Recepty
- This topic has 164 odpovedí, 22 hlasov, and was last updated pred 13 years by Osma.
-
AutorPríspevky
-
19. decembra 2008 o 12:05 #6573klincekÚčastník (Participant)
tak ja mam doma troch chlapov zrutov ,tak ten chleba treba skoro vzdy,a je fakt ze niekedy sa ide do obchodu ,len kvoli chlebu.tak ten recept fakt bodne
6. januára 2009 o 20:41 #7444stanoÚčastník (Participant)Zelerový šalát
Zloženie:
0,5 kg zeleru
0,3 l kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
1 citrón (šťava)
2 čl ďumbiera (tj zázvor) strúhaného
1 čl soli (podľa potreby i menej)
1čl rímskej rasce
1čl semienok čiernej horčice
1čl garam masaly (indická zmes korenia)
Ozdoba: olivy, posekané vlašské orechy, kápia, apod.
1. Odšťavíme citrón.
2. Zeler ošúpeme, nastrúhame najemno a ihneď premiešame s citrónovou šťavou aby nezhnedol.
3. Ošúpeme a najemno nastrúhame ďumbier.
4. Nasucho opražíme semienka čiernej horčice až kým nezačnú pukať. Potom pridáme rímsku rascu a zakryjeme. Panvicu dáme mimo zdroj tepla a krúživým pohybom panvice krátko premiešame.
5. Všetko spolu zmiešame a necháme 1 hodinu v chlade.
Servírovanie:
Podávame k hlavnému jedlu alebo k pečivu.
Dobrú chuť!
Pozeral som recepty a jeden davam tu.25. januára 2009 o 12:29 #8514janka1508Účastník (Participant)ja som dnes robila tiež zelerový šalát a chcela som sem dať recept, keď som tu našla recept tiež na zelerový šalát, ale trocha iný.Tak prikladám aj ten môj.
1 stredne veľký zeler
2 varené vajíčka
2 paradajky
tvrdý syr
biely jogurt
soľ, citrónová šťavazeler postrúham, pokvapkám citrónom, pridám soľ, pokrájané vajíčka, paradajky, postrúhaný syr a na koniec jogurt. zamiešať ak stihne aj odležať. Dobrú chuť.
25. januára 2009 o 15:36 #8531OsmaÚčastník (Participant)Zelerovy salat do tretice:
1 zeler
sol,čierne korenie
olivovy olej
trocha kopru
vinny ocot
trocha cukru podla chutiZeler olupeme a uvarime v celom kuse do makka.Ked je velky,rozdelime na polovice,nechame vychladnut a nakrajame na kocky.Dame do
misy,osolime,pridame cierne korenie,trocha cukru,pokvapkame vodou,v ktorej sa zeler varil (1-2PL),dame olivovy olej (asi 3-4PL),ocot podla chuti,zlahka zamiesame a povrch posypeme koprom (teraz davam mrazeny).Nechame uležat.Je to dobra priloha k masu.25. januára 2009 o 16:53 #8545janka1508Účastník (Participant)Ešte že som si nasadila toľko zeleru, že mám z čoho variť. Aj ten varený je dobrý. Ja robím aj zelerové rezne. Mám ich radšej ako z mäsa, aj keď mäso mám rada. A k zemiakovému šalátu s majonézou je to fantázia.
31. januára 2009 o 19:19 #8824stanoÚčastník (Participant)Tofu je sójový „syr“. Vyrába sa rozomletím uvarených sójových bôbov, z ktorých sa vylisuje sójové mlieko, ktoré sa nechá zraziť nerastným syridlom (soľou Nigari). Tofu je oveľa viac strávitelnejšie ako samotné sójové bôby, je to veľmi výživná potravina. Sójový syr tofu obsahuje veľké množstvo ľahko stráviteľných bielkovín a len veľmi málo sacharidov a tukov, preto je právom označované ako „Výživa pre srdce“. Tiež je veľmi priaznivý jeho vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín a nízky obsah nasýtených mastných kyselín, a nízke percento sodíka. Tofu je kvalitným zdrojom vápnika, horčíka a železa. Z vitamínov v ňom nájdeme predovšetkým vitamíny skupiny B, E. Dôležitá informácia – neobsahuje žiadny cholesterol.
Praženica bez vajec
/pre 2 osoby/
Zloženie:
1 cibuľa
1 biele tofu
1 paprika
1 rajčina
1 čl kurkumy
1 čl soli
olej
Postup:
1. Tofu najemno postrúhame, cibuľu, papriku aj rajčinu nakrájame nadrobno.
2. Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme cibuľu.
3. Pridáme kurkumu, tofu, papriku a rajčinu, premiešame a zopár minút dusíme, kým nie je zelenina mäkká. Ak je to potrebné, jemne podlejeme trochou vody.
4. Nakoniec primiešame soľ.
Tip astrológa Enkiho Hogha:
Praženicu môžeme pripravovať vo viacerých obmenách – na cibuľke alebo iba na koreninách, papriku a rajčinu môžeme obmeniť za kukuricu a hrášok.7. februára 2009 o 19:20 #8971janka1508Účastník (Participant)1 brokolica – uvariť
cestoviny (vrtule, kolienka, špirály) uvariť, asi tak 300g
250g šampiónov, alebo koľko je, nemusí byť toľko, ale my robíme plnú veľkú misu, tak treba všetkého veľa
šunka, párky, alebo hocaká saláma
pór alebo cibuľa, niekedy rozpučím aj strúčik cesnaku
šampióny, šunka, pór posmažiť na troške oleja a zaliať mliekom (asi 2 dl) v ktorom sa rozmieša troška múky, vegety alebo teraz je aj zeleninový bujón bez glutamanu, troška mletého korenia
všetko dať do zapekacej misy, zmiešať, pridať postrúhaný syr (údený, alebo neúdený, najlepší je však ten so zelenou plesňou), premiešať ešte raz a dať zapiecť. Chvíľku zapekáme prikryté, potom odokryť.7. februára 2009 o 21:37 #8975darušÚčastník (Participant)Ďakujem za radu na recept tak toto veru nepoznám
13. februára 2009 o 18:37 #9127janka1508Účastník (Participant)Dnes pridám ďalší recept pre milovníkov dobrej a zdravej stravy. Doslova sme sa aj s dcérou obžrali. Tiež to nie je celkom originálny recept, je trošku pozmenený ale je to mňam mňam.
v šupke uvarené zemiaky (asi 1/2kg až 3/4kg), vychladené ošúpané a pokrájané na kolieska.
olivy čierne (môžu byť aj zelené), asi za hrsť alebo aj o trošku viac, pokrájané na polovičky
pór, pokrájaný na jemno
syr feta 200g (ja kupujem v LIDL-i syr, ktorý sa volá syr balkánskeho typu)
všetko opatrne zmiešať a zaliať zalievkou
mali by ísť aj kapari, ale tie nedávam
zálievka: 1 biely jogurt (môže byť aj smotana kyslá) + 1 dl olivového oleja + lyžička horčice + soľ + korenie + provensálske korenie + štava asi tak z 1/2 citróna
miesto provensálskeho korenia je písaná posekaná mäta a kôpor, neskúšala som
Dobrú chuť!7. marca 2009 o 9:24 #9740jarešÚčastník (Participant)ľudia čo dnes varíte ?
bo ja granatiersky pochod ale s kukuričnými fliačkami…a je to dobrééé
a ešte aj hlivový perkelt….tak ten je tuze dobrý…
a na záver aj zapekané zemiaky so šunkou…to ešte nem mám…ale budem maťtak mi dajte nejaké typy…čo dnes kuchtíte ?
7. marca 2009 o 9:50 #9743darušÚčastník (Participant)Mi po dlhej dobe bryndzové halušky so slaninkou a večer chcem robiť tú toustovú pizzu a dám tam údené masko.Dobré nie
7. marca 2009 o 21:44 #9755alčaÚčastník (Participant)ty môžeš vzhľadom k tvojej postave-štíhlučkej k tomu aj mastný chleba s cibuľou-mńam…mńam…
7. marca 2009 o 21:48 #9757jarešÚčastník (Participant)alča…mastný chlieb s cibuľou…mňňňňňňňňňňňňňaaaaam…také lahody môžem …ale nesmiem
7. marca 2009 o 21:51 #9759alčaÚčastník (Participant)zelerová pomazánka…
postrúhaš zeler, trošku cesnaku, cibulu na jemno, pridáš trochu majonézy a jogurtu, lyžicu pomletých orechov, dochutíš vegetou a korením, natrieš na hrianky z hriankovača…
a papkáš bez pocitu viny7. marca 2009 o 21:53 #9760alčaÚčastník (Participant)jaruš, ja tak isto
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.