Zdravá výživa
- This topic has 111 odpovedí, 15 hlasov, and was last updated pred 11 years, 3 months by stano.
-
AutorPríspevky
-
4. marca 2011 o 19:15 #19189stanoÚčastník (Participant)
Daikon vám uľaví od mastného
Určite ste si v poličkách supermarketov všimli veľkú bielu reďkovku, ktorá však svojím rozmerom neposkytovala úplné presvedčenie, že ide o reďkovku. Ide o koreňovú zeleninu s názvom daikon.
D – DAIKON
Ak sa nebojíte experimentovať, potom je táto japonská reďkovka pre vás ako uliata. Je veľká zhruba 30 cm, jej priemer je okolo desať centimetrov. V obchode sa predáva jednoducho ako biela reďkovka z Číny.Neotrávite sa, ak budete jesť diakon aj surový chutí však dobre aj upečený alebo uvarený, usmažený a marinovaný. Aj chuťou pripomína svoju sestru reďkovku. Surový diakon je výborný na trávenie. Ak jete mäso, potom by vám nemal chýbať v prílohe.
Experimentujte!
Ako sa spracúva na jedenie? Podobne ako mrkvička. Najlepšie je ho nastrúhať, pokrájať na malé plátky. Čerstvá reďkovka diakon je biela, bez škvŕn a iných farebných efektov. Vydrží byť dlho čerstvá, ale musíte ju chrániť v chladničke pred teplom. Ak sa vám do chladničky nevmestí, pokojne ju nechajte aj v pivnici. Odstráňte z nej listy, ktoré by už mohli hniť. Ak má reďkovka na sebe okrem bielej aj hnedý povlak, vo vnútri je už drevnatá.Daikon sa dá kúpiť už aj nakladaný, sladený alebo dokonca farbený potravinárskym farbivom. Pokojne si z daikonu urobte obaľované rezne v strúhanke a vo vajci. Táto reďkovka je výborná k rybaciemu mäsu alebo zaliata v sójovej omáčke.
Čo sa týka nutričnej hodnoty, daikon je bohatý na obsah vitamínu C, obsahuje aktívne enzýmy, ktoré uľahčujú trávenie. Biela reďkovka je mimoriadne diétna zelenina. Necelých 100g daikonu obsahuje energiu okolo 80kJ.
Zdravý ako repa či reďkovka
Niečo na tom pravdy zrejme bude. Daikon zlepšuje trávenie mastných a hutných jedál. Používa sa pri odstraňovaní následkov kumulácie živočíšnych tukov a hlienu v organizme, je vhodný ako prevencia srdcovo-cievnych porúch13. mája 2011 o 10:44 #20176stanoÚčastník (Participant)Je to celkom zaujímavé tak totu dávam.
„Človek si kope hrob vidličkou a nožom.“ ( Hippocrates )
Po svojich potulkách Afrikou som sa stretla v džungli Nigérie s kmeňom, ktorého mnohí členovia boli viac ako 100 roční, plní energie, so zachovalým chrupom bez výraznych známok degenerácie, aké vidíme u starých ľudí v tzv, “civilizovaných” krajinách Za celých 7 rokov som tam nestretla “Alzheimera”, „Parkinsonika“, nevidela som prestárlych na invalidných vozíkoch v plienkach ( nie preto, že tam vozíky asi neexistujú, kde by ich v džungli asi nabrali – ale preto, že tam takých ľudi nebolo.!) A hlavne som v džungli nenašla obéznych!!! Je pravdou, že tam pôsobí Darwinova prirodzená selekcia s vysokou prenatálnou, novorodeneckou a kojeneckou úmrtnosťou a prežijú tak iba najsilnejšie jedince, ale za tých 7 rokov usilovného pozorovania som prišla k názoru, že k vysokovekosti v tejto oblasti zrejme prispieva aj
potrava, ktorá je z 90 % vegetariánska. Skladá sa zo strukovín, kasavy, ryže, yamu, kokosu, orechov, ovocia, “zeleniny”, ktorá rastie voľne v prírode a ktorú si nakosia kosáčikmi, ktora je bez postrekov a nie je geneticky modifikovaná. Majú vysoký denný príjem cibule, chili papriky, paradajok, omáčky z dyňových semien, ktorá pôsobí ako purgatívum na červy. Matky svoje ratolesti poctivo koja do 2 rokov a po odstavení už ani mlieko ani syry nepríjimajú a nastupuje strava dospelých. Namiesto sladkostí a “dobrôt” zo supermarketov (plných stabilizátorov, farbív, umelých sladidiel a umelých arom ) táto ‘chudobina” konzumuje “iba” ananásy, pomaranče, mango, avocádo, papáyu, kokosy, orechy, cashu atd ( plne fytofarbív – (prírodných!), vitamínov, enzýmov a minerálov). Coca-cola s povestným aspartamom, ktorý ničí organizmus, tam tiež chýba. Domorodci žijú uprostred prírody v utuženej komunite bez stresov a podľa porekadla – “čo ťa nezničí, to ťa posilní” – tí čo prežijú pliagu infekcií a malárie v skorom detskom veku, prežívajú do vysokého veku v úctihodnej forme. Nie je zvláštnosťou nájsť statného osemdesiatnika s mladou 17 ročnou ženou – v poradí možno siedmou – s kŕdľom malých detí…( Populácia v hlavnom meste Lagose, ktorá si osvojila európsku a americkú kuchyňu, dospela k deteriorácii zdravia a začali sa u nej rýchlo prejavovať známky degeneratívnych ochoreni, typických pre populáciu západných krajín.)Vek im ťažko zistíte podľa počtu vrások na tvári. Ja som ho vypočítavala podľa počtu generácií. Pri ochoreniach sa domorodci obracajú na lokálnych šamanov, ktorí im namiesto umelo vyrobených práškov z laboratórií namiešajú koktaily vývarov a čajov z lokálnych rastlín. Všetky tieto skúsenosti ma dohnali k tomu, že som začala skúmať vplyv potravy na zdravie a stav organizmu. Najviac ma ovplyvnili čínski budhisticki akupunkturisti a indicki jogíni – prísni vegáni – ktorí ma aj inšpirovali dať sa tiež na túto formu existencie. Jedna z hlavných teórií starnutia – “ Oxidácia a voľné radikály” – uvádza ,že starnutie je výsledkom nahromadenia poškodených buniek, spôsobené voľnými radikálmi a oxidáciou. Jednoducho povedané – naše duševné a telesné schopnosti sú pochované pod odpadkami metabolických procesov, spôsobených oxidáciou a voľnými radikálmi.
Nahromadený odpad – metabolické rezíduá – sú odstraňované z tela obličkami, pečeňou, pľúcami, kožou. Najčastejšími rezíduami sú tukové depozity, cholesterol, proteínové fragmenty, hlieny, kalcifikácie, kyselina močova, kyselina mliečna, tzv. pigmenty stárnutia a iné.
Ak jeme viac, ako spotrebujeme, zvyšky sa menia na tuk a cholesterol a ukladajú sa do zásoby pre pripadne budúce potreby… Uskladnia sa tiež v artériách a orgánoch a vedú k arterioskleróze, kardiovaskulárnym ochoreniam, štukovateniu pečene atď. Vysokoproteínová strava zanesie lymfatický systém, zakyslí organizmus a vedie k poruchám funkčným, neskôr organickým, ktoré začnú byť chronickými a stávajú sa z nich dedičné genetické vady. Vedú tiež k vzniku a rastu nádorov. Oxydáciou tukov vznikajú lipofuscin, ceroid a amyloid – ukladajúci sa v orgánoch a neurónoch, prispievajúci k mentálnej deteriorácii.
Najproblematickejšou potravou je :
– laktóza, kazeín a tuky v mliečnej strave – spôsobujú alergie (= ekzémy, astmy), deficienciu zinku (= nízka imunita) a železa (=anémia), zanesenie hlienom (= časté respiračné infekcie, sinusitidy, otitidy, zaťaženie lymfatického aparátu = leukémia, katarakty, )..
Nie je pravdou, že deti potrebujú k rastu mlieko !
Nikde v živočíšnej ríši zvieratá po odstavení mlieko nepijú!!! Aj najväčšie zvieratá – ako slon, kôň, žirafa… kalcium získavajú z trávy a inej rastlinnej potravy. Vedecké experimenty dokázali, že mláďatá kráv, kŕmených počas gravidity mliekom, mali v krvi nízku hladinu zinku a nízku imunitu, ktorú dedili od nich ešte 4 generácie! Vysoká incidencia osteoporózy v západných krajinách sa tiež pripisuje nízkej absorbcii kalcia z mliečnej potravy. Mlieko nielenže neobsahuje železo, ale znižuje jeho absorbciu z čreva, čo vedie k anémiám,
– glutén z múky – spôsobuje alergie a zapaly čreva ( = malabsorbcia, m. Crohn, autoimúnne ochorenia
– rafinovaný cukor – spôsobuje diabetes, deficienciu chrómu, reaktívnu hypoglykémiu,
– mäso, tuky – nasýtené tuky ( ateroskleróza, rakovina, choroby pečene ). Mäsožravci majú nielen silné enzýmy, ale jedia mäso surové, ktoré obsahuje katepsin, ktorý pomáha pri metabolizme a chýba vo varenom mäse.
– živočíšne bielkoviny – metabolizujú sa za vzniku močoviny a amoniaku, ktoré zakyslujú vnútorné prostredie a vedú k degenerácii organizmu a vzniku nádorov.
– chemikálie – nitráty, nitrity ( v mäsových výrobkoch), sulfity ( v mrazemých potravinách ), umelé sladidlá – aspartam (sposobujúci nádory mozgu, metabolické a neurologické komplikácie, epilepsiu) ,
– hliník – silný neurotoxín ( senilná demencia, Alzheimer, Parkinson , zníženie pamäti, laterálna skleróza )Vrátim sa k mlieku:
Každý druh mlieka, či je to ľudské, slonie, kravské, psie, slúži na rast a stavbu tela mláďat a toto sa odlišuje u všetkých druhov cicavcov. Ludske mlieko je kvalitativne odlisne od zvieracieho a unikatne svojim zlozenim.My nepotrebujeme masivnu konstrukciu kostry a svalov ako napr,tazne zvierata ( ich mlieko obsahuje 4x viac proteinov, 5-7x viac mineralov a 6-10x menej esencialnych mastnych kyselin). Ludsky novorodenec potrebuje material na vyvoj mozgu,nervov a miechy- Alfa linoleic acid, ktory sa v kravskom mlieku nenachadza, zato sa nachadza v materskom.ŽIADEN CICAVEC NEPIJE MLIEKO PO ODSTAVENÍ A ŽIADNE ZVIERA V PRÍRODE NEPIJE MLIEKO INÉHO DRUHU ZVIERAT !!!
Štúdie ukazujú, že 2/3 alergií je asymptomatických do 10. roku života. Veľa detí má alergiu na mlieko bez toho, aby rodičia o tom vedeli. Reakcie – ako výtok z nosa, piskľavý kašeľ, zápaly stredného ucha, koprivky, žalúdočné ťažkosti, kŕče, hnačky, neprospievanie atď. môžu byť často omylom stanovené ako chybná diagnóza. Ak sa odstráni mlieko zo stravy, symptómy vymiznú.Časté požívanie mlieka a mliečnych výrobkov 3 x zvýši risk rakoviny prostaty a 6,5 x risk rakoviny prsníka. Mlieko zvyšuje IGF-1 a podporuje rast nádorov. Nadmiera vápnika znižuje aktivitu vitamínu D, čo posilní rast malígnych buniek. Keď som deťom so začiatočným štadiom typu -1 DM vysadila zo stravy mlieko, DM sa zastavil vo vývoji!!!! Ženy, ktoré pravidelne pijú mlieko a jedia syry majú 2x vyšší risk zlomeniny krčka. Mlieko vlastne spôsobuje osteoporózu zvýšením straty vápnika z tela močom. Američania majú najvyšší výskyt osteoporózou vyvolaných zlomenín krčka stehennej kosti na svete napriek tomu že konzumujú 3x viac mlieka a syrov ako ich ázijskí a africkí priatelia. Afričania, ktorí mlieko nepijú a ich príjem vápnika je v limite do 200 g denne, majú najmenší výskyt osteoporózy. Faktom ostáva, že strata kostného tkaniva pri osteoporóze nie je pre nedostatok vápnika, ale ako bolo štúdiami dokázané – pre jeho nadmernú rezorbciu z kostí a exkréciu z tela. Až 1/3 vápnika absorbovaného z mlieka a 2/3 zo syrov sa strácajú močom!!! Najväčším vinníkom je nadmerný príjem bielkovín. Pri liečbe osteoporózy neindikujem zvýšenie príjmu vápnika do tela ale zníženie príjmu zivocisnych proteínov. Naopak – vysoký obsah draslíka z ovocia a zeleniny znižuje straty vápnika.
Takže aká je najlepšia potrava pre kosti ?
!!!! VEGETARIANSKA !!!!
– Tá je neporaziteľná pre dobrú absorbciu vápnika pri jeho súčasných znížených stratách. Superstar pre zdravé kosti je vitamín K z tmavozelenej listovej zeleniny (potrebných je 100 g denne)
Pacienti s vysokým cholesterolom môžu zvrátiť poškodenia tkanív nasýtenými tukmi a znížiť počet infarktu myokardu až o 70 %. Telo absorbuje viac vápnika z brokolice ako z mlieka. Najviac vápnika obsahuje mak, strukoviny, lieskovce, mandle, sója, ovos, zemiaky, sezam ( tahina).Vyhnite sa sýteným vodám, zbavujú telo vápnika !!!
Už po mnoho stáročí bola strava pokladaná za liek ale i jed súčasne. Starí Gréci odstraňovali zo stravy chorých najprv bielkoviny ako najťažšie stráviteľné. Aby sa do tela nevylučovali toxíny starostlivo si premývali čreva klystýrmi. Napriek tomu, že v našej klasickej medicíne je stále dominantná farmakoterapia a chirurgia, v posledných desaťročiach sa množia dôkazy, že substancie v zelenine a ovocí majú liečivé účinky a pôsobia tiež preventívne na mnohé ochorenia.
Zvlášť fytolátky pôsobia priaznivo na imunitný systém. Najdôležitejšími z nich sú – beta-karotén, kyselina listová, niacin, vitamín C, vitamín E, kalcium, selén, kapsicin, lykopen, kyselina elagová, fenoly, indoly a ďalšie. Preto má byť strava bohatá na surovú zeleninu a ovocie, strukoviny a celozrnný chlieb, orechy, semená, ktoré robia naše vnútorné prostredie zásaditým. Milióny rokov sa naši predkovia živili semenami, ovocím a rastlinnou potravou.Jesť sa má striedmo. Arabské príslovie hovorí:
“Naplň žalúdok len do 1/3 jedlom. Druhú 1/3 nechaj pre vodu a ďalšiu 1/3 pre vzduch”.
Náš organizmus je systém citlivý na jedlo. Odbúravať toxické produkty metabolizmu je preň namáhavé. Detoxikovať dokáže len určitú dobu. Postupne sa organizmus unaví – zdekompenzuje a nastáva degenerácia tkanív a celého organizmu.
Hlavnú úlohu pri metabolizme a detoxikácii zastáva najväčšia žľaza v tele – pečeň, ktorá má viac ako 100 funkcií, a tak je pre telo jedným z najdôležitejších orgánov. Preto sa musíme snažiť o jej regeneráciu a pravidelnú očistu.Každé ráno vypite na hladný žalúdok pohár vlažnej vody s citrónom.
Vylúčte z potravy živočíšne tuky a bielkoviny, ako aj sladkosti a jedlá z bielej múky, marmelády, konzervované potraviny plné ťažkých kovov, nápoje s umelými sladidlami, chemikálie. Tie ju zaťažujú a prispievajú k jej degenerácii. Kávu a alkohol odporúčam striedmo.
Preorientujte sa na stravu vegetariánsku, založenú na strukovinách, semenách, orechoch, surovej zelenine a čerstvom ovocí. Nedajte sa strhnúť vlnou rôznych odtučňovacích kúr, hlavne sa vyhnite nebezpečnej Atkinsovej diéte!Raz týždenne detoxikujte – varenou ryžou s mrkvou, veľa pite – vodu, fenyklový čaj. Pravidelne si nechajte pod zrakom skúseného lekára zregenerovať pečeň prírodnými prípravkami a výťažkami z rastlín.
Človek nebol stvorený pre život v kvetináči…. Doprajte telu veľa pohybu!
13. mája 2011 o 10:51 #20177administratorÚčastník (Participant)tomuto sa dá veriť…
13. mája 2011 o 20:06 #20179EmilyÚčastník (Participant)Stanko super článok
5. februára 2013 o 11:03 #27431stanoÚčastník (Participant)Zabudnite na pšenicu, je tu amarant
Teda, nič proti pšenici, ale je to jeden z najčastejších alergénov, má pomerne vysoký obsah cukru a je ťažko stráviteľná. Napriek tomu je to u nás asi najrozšírenejšia obilnina. Pritom je tu jej zdravší druh špalda, ďalej pohánka, pšeno… Ľudia však stále na tieto zdravé obilniny pozerajú ako „na to čudné v bioobchodoch“. Ale dobre. Keď už čudné, tak to dotiahnime do konca. Posvieťme si na obilninu s názvom amarantTáto juhoamerická rastlina je u nás záhradkárom známa ako láskavec. To je však okrasná odroda. Tá, o ktorej je reč, slúžila ľuďom už stovky rokov dozadu ako potravina a liečivá rastlina. Starí Aztéci, Inkovia a Mayovia z nej využívali najmä zrno. U nás nájdete v obchodoch hlavne amarantovú múku, olej, extrudované chlebíčky a rôzne sladkosti ako amarantové chrumky, tyčinky, sušienky či detskú výživu.
Jej obrovskou výhodou je, že neobsahuje lepok, bielkovinu, ktorá sa nachádza v pšenici a v mnohých iných cereáliách. Táto látka ničí výstelku tenkého čreva a nedovoľuje tak živinám, aby sa cezeň dostali do organizmu. Človek je potom slabý, unavený, trpí hnačkami, bolesťami brucha, anémiou, problémami s trávením, alergickými kožnými reakciami a podobne. Celiatici o tom vedia svoje a musia sa lepku vyhýbať. Niekto je intolerantný len k pšeničnému lepku, niekto neznesie žiadny a vyhľadáva obilniny, ktoré ho neobsahujú. No i ľudia, ktorým lepok nevadí, by mohli pouvažovať, či im nebude bez neho predsa len lepšie.
Potraviny, ktoré obsahujú veľa lepku, zahlieňujú organizmus a dodávajú mu prázdne kalórie. S oboma faktami súvisí rad zdravotných problémov. Preto sa ho niektorí ľudia snažia z jedálnička vyškrtnúť. Tu sa dostávame späť k amarantu, ten totiž lepok neobsahuje, ale, naopak, je plný kvalitných bielkovín, minerálnych látok (draslík, horčík, mangán, selén, sodík, vápnik, zinok, železo a iné), stopových prvkov a vlákniny, ktoré niekoľkonásobne prevýšia ostatné obilniny. Vlákninou ich tromfne až štvornásobne, obsahom lyzínu trojnásobne. Spomínaná esenciálna aminokyselina je považovaná za najdôležitejšiu pre človeka, pretože jeho nedostatku sa nám ťažko zúžitkúvajú ostatné aminokyseliny. Náš organizmus si lyzín nedokáže vytvoriť sám a do tela ho dostáva práve vďaka obilninám.
Tuk, ktorý je prítomný v zrnách amarantu, obsahuje nenasýtené mastné kyseliny, o ktorých je známe, že bojujú so škodlivým cholesterolom. Za zmienku stojí aj obsah vitamínov C, E a vitamínov skupiny B. Amarant neobsahuje jednoduché cukry a vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodný i pre ľudí trpiacich cukrovkou či nadváhou. Čo sa teda týka nutričných hodnôt, amarant je naozaj skvelá náhrada za iné obilniny.
Je to všetko len o zvyku. Vymeniť pečivo, cestoviny, krupicu či múku (a tým pádom aj placky, koláčiky a iné domáce dobroty) za zdravšie alternatívy nepýta ani veľa času, ani veľa úsilia. Vyskúšajte to a začnete sa cítiť i vyzerať lepšie. Môžete sa zbaviť nadbytočných kíl, bolesti kĺbov či hlavy, kožných problémov.
26. augusta 2013 o 9:16 #28080stanoÚčastník (Participant)Dlho som tu nič nedal tak aspon niečo.Hodně cukru v těle vyčerpává naši slinivku břišní, překyseluje organismus, dává vzniknout různým plísním a kvasinkám, proto je dobré to moc nepřehánět. Navíc je to silný stimulant a nutí tělo ke stálé aktivitě, kterou když nemáme v dostatečné míře, přemění se na tuk a ten pak poškozuje naše tělo nejen vizuálně
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.