Zdravá výživa
- This topic has 111 odpovedí, 15 hlasov, and was last updated pred 11 years, 3 months by stano.
-
AutorPríspevky
-
27. januára 2010 o 18:59 #14346OsmaÚčastník (Participant)
Never všetkému,čo je napísané. Pamätám si doby,kedy sa zatracovali vajcia, masť a maslo.Stále sme sa mali napchávať len umelými tukmi,jesť kurence,čo sú vychované pomaly za 3 týždne….. Teraz sa to nejak otočilo,v reklame sú sice stále umele tuky,ale ja ich stejne nekupujem.Natieram si chlebík syrom cottagechese a používam olivový olej alebo kvalitný repkový. Idem zlatou strednou cestou.Vylúčila som vyprážané,mastné,údené,klobásy…… dávam prednosť rybám,zeleninke,cestovinám,ale raz za 2 týždne si doprajem aj kúsok diviny,aj keď je to tmavé mäso. Mám veľmi rada zeleninové šalaty,tie u nás nchybajú ani v zime,hlavne ľadový,čínska kapusta,mrkva,rukola.To sa dá tak krásne skombinovať.A cez leto je u nás na stole šalat každý deň,máme záhradku a tam si všetku zeleninku vypestujeme.
27. januára 2010 o 21:17 #14352jarešÚčastník (Participant)Tánička…ak chvíľu vydržíš…tak už čoskoro bude špeciálna knižka vydaná – ako sa stravovať pre SM-kára…od fundovaného vysoko kvalifikovaného odborníka prof. Hrušovského. Dr. Procházková by mala do knihy tiež prispieť svojimi poznatkami…
Od Stanka tam bude krátky pokec o surovej strave s receptíkmi, ktorú odborne zhodnotí profesor.
Navyše by tam mali byť aj recepty na týždenné stravovanie sa.
chcelo by to len trpezlivosť….vraví sa že ruže prináša28. januára 2010 o 9:01 #14354tanjaÚčastník (Participant)Ja viem Jarka, ked ja som taka nedockavaaa
28. januára 2010 o 10:17 #14359jarešÚčastník (Participant)tánička…ja tiež…vitaj v klube…
28. januára 2010 o 12:04 #14365stanoÚčastník (Participant)Ja tieš niečo k tej téme pripájam.Je ťaško dnes sa zorientovať v tom množstve informácii o stravovaní čo je a čo nieje dobré.Trebars taká Indická Ajurvéda rozlišuje tri typy ľudí a každému typu odporúča sa ináč stravovať.Pri stravovaní zohráva aj dôležitú úlohu ako žijeme či máme viac pohybu a iné.Dokonca teras čítam aj mesiac vplýva na nás a niekedy je lepšie jesť to akebo ono.Môj názor je treba vedieť načúvať telu,ono nám napovie čo potrebuje.Samozrejme naše chute sú ztrochu zvrátené rokmi nie veľmi zdravého stravovania,je na nás,nájsť to správne čo nám telo napovie.Treba sa čo najviac priblížiť k potravinám čo nám ponúka príroda bez tepelného spracovania.Ovocie rôzneho druhu,zelenina,semiačka,oriešky a iné.Je dobré vyskúšať viac šalátov a tie ktoré nam najviac chutia si nechať v svojom jedálničku.
14. apríla 2010 o 15:32 #15441stanoÚčastník (Participant)100% za studena lisovaný olej zo semien bodliaka mariánskeho – jednodruhový.
Liečivé účinky oleja z bodliaku mariánskeho boli známe už v antickej dobe. Prvoradé použitie oleja je na liečbu všetkých ochorení pečene, jeho účinky sa považujú z jeden z najlepších liekov na liečbu pečene. Tá je životne dôležitým orgánom a veľmi trpí nesprávnou stravou s množstvom nasýtených mastných kyselín, aditív, dusičnanov, alkoholom a syntetickými liekmi.
Spolu s pečenou lieči taktiež žlčník, ktorý sa nazýva tlačový hovorca pečene ( akonáhle má človek problém so žlčníkom, signalizuje to zlý stav pečene).
To, že má bodliak skutočne veľkú liečebnú hodnotu, dokazujú jeho ďalšie možnosti uplatnenia: upravuje poruchy krvného obehu, pomáha pri nízkom krvnom tlaku, tonizuje cievy, má priaznivý vplyv na liečbu ochorenia srdečného systému, pomáha pri migrénach a závratiach. Celkovo posilňuje organizmus, lieči rôzne druhy alergií, ako napríklad žihľavku alebo sennú nádchu, pomáha pri astmatických záchvatoch a odstraňuje nevoľnosť pri cestovaní. Používa sa pri liečení vredového ochorenia žalúdka a dvanástornika, zvonku je možné použiť olej z bodliaka na kŕčové žily a hemoroidy.Dávkovanie
vnútorne – ráno (nalačno) a večer (pred spaním) jednu čajovou lyžičku
studená kuchyňa- podľa chuti a množstva jedla
vonkajšie použitie – podľa potreby14. apríla 2010 o 15:47 #15442liviapÚčastník (Participant)akým spôsobom sa získava, alebo sa nebodaj dá kúpiť?
PS: Stano, pozdravujem Vás!15. apríla 2010 o 10:25 #15446stanoÚčastník (Participant)Ahoj Lívia.Dá sa kúpiť myslím,je to na stránke xxxxxx. Treba tam pohľadať,na tej stránke je aj nejaký internetový obchod a vňom ho predávajú.Teras som tam pozeral je v ponuke je medzi olejmi a má celkom prijateľnú cenu.
15. apríla 2010 o 10:44 #15448OsmaÚčastník (Participant)Začíná sa to Moja vital……
15. apríla 2010 o 10:49 #15449stanoÚčastník (Participant)Začína sa to tak ako si napísala,ten internetový obchod a je to medzi olejmi,bodliakový olej.
15. apríla 2010 o 11:03 #15450janka1508Účastník (Participant)tento olej je vyrobený z rastliny pestrec mariánsky, čaje z tejto rastlinky kúpite v každej lekárni a tak isto je ho dostať aj v tabletkách. Určite je to lacnejšie a podľa mňa ten istý účinok. Pestrec mariánsky je rastlina, ktorá napomáha regenerácii pečeňových buniek.
15. apríla 2010 o 18:02 #15451stanoÚčastník (Participant)Čaje sú určite dobré,ale v oleji je viac liečivých látok.Samozrejme každý sa môže rozhodnúť ako chce.Dalo by sa o tom veľa písať.
16. apríla 2010 o 10:25 #15460stanoÚčastník (Participant)Cingroš aj Malachov na detoxikáciu pečene odporúčajú olej aj šťavu z citrona.Nebudem tu písať celý postup detoxikácie pečene,ide mi len o to aby sa k tej lyžičke bodliakového oleja použila aj lyžička šťavy s citrona.Šťava s citrona s olejom lepšie vyčistí pečeň.
25. januára 2011 o 10:57 #18483stanoÚčastník (Participant)Stavte na sezónne produkty
Napchávate sa paprikou a paradajkami zo supermarketu a myslíte si, že toho robíte pre svoju postavu a zdravie viac než dosť? Hm… Ak nemáte na výber, potom je to samozrejme lepšie než drôtom do oka, ak si však môžete vybrať, radšej siahnite po sezónnych produktov od lokálnych producentov.Na tržnici kúpená kapusta a kel vám dodajú dokonca viac vitamínu C, než väčšina citrusov. V zime by ste ich mali konzumovať pravidelne. Jedálniček môžete spestriť aj karfiólom a brokolicou. Nemali by ste ich príliš dlho tepelne upravovať. Krátke varenie, dusenie, či príprava v pare bude to pravé orechové, zvlášť, ak sa snazíte aj zhodiť pár kíl.
Kyslá kapusta, všeliek od babičiek
Kyslá kapusta je ďalšou z potravín, ktorá môže byť vaším výborným pomocníkom a v zimných mesiacoch by nemala na vašom stole určite chýbať. To vedeli už naše prababičky. Siahnite teda po nej nielen na Vianoce ako základ kapustnice, ale kedykoľvek počas celej zimy. Výborná je totiž aj v čerstvom stave ako šalát, či príloha k mäsu alebo pečeným zemiakom.Strukoviny, cibuľa, cesnak a iné „voňavé“ špecialitky
Áno, áno, vieme… Toto nie sú práve aromatické lahôdky, ale vášmu telu rozhodne prospievajú. A verte, že pri pravidelnej konzumácii nemusí ani fazuľa a šošovica predstavovať útok bojovým plynom. Cesnak je zase prírodným antibiotikom, výborný ako prevencia proti prechladnutiu a nenahraditeľný posilovač vašej imunity. Jeho sestra cibuľa podporuje chuť k jedlu a priaznivo vplýva na celý tráviaci systém. Okrem toho má pozitívny vplyv na obličky, znižuje krvný tlak a cholesterol.Keď máte chuť na sladké…
Milovníkom sladkostí dávame opätovne do pozornosti starý známy prírodný medík. Lyžička medu vašej postave neublíži a chuť na iné sladkosti bezpečne zaženie. Okrem toho obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok: vitamíny A, B, C, D, E, vápnik, draslík, fosfor, horčík, železo, ale aj ďalšie minerálne látky a množstvo aminokyselín.…alebo na ovocie
Iste, v zime nás mamy učili konzumovať citrusové plody – pomaranče, grepy, mandarínky, citróny. Nehovoríme, že nie sú zdraviu prospešné, rozhodne nie. Ale ich obľuba sa v našich zemepisných šírkach trochu preceňuje. Je to možno ešte tak trošku dôsledok socialistickej výchovy, kedy bolo tohto ovocia nedostatok, stáli sme naň v dlhých radoch pred zelovocom a tak, čo sa domov prinieslo, to sa muselo bezo zbytku skonzumovať.Avšak kráľ ovocia je k nám oveľa bližšie ako ktorákoľvek mandarínka Darinka. A ak si myslíte, že ide o jablko, nemýlite sa. Jablká povzbudzujú nervovú sústavu, posilňujú organizmus, majú protizápalové účinky a sú povolené dokonca aj osobám so zvýšenou hladinou cukru v krvi, či dokonca ľuďom trpiacim cukrovkou.
Pikantné spaľovače tukov
Ak máte rady pikantnú kuchyňu, potom máme pre vás dobrú správu. Chilli, kajenské a čierne korenie podporujú trávenie a uľahčujú spaľovanie. Chilli okrem toho stimuluje aj krvný obeh, má antibakteriálne účinky a pomáha pri bolestiach. Ak si teda v zime sem tam radi doprajete niečo „tučnejšie“, mali by ste zvoliť pikantnú prílohu, aby sa tuky neusadili.25. januára 2011 o 20:35 #18490EmilyÚčastník (Participant) -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.