín, ktorý je silným atioxidantom, vitamín C, vitamín B6 a kyselina listová. Kvecertín nedovolí cholesterolu, aby sa ukladal v cievach a tým zabraňuje zužovaniu vencovitých srdcových ciev a infarktu. Dve plodiny najbohatšie na kvecertín sú jablká a bežná žltá cibuľa.
Konzumácia cibuľovej vody zníži hladinu triglyceridov v krvi a v pečeni. Cibuľa tiež zvyšuje hladinu HDL – dobrého cholesterolu v krvi.
Cibuľová voda:
Nadrobno nakrájaná surová cibuľa sa na niekoľko hodín namočí v pohári vody.Chráni pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva
Výskumy preukázali schopnosť cibule a cesnaku neutralizovať karcinogény a brániť vzniku rakovinových buniek. Národný ústav na výskum rakoviny Spojených štátov zistil, že tí, ktorí jedávajú viac cibule a cesnaku, majú oveľa nižšie riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva. V týchto prípadoch je hojné užívanie cibule viac ako odôvodnené.Iné výskumy ukazujú, že na rakovinu prsníka ani rakovinu pľúc cibuľa nemá cibuľa takmer žiadny vplyv.
Pomáha obličkám
Cibuľa má močopudný účinok a pre svoje zásadité pôsobenie pomáha vylučovaniu odpadových látok. Je doporučovaná pri infekciách obličiek, obličkových kameňoch a pri zlyhávaní tohto orgánustanoÚčastník (Participant)Daikon vám uľaví od mastného
Určite ste si v poličkách supermarketov všimli veľkú bielu reďkovku, ktorá však svojím rozmerom neposkytovala úplné presvedčenie, že ide o reďkovku. Ide o koreňovú zeleninu s názvom daikon.
D – DAIKON
Ak sa nebojíte experimentovať, potom je táto japonská reďkovka pre vás ako uliata. Je veľká zhruba 30 cm, jej priemer je okolo desať centimetrov. V obchode sa predáva jednoducho ako biela reďkovka z Číny.Neotrávite sa, ak budete jesť diakon aj surový chutí však dobre aj upečený alebo uvarený, usmažený a marinovaný. Aj chuťou pripomína svoju sestru reďkovku. Surový diakon je výborný na trávenie. Ak jete mäso, potom by vám nemal chýbať v prílohe.
Experimentujte!
Ako sa spracúva na jedenie? Podobne ako mrkvička. Najlepšie je ho nastrúhať, pokrájať na malé plátky. Čerstvá reďkovka diakon je biela, bez škvŕn a iných farebných efektov. Vydrží byť dlho čerstvá, ale musíte ju chrániť v chladničke pred teplom. Ak sa vám do chladničky nevmestí, pokojne ju nechajte aj v pivnici. Odstráňte z nej listy, ktoré by už mohli hniť. Ak má reďkovka na sebe okrem bielej aj hnedý povlak, vo vnútri je už drevnatá.Daikon sa dá kúpiť už aj nakladaný, sladený alebo dokonca farbený potravinárskym farbivom. Pokojne si z daikonu urobte obaľované rezne v strúhanke a vo vajci. Táto reďkovka je výborná k rybaciemu mäsu alebo zaliata v sójovej omáčke.
Čo sa týka nutričnej hodnoty, daikon je bohatý na obsah vitamínu C, obsahuje aktívne enzýmy, ktoré uľahčujú trávenie. Biela reďkovka je mimoriadne diétna zelenina. Necelých 100g daikonu obsahuje energiu okolo 80kJ.
Zdravý ako repa či reďkovka
Niečo na tom pravdy zrejme bude. Daikon zlepšuje trávenie mastných a hutných jedál. Používa sa pri odstraňovaní následkov kumulácie živočíšnych tukov a hlienu v organizme, je vhodný ako prevencia srdcovo-cievnych porúchstanoÚčastník (Participant)Mandle – orechy najbohatšie na výživné látky
Mandle sú prírodným zdrojom výživy a vhodnou náhradou za sladkosti a ťažké jedlá (sú tiež vhodné na konzumovanie medzi jedlami alebo v rámci hlavného jedla). Uspokojujú hlad a predsatvujú dennú dávku vitamínu E, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.28 gramov mandlí (t. j. približne 23 mandlí) je zdrojom polovice odporúčanej dávky vitamínu E. Väčšina dospelých jedincov prijíma v strave približne polovicu tejto dávky; hrsť mandlí každý deň by teda doplnila ich deficit vitamínu E. Mandle sú súčasne aj dobrým zdrojom bielkovín, vlákniny, vápnika, horčíka, fosforu, riboflavínu, medi, železa, draslíka, zinku, folátov, a fytonutrientov
Posledné štúdie dokazujú, že prídavok mandlí v strave nielen zvyšuje príjem výživných látok, ale urobí tak dokonca bez zbytočného prírastku na hmotnosti. Štúdia z roku 2004 dokázala, že ľudia, ktorí si do svojej stravy pridali denne 52 gramov mandlí, si tak zabezpečili vyšší príjem nenasýtených tukov, vlákniny, zeleninových proteínov, medi a horčíka, a zároveň významne znížili nasýtených tukov, živočíšnych bielkovín, sodíka, cholesterolu a cukru. Zmeny zaznamenané po pridaní mandlí do stravy sú veľmi významné spolu s diétnymi odporúčaniami na zníženie rizika kardiovaskulárnych a iných chronických chorôb, ako znižovanie príjmu nasýtených tukov.
Bielkovina mandlí je najvhodnejšou bielkovinou pre pacientov so zhubnými chorobami.stanoÚčastník (Participant)Abeceda výživy: Artičoka vyčistí krv od tuku
Súvisiace články
Príšerky na tanieri: Ideálne pre postavu
Toto sú jedy v jedle, ktoré ešte nepoznáte
Jesť po 18-tej hodine je najzdravšie?
Ako je to s jedlom pred a po cvičení?
Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy.A – artičoky
Artičoka je teplomilná bodliakovitá rastlina s veľkými fialovými kvetmi. Používa sa ako zelenina najmä v krajinách Stredomoria. U nás sa rastlina pestuje veľmi ťažko, preto ju záhradkári ako zeleninu ani neponúkajú na sadenie.Artičoka je nielen zelenina, ale aj liečivá bylinka. Jej vylúhované listy nám pomáhajú pri zápaloch pečene, na zlepšenie funkcie žlčníka, pri rozhádzanom metabolizme, a samozrejme, aj na trávenie. Keď si chcete prírodnou cestou znížiť v krvi zlý cholesterol a tuk, rozhodne siahnite po artičokoch. Lieči aj kožné problémy a pôsobí proti vírusom a na regeneráciu tela.
Ako chutí?
Ide o horkú zeleninu a vo forme čaju o horký nápoj. Aj preto by sa mala kombinovať s chuťovo príjemnejšimi zložkmi potravy či nápojov. Je mimoriadne žiadaná v prímorských kuchyniach, nemá žiadne vedľajšie účinky. Každý gurmán ju na tanieri ocení.Ako sa pripravuje?
Artičoky je možné nakladať do sladkokyslého nálevu, dusiť, zapekať, smažiť a obalovať v ceste. Nemá sama výraznú chuť, je trochu horká, ale skôr neutrálna. Je výborná v talianskej kuchyni, hlavne na pizzu, ktorá je pripravovaná pikantne.Zhrnutie
Ak ste sa rozhodli detoxikovať telo, lepšia zelenina pre vás v takom okamžiku neexistuje. Artičoka pôsobí na pečeň, na našu najväčšiu čističku tela, pôsobí na vylučovací systém, ak máme choré obličky.A znova opakujeme, pri cukrovke pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Obsahuje veľa vlákniny, dobre sa z tejto malej zeleninky chudne
stanoÚčastník (Participant)Vitamín D – jesť ryby, slniť sa alebo brať výživové doplnky ?
Je zima, často zamračené, v jedálničku nemáme denne morské ryby : máme pravdepodobne málo vitamínu D.
Dostatok vitamínu D je potrebný pre normálne fungovanie buniek a zvýšene pri:
•rakovinových ochoreniach – hlavne kolorektálneho karcinómu, karcinómu pankreasu, prsníka a ovárií, prostaty,…
•sclerosis multiplex
•Alzheimerovej a Parkinsonovej choroba, syndróme nepokojných nôh a iných ochoreniach nervového systému
•osteoporóze, kĺbnych a iných kostných ochoreniach
•nízkej obranyschopnosti organizmu resp. poruche imunitného systému vrátane autoimúnnych ochorení
•srdcovocievnych ochoreniach
Metabolizmus vitamínu D, jeho putovanie z kože alebo čriev do pečene a obličiek, naviazanie na proteíny, cesta až k jednotlivým bunkám, sú veľmi zložité procesy, ale z praktického hľadiska stačí vedieť málo.1.Môžete ho dostať stravou , predvšetkým v morských rybách (hlavne haringy, makrely, sardinky, tuniak, losos, treščia pečeň), trocha v hríboch, vajíčkach, z bylín v lucerne (Medicago sativa = alfaalfa).
2.Môžete ho získať pri slnení cez pokožku. V našom strednom zemepisnom pásme potrebujete na získanie adekvátnej dennej dávky v letných mesiacoch asi 20 minút pobytu na slnku, pričom slnko musí byť aspoň 45˚ nad horizontom. Najlepšie medzi 11. a 14. hodinou asi 3x týždenne.V polárnych oblastiach je tvorba D3 vitamínu pokožkou nulová.
Nutná dĺžka pobytu na slnku závisí tiež od množstva farbiva, ktorý máte v koži : „tmavší“ ľudia tvoria vitamín D v pokožke pomalšie: majú byť dlhšie na slnku ako „bledí“. Stačia odhalené končatiny a ramená. Dlhší pobyt je nutný, ak máte na sebe natretý opaľovací krém s vysokým faktorom.
3.Môžete užívať výživový doplnok s vitamínom D. Typická indikácia je: zima, smog nad mestom, Montreal alebo Bratislava zamračené. Za deň je potrebná dávka od 200 UI do 4000 UI/deň /medzinárodné jednotky/, to je 5 – 100 ug. O toxickej dávke sa uvažuje až okolo 40 000 UI / deň.
Opatrne treba pri prípravkoch D vitamínu u pacientov s digitalisom/Digoxin/ , pri zvýšenej funkcii prištítnych teliesok, sarkoidóze, tbc a lymfóme – môže ľahšie vzniknúť obraz predávkovania.
Viac vitamínu D treba, ak ste obézni – vtedy sa ukladá sa do veľkých zásob tuku a nemáte ho dosť k dispozícii pre potreby buniek. Aj mamičky dojčiace svoje deti potrebujú viac /dieťa dostáva asi 50UI v l litri mlieka , za deň pritom potrebuje asi 200 UI vitamínu D /. Viac potrebujú aj starší ľudia.
Pri pobyte v trópoch vitamín D netreba doplňovať (suplementovať). Ak ste tam dlhšie a vytvoríte viac, ako telo potrebuje, automaticky sa začne regulácia. Otráviť sa môžete iba výživovými doplnkami, nie slnkom. Dostatočná zásoba vitamínu D Vám po návrate zo slnkom prežiarených pláží vydrží asi 3 týždne.Záverom:
Vitamín D zabezpečuje normálny vývoj a metabolizmus kostí a chrupiek vrátane celého metabolizmu kalcia , správne delenie buniek a ich diferenciáciu, imunitné procesy, sekréciu inzulínu, reguláciu krvného tlaku, a iné. Úzko súvisí s metabolizmom kalcia a fosforu, zinku, železa, vitamínu A.
V zime by mali zdraví ľudia nad 50 rokov a všetci potencionálne ohrození užívať vitamín D ako výživový doplnok, hlavne ak necestujú zemepisne južnejšie na dovolenku. V lete sa treba rozumne slniť a po celý rok jesť čo najviac morských rýb, ak nemáte problémy pri ich zažívaní
stanoÚčastník (Participant)Pripájam sa tieš,prajem všedko najlepšie k meninám.
stanoÚčastník (Participant)Potreboval by som poradiť.Mám dva druhy omega 3 masné kyseliny,v návode na použitie v jedných omega -3 masných kyselín je že ich mám brať po jedle a druhé mi boli odporučane brať hod. pred jedlom alebo dve hodiny po jedle strave sa bije omega 6 s omega 3 a vtedy by sa omega 3 nevstrebalo do pecene ako to je potrebne.Vie niekto niečo viac o tom?Ešte mi bolo poradené že nemám brať vitamín C spolu z vitamínom B.Nechce sa mi hľadať na internete odpoveď.Zabralo by mi to veľa času.Možno mi ani iné neostane.
-
AutorPríspevky