Pomôžte

Zdravá výživa

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 61 až 75 (z celkového počtu 111 )
  • Autor
    Príspevky
  • #8627
    stano
    Účastník (Participant)

    GOJI – Kustovnica čínska
    Goji (godži) sú sušené plody Kustovnice čínskej (Lycium chinensis). Goji majú sýto červenú farbu a sú veľké asi ako sušené hrozienka. Chuťou pripomínajú niečo medzi brusnicou, jablkom alebo šípkou. Goji rastú v úrodnej pôde v oblasti himalájskeho úpätia na stredne veľkých kroch. V týchto oblastiach, kde sú Goji bežnou súčasťou jedálnička, nájdeme obyvateľstvo s najdlhším priemerným vekom na Zemi. Tradičná čínska medicína od nepamäti považuje Goji za liečivú potravinu podporujúcu dlhovekosť, vitalitu a sexuálnu potenciu.
    Z nutričného hľadiska sú Goji dosť možno tým najhodnotnejším ovocím na planéte. Obsahujú 18 druhov aminokyselín, vrátane všetkých osem esenciálnych (napr. tryptofan či isoleucín), až 21 stopových prvkov (menujme napríklad zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor), sú jedným z najbohatších zdrojov karotenoidov zo všetkých známych plodov na Zemi (čo naznačuje už ich jasne červená farba). Čo sa týka beta-karoténu, sú Goji výdatnejšie ako mrkva. Ďalej obsahujú vitamíny C, B1, B2, B6 a E. Musíme spomenúť tiež beta-sitosterol. Tento rastlinný sterol sa dnes využíva pri podpornej liečbe zvýšenej hladiny cholesterolu, ďalej pri problémoch s prostatou a má tiež protizápalový účinok
    Celkom unikátna pre Goji je potom skupina lycium polysacharidov. To sú výnimočne silné antioxidanty, teda látky, ktoré neutralizujú voľné radikály. Tým pomáhajú zabraňovať poškodeniu buniek a starnutiu organizmu
    Goji sa konzumujú samotné ako mimoriadne zdravá desiata, alebo sa pridávajú do cereálnych zmesí a jogurtov. Skvelé je tiež pridávať goji do ovocných koktailov a šejkov, ktorých základom môže byť napríklad super výživné konopné mlieko. Čínskou špecialitou je príprava čaju z Goji, podobne ako to my robíme so šípkami. Goji možno pritom zjesť aj po vylúhovaní. Odborníci tvrdia, že pre dosiahnutie blahodárnych účinkov stačí konzumovať asi 30 gramov denne (malá hrsť).
    Da sa kupit.

    #8819
    janka1508
    Účastník (Participant)

    Štrnásť najzdravších potravín zmení váš život
    Správne potraviny môžu zmeniť vašu biochémiu a váš život, tvrdí americký lekár Steven Pratt, odborník na výživu a spoluautor knihy Superpotraviny.

    Výživné, nízkokalorické potraviny pomáhajú podľa odborníkov predchádzať mnohým chorobám.
    Svet je už unavený zložitými, prekombinovanými diétami a počítaním kilojaulov, a tak každý jednoduchý návod na zdravé stravovanie ho patrične očarí a nadchne. Takýmto návodom je aj „štrnásť superpotravín“ – od amerického lekára a odborníka na výživu a starnutie Stevena Pratta, ktorý preštudoval najrešpektovanejšie diéty sveta a zistil, že obsahujú približne rovnaké potraviny. Zostavil teda zoznam „superpotravín“, ktoré „bránia poškodzovaniu organizmu na úrovni buniek a tým bránia vzniku chorobných stavov, a zároveň majú príjemný vedľajší účinok – človek sa po nich lepšie cíti, lepšie vyzerá a má viac energie“. Prattovmu návodu na stravovanie vyslovili podporu mnohí odborníci na výživu, ako aj renomované medicínske časopisy.
    K superpotravinám podľa Pratta patria:
    1. Čučoriedky, ktoré obsahujú dôležité vitamíny C a E a podporujú činnosť mozgu.
    2. Brokolica, ktorá podľa Pratta ako jediná zelenina pôsobí skutočne preventívne proti rakovine čreva a konečníka.
    3. Čaj, ktorý vďaka flavonoidom bráni predčasnému starnutiu buniek.
    4. Tekvicové jadierka, ktoré podporujú obranyschopnosť organizmu prostredníctvom nenasýtených kyselín, vitamínov A, B, E a dôležitých minerálov ako draslík, zinok, horčík, vápnik a železo.
    5. Fazuľa, ktorá obsahuje vitamíny a cenné bielkoviny, nevyhnutné pre životne dôležité pochody v organizme.
    6. Jogurt, ktorý obsahuje živé kultúry a posilňuje trávenie.
    7. Morčacie mäso, ktoré podľa Pratta dodáva telu živiny nachádzajúce sa iba v mäse a nepriberá sa po ňom.
    8. Ovos, ktorý množstvom zinku chráni pred únavou.
    9. Pomaranče, ktoré obsahujú vitamín C, vlákninu a vďaka draslíku znižujú krvný tlak.
    10. Rajčiny, ktoré svojím obsahom kartenoidov znižujú riziko srdcových chorôb a vďaka antioxidantom spomaľujú starnutie.
    11. Sója, ktorá obsahom vápnika chráni kosti pred zlomeninami.
    12. Špenát, ktorý ovplyvňuje tvorbu tráviacich štiav a dodáva organizmu dôležitú kyselinu listovú.
    13. Tuniak, ktorý je významným zdrojom vitamínov a minerálov chrániacich cievy.
    14. Vlašské orechy, ktoré sú bohatým zdrojom draslíka, zinku a vitamínov skupiny B a pôsobia blahodárne na nervovú sústavu.
    Tieto potraviny (a ich „ekvivalenty“) podľa Stevena Pratta podporujú významným spôsobom odolnosť organizmu, slúžia ako prevencia mnohých vážnych chorôb a pomáhajú predĺžiť ľudský život. Pratt však zároveň pripomína, že zárukou dobrého zdravia nie je iba kvalitná strava a poukazuje tiež na veľký význam každodenného aktívneho pohybu.

    #9280
    stano
    Účastník (Participant)

    Jedno jablko denne je dobrým prostriedkom ako sa vyhnúť lekárovi a hlavne nepríjemným chorobám. Iste viete, že je vynikajúce na štíhlu postavu, zdravé zuby i dobré trávenie. Jablko však dokáže ešte viac. To obyčajné jablko, ktoré takmer nepovažujeme za zaujímavé ovocie je pomocníkom, ktorý sa o naše zdravie stará skutočne mnohorako. Odborníci na výživu nás neustále prekvapujú novými zisteniami. Tvrdia napríklad, že jablká pomáhajú v boji s neurologickými chorobami.V jablkách sa nachádza quercitín, ktorý je ešte účinnejší než slávny vitamín C. Práve na jeho konto sa pripisuje vynikajúca schopnosť potláčať neurodegenratiívne choroby.Neznámy quercitín?
    Táto látka patrí do skupiny zvanej flavonoidy. Tie dávajú ovociu špecifické zafarbenie a v organizme človeka pôsobia ako veľmi silné antioxidanty. Neutralizujú totiž radikály kyslíka, ktorý spôsobuje poškodenie buniek. Táto zlúčenina pomáha nielen mozgovým bunkám, ale dokonca pomáha obmedzovať aj nádorové bunky. A za to vám už jabĺčko denne stojí, nie? Regenerujú a očisťujú organizmus.Zo šupky a dužiny, ktoré chránia jadrovník, sa v ľudskom organizme uvoľňujú látky s liečivým i preventývnym účinkom.V poslednej dobe mi chutia jablka a tak som sa trochu pozrel preco si ich telo ziada.Hovori sa ze najlepsie je pre nas konzumovat to co je z naseho zemepisneho pasma a jablko patri medzi tie potraviny.

    #9282
    janka1508
    Účastník (Participant)

    Jablko patrí do môjho jedálnička každodenne. Možno aj preto, že ich mám z vlastnej záhradky. Sú naozaj nielen chutné, ale aj zdravé. Hovorí sa, že jedno jablko spôsobuje hlad, ale dve nasýtia. Odporúčajú ich aj proti bolesti hlavy v začiatočnom štádiu.

    #9295
    stano
    Účastník (Participant)

    V dnesnej dobe je najlepsie mat svoju zahradu a dopestovat si co najviac pre vlastnu potrebu.Ja ked spominam na minule leto,ako som si rano siel natrhat paradajky,salat,cibulku,baranie rohy,atd a z cerstvej zeleniny spravil salat,chutovo bol vyborny.Uz aby bola zima prec.

    #10198
    janka1508
    Účastník (Participant)

    Srvátka vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe syrov a tvarohu. Je to tekutina, ktorá takmer neobsahuje tuky a soli, obsahuje však množstvo kvalitných bielkovín, vo vode rozpustné vitamíny: B1, B2, B6, B12, E, C. Ďalej obsahuje minerály: horčík, fosfor, vápnik, draslík, zinok, niacín, biotin, kyselinu listovú a panthotenovú. Draslík zbavuje organizmus škodlivých látok a zaisťuje v bunkách dostatok tekutín. Tiež má jedinečný efekt pri celulitíde. Bielkoviny, obsiahnuté v srvátke sa podieľajú na stavbe svalov a sú ľahko stráviteľné.
    Srvátka je veľmi dôležitá aj pre metabolizmus. Pri vonkajšom použití výborne vyhladzuje pokožku. Reguluje jej pH hodnotu a stabilizuje kyslú ochranu povrchu tela. Pokožka je tak vyčistená veľmi jemne a šetrne.

    Srvátka sa používa tiež na bežné pitie namiesto mlieka. Len dva poháre denne zásobia organizmus potrebnými vitamínmi a minerálmi. Srvátku môžeme použiť okrem pitia tiež na pleť, ruky alebo do kúpeľa. Je ideálnym nápojom pre športovcov, dodáva telu mnoho dôležitých látok, minerálov a nezaťažuje organizmus.

    Priemerné nutričné hodnoty v 100g prášku:
    tuky max. 2g
    bielkoviny min. 9 g
    sacharidy min. 72,5 g
    energetická hodnota 318 kcal / 1335 kJ

    #10468
    stano
    Účastník (Participant)

    Neje to nic mimoriadne ,len taka mala informnacia o tekvicovom semene.
    V tekvicových semenách nájdeme tiež veľmi hodnotné tuky, esenciálne mastné kyseliny skupín Omega 3 aj Omega 6, celú škálu aminokyselín a asi štvrtinu obsahu tvoria proteíny. Semená sú jedným z najbohatších zdrojov aminokyseliny tryptofanu, ktorej zastúpenie vo výžive väčšiny ľudí je dosť nízke, pretože táto aminokyselina je obzvlášť citlivá na tepelné spracovanie. Má pritom priamy vplyv na hladinu serotonínu, stimuluje jeho vyplavovanie v mozgu, čím môže priaznivo ovplyvniť náladu alebo depresiu. Skrátka, tekvicové semienka sú veľmi hodnotnou lahôdkou z rastlinnej ríše a nadmieru prínosnou zložkou nášho jedálnička.

    #10471
    liviap
    Účastník (Participant)

    píšeš, že táto aminokyselina – tryptofan, je citlivá na tepelné spracovanie – a nevadí, keď tekvicové semiačka usušíme a opražíme v rúre? Totižko vtedy sú mne najchutnejšie, usušené a trošku ružové – a lúskame a lúskame …..

    #10478
    stano
    Účastník (Participant)

    Trebalo by najst kolko znesie ta aminokyselina teplotu a ja to neviem.Mozno cez googl by sa nieco dalo najst o tej aminokyseline.Ahoj.

    #10761
    stano
    Účastník (Participant)

    Jeden z nazorou o zdravom stravovani mala cast.
    • Konzumovat stravu s nizkou energiou a cakat, ze nase telo bude zdrave a energicke, je rovnako nezmyselne ako chciet, aby drahe auto s vybornym motorom fungovalo na najlacnejsi benzin, do ktoreho priebezne sypeme piesok.
    • ZELENINA – surova, cerstva zelenina dopestovana bez pouzitia pesticidov.
    • OLEJ – Dobre oleje (vhodne na konzumaciu) – za studena lisovane – olivovy olej, avokadovy olej, olej z lanovych a konopnych semien, rybi olej – su nevyhnutne pre telo rovnako ako motorovy olej pre hladky chod auta. Dobry olej – pomaha budovat nove bunky, znizuje cukrovku, eliminuje kyseliny v tele (co v konecnom dosledku sposobuje chudnutie), zabranuje vzniku rakoviny, zvysuje vnutornu energiu, premazava klby a pomaha s vyprazdnovanim.

    Zle oleje (nevhodne na konzumaciu) – tepelne spracovane – slnecnicovy, repkovy olej, canola olej. Je potrebne vylucit konzumaciu oleja, ktory prechadza tepelnym spracovanim.

    Ak pri priprave jedla potrebujeme vyprazat, pouzijeme kokosovy olej, ktory sa vplyvom tepla nemeni na jed!

    Kazde rano si treba dat 1-5 polievkovych lyzic oleja omega 3-6-9 (jeden z nich rybi olej), ktory eliminuje rakovinove bunky, znizuje krvny tlak, znizuje cholesterol, znizuje riziko infarktu, zabranuje reume, zlepsuje kvalitu vlasov, koze a nechtov. Rybi olej – reparuje mozgove bunky, znizuje depresiu, zlepsuje pamat, zvysuje vykon mozgu.
    • KLICKY a VYHONKY – maju extremnu uroven energie a vitaminov. Najlepsie su: zerucha, fazula mungo, cicer, sosovica, soja.

    Priprava klickov doma – ciste strukoviny alebo semena dame do zavaraninoveho pohara, zaleme filtrovanou vodou a nechame namocene cez noc. Po 12 hodinach vodu zlejeme a pohar prikryjeme gazou. Semena preplachujeme viackrat denne a vzdy velmi dobre zlejeme vodu, aby nedoslo ku kvaseniu a nevznikala plesen. Strukoviny su chutne uz po 24 hodinach. Ake dlhe klicky chceme konzumovat je na nas.
    • SOL – soli mozeme jest kolko chceme (obmedzovanie soli je omyl). Je vsak potrebne pouzivat morsku sol. Nase telo je slane – krv, pot, slzy, vnutorne tekutiny. Telo vylucuje sol, takze ju musime telu zasa vratit. Obmedzovanim soli sa daju vyvolat niektore choroby. Bezna kuchynska sol obsahuje chemicke prisady, ktore su extremne skodlive, preto vznikol mytus o skodlivej konzumacii soli.
    • Mineraly a vitaminy – aby mal clovek dostatok mineralov a vitaminov, treba kombinovat rozne druhy zeleniny, strukovin, semien a orechov. Je potrebne konzumovat ryby 2 x tyzdenne.
    • Treba uplne vylucit dresingy a ocot – je to cista kyselina. Ak chceme dresing na salat, urobime si vlastny: olivovy olej, sesamove semiacka, bazalka, korenie, citron (je alkalicky).
    Vinny ocot ma pH 2.9 co je 13000 krat viac kysle ako voda.
    • CUKOR – druha najsilnejsia kyselina po octe je cukor. Musime sa vyhybat cukru ako sa len da. Nase telo nepotrebuje cukor na vyrobu energie. Cukor je fermentovany na acetylaldehyd (neurotoxin), kyselinu mliecnu (rozklada bunky) a alkohol (nici bunky).
    • PSENICA – ma velmi vysoky obsah cukru, vysoky obsah glutenu a bola tolkokrat geneticky modifikovana za poslednych par tisic rokov, ze je velmi tazko stravitelna.
    Doporucit sa da len spaldova psenica (spelt – triticum spelta) (www.biopark.sk) a kamut (www.bioshop.sk).
    • KVASNICE – podporuju mnozenie kvasiniek, hub a plesni v organizme. Vsetky tieto organizmy maju odpadove produkty, ktore su silne toxicke.
    • NAJLPESIE ALKALICKE JEDLA (najlepsie prve):
    – vyhonky a klicky
    – zelenina – uhorka, spenat, brokolica, salat, kel, kapusta, cvikla, mrkva, paprika, redkovka, karfiol
    – ryby
    – ovocie – len avokado, rajciny, grepfruit, citron a limetka (citron je alkalicky aj ked chuti kyslo). Ostatne ovocie je prilis sladke a metabolizuje sa na kyselinu. Nepotrebujeme konzumovat sladke ovocie kvoli vitaminom. Zelenina ma vsetky vitaminy, ktore potrebujeme.
    – strukoviny – cicer, soja, fazula, hrach, sosovica
    – semena (namocene vo vode cez noc) – slnecnicove, dynove
    – orechy (namocene vo vode cez noc): mandle, lieskove orechy (nevhodne su kesu orechy a arasidy – arasidy nie su orechy a su toxicke)
    – tofu (sojovy syr)
    – chlieb – ne-psenicne chleby (bez kvasnic) a ne-psenicne cestoviny
    – ryza (divoka, alebo basmati) (zemiaky a normalna ryza obsahuju prilis vela cukru)
    • Vodu treba alkalizovat na pH > 7.0 tym, ze pridame 1/2 kavovej lyzicky sody bikarbony na 1 liter filtrovanej vody! Netreba sa bat sody bikarbony. Nase usta, zaludok a pankreas vyrabaju sodu bikarbonu denne na travenie potravy a neutralizaciu kyselin z jedla.

    #10778
    stano
    Účastník (Participant)

    Spravne kombinacie jedal
    Proteiny sa neznasaju so skrobmi! Inymi slovami
    Proteiny (ryby) jeme len so zeleninou
    Skroby (ryza, nekvaseny chlieb, cestoviny) jeme len so zeleninou
    Dovod:
    Zaludok pouziva ine enzymy na skroby a ine na proteiny. Ak jeme proteiny so skrobmi, zaludok uvolni oba enzymy naraz a tie sa navzajom neutralizuju. Strava ostane velmi dlho v zaludku nestravena a toxiny z kvasenia otravia cely organizmus. Ked zjeme rezen s ryzou citime sa sviezi alebo unaveni?
    OVOCIE sa neznasa so ziadnym inym jedlom! Ovocie treba jest na prazdny zaludok (stravi sa za 30 min). Ak sa ovocie stretne s cimkolvek v zaludku, zacne kvasit a kvasne produkty otravia organizmus.
    Nacasovanie jedla. Traviaci system nepracuje po cely den rovnako.
    RANO: jeme nieco lahke, lebo zaludok sa len zacal rozbiehat – nekvaseny chlieb, ryza, zelenina, polievka. Ziadne proteiny.
    OBED: Zaludok bezi na plny vykon od 10 do 15 hodiny. Mozeme jest tazsie jedla – ryby, tofu, cestoviny, strukoviny, soja.
    VECER: Zaludok sa zacina postupne vypinat okolo 18 – 20 hodiny. Ak jeme nieco neskor, ostane to v zaludku nestravene az do rana a kvasenie otravi nas organizmus. Je dobre zjest nieco male okolo 17 hodiny, aby sme vecer neboli extremne hladni. Na veceru jeme len zeleninu, alebo nieco velmi lahke. Treba sa vyhybat proteinom a comukolvek, co obsahuje cukor
    PRESTAVKA MEDZI JEDLAMI: Zaludok potrebuje 2 – 3 hodiny na spracovanie jedla bez vyrusovania. Ak zjeme nieco medzi jedlami, traviaci proces sa porusi a vytvori sa prebytocne mnozstvo kyselin v zaludku.
    Neprejedat sa! Zaludok potrebuje 1/3 svojho priestoru na miesanie a spracovanie jedla. Ak sa prejeme, zaludok bude vystresovany z napatia a nedostatku priestoru. Spracovanie jedla sa rapidne spomali a jedlo sa prilisnym kvasenim stane toxickym.
    Spanok – treba ist do postele pred polnocou, spat 7 – 8 hodin. Nase telo je nastavene na udrzbu, cistenie a detoxikaciu od polnoci do 3 hodiny rannej. Ak v tom case nespime, rano sa zobudime unaveni (stale sme toxicki z predosleho dna, lebo udrzba neprebehla).

    #12311
    stano
    Účastník (Participant)

    Aby ste mohli schudnúť, musíte zvýšiť množstvo kvalitného tuku v potrave. Presne tak: jedzte viac tuku. Poskytnem vám čas, aby ste tento fakt strávili. Možno totiž chvíľu potrvá, kým vymizne vplyv poučovania o diétach s nízkym obsahom tuku, ktoré počúvame už aspoň dvadsať rokov. Celý ten čas sa dozvedáme, že schudnutie spočíva v obmedzení príjmu tuku. Ja však zastávam úplne odlišný názor.

    Pravda je taká, že tuk nie je vo svojej podstate škodlivý. Dokonca ho možno označiť za nášho „priateľa“.Táto kapitola sa už nezaoberá tým, že tuk, ktorý si ukladá vaše telo, vám zachraňuje život. Venuje sa významu tuku (pravdaže, iba zdravého) v strave pri dosahovaní a udržiavaní ideálnej hmotnosti. Svoje zdravie podporíte viacerými spôsobmi – trvalé schudnutie bude iba jedným z nich. Možno povedať, že tuky predstavujú zložku potravy, ktorá má pri regulácii hmotnosti najväčší význam.

    Keď si prečítate túto kapitolu, začnete vidieť tuky v novom svetle: ako najdôležitejšiu súčasť stravy potrebnú na optimalizáciu hmotnosti. A uvedomíte si, že pri diétach s nízkym obsahom tuku a diétach bez tuku priberiete. Kilá nenaberáte preto, že konzumujete tuk, ale kyseliny. Riešenie problému nadmernej hmotnosti teda nespočíva v obmedzení príjmu tukov, ale v zastavení konzumácie kyselín – a v zavedení zdravých tukov do stravy! Neoddeliteľnou súčasťou každého jedla, ktoré prijmete počas dňa, by mali byť rozličné užitočné tuky. V tejto kapitole vám vysvetlím, prečo je to tak, a ukážem vám, ako si zabezpečíte dostatok zdravého tuku.

    Výhody tuku

    Pätinu tela zdravého dospelého človeka tvorí tuk. Ide o mimoriadne dôležitých – a veľmi aktívnych – 20 percent. Po kyslíku a vode predstavuje tuk najdôležitejšiu zložku zdravého ľudského organizmu. Keďže je nevyhnutnou súčasťou bunkových membrán, nemôžu bez neho vznikať nové bunky. Využíva sa pri tvorbe hormónov a lubrikácii kĺbov. Poskytuje ochranu pred nárazmi, izoluje a obaľuje vnútorné orgány. Napomáha hladký tok krvi v srdcovocievnej sústave. Rozpúšťa sa v ňom viacero životne dôležitých vitamínov, čo znamená, že telo ich vstrebe iba vtedy, ak sú naň naviazané. Bez dostatočnej dodávky tuku náš organizmus jednoducho nemôže správne fungovať.

    Tuk plní v tele dve úlohy, ktoré sú z hľadiska dosiahnutia a udržania ideálnej hmotnosti mimoriadne dôležité. Prvou úlohou je, ako som už spomenul, neutralizácia kyselín. Organizmus potrebuje tuk na to, aby udržal pH krvi a mimobunkových tekutín na ideálnej hodnote 7,365. Ak sa doň dostane správne množstvo vhodných tukov, naviažu sa na nadbytočné kyseliny a vylúčia ich z tela. (V prípade, že dôjde k priveľkému nadbytku kyselín, začne sa tuk ukladať).

    Jedným zo spôsobov, akým tuk pomáha neutralizovať kyseliny, je tvorba cholesterolu. Hromadenie kyselín v tele predstavuje signál pre pečeň, aby vytvárala z tuku cholesterol. Čím je telo prekyslenejšie, tým viac cholesterolu vzniká. Pečeň zodpovedá až za 80 percent celkového cholesterolu (strava iba za 20), produkuje LDL cholesterol. Je známy ako „zlý“, pretože prispieva k vzniku plakov na vnútornom povrchu tepien, ktoré obmedzujú prietok krvi. Plaky však v skutočnosti chránia tepny pred ničivým účinkom kyselín. Bez nich by kyseliny doslova vypálili diery v tepnách celého krvného obehu a vy by ste vykrvácali. Zdá sa teda, že aj cholesterol je váš „priateľ“. Napokon však hromadenie plakov nadobudne nebezpečné rozmery a zlá povesť cholesterolu – vysoké riziko srdcového infarktu a mŕtvice – sa naplní. Skutočným problémom však nie je cholesterol, ale kyseliny. Zbavte sa ich a nebudete sa musieť trápiť s cholesterolom či plakmi. Jeden z najdôležitejších argumentov diét s nízkym obsahom tuku (regulácia hladiny cholesterolu) sa teda nezakladá na pravde!

    Druhým základným aspektom konzumácie tuku s cieľom schudnúť je jeho používanie ako zdroja energie. Väčšina ľudí spaľuje ako zdroj energie cukry (sacharidy). Zvyčajne sú totiž k dispozícii. Ak však telo dostane šancu, využije tuk – teda podstatne čistejšie a na energiu bohatšie palivo. Jedným z cieľov životného programu v štýle zázračného pH je naučiť svoj organizmus využívať ako zdroj energie tuk. Pri jeho spaľovaní sa uvoľňuje šesťkrát viac energie ako pri spaľovaní cukrov či bielkovín. Pri tomto procese nevzniká toľko kyslých odpadových produktov a telo naň vynaloží oveľa menej energie. Metabolizmus je jedným z najväčších zdrojov kyselín v organizme, preto takýmto obmedzením ich tvorby urobíte významný krok k dosiahnutiu acidobázickej rovnováhy a ideálnej hmotnosti.

    Prečo diéty s nízkym obsahom tuku nezabrali – a ublížili nám?

    Celé desaťročia počúvame rady, aby sme obmedzili množstvo tuku v potrave. Spočiatku to dávalo zmysel. Hlavný argument totiž znel, že konzumáciou tuku priberáme. Ak nechcete byť obézni, nejedzte tuk. Má to však háčik: nefunguje to. Má to ale ďalší háčik: nie je to pravda.

    Odkedy sme ako krajina (USA) začali pátrať po spôsobe, ako zo stravy a následne z tela odstrániť tuk, priberáme ešte viac, a to znepokojujúco rýchlo. Vôbec sa nám nepodarilo znížiť príjem tuku – od roku 1980 do roku 1991 sa výsledky prakticky nezmenili a spotreba tuku predstavuje asi 81 gramov na deň na osobu. No tuk, ktorý sme odstránili (lepšie povedané, domnievali sme sa, že sme to urobili), sme nahradili zvýšeným množstvom sacharidov a živočíšnych bielkovín. Podarilo sa nám trocha znížiť počet kalórií pochádzajúcich z tukov – no iba preto, lebo sme zvýšili množstvo celkových kalórií prijatých počas dňa! A potraviny založené na báze sacharidov, ktoré konzumujeme, sú kyselinotvorné.

    Schudnutie nemôžu očakávať ani tí, ktorí naozaj znížili príjem tuku. V rámci šesťtýždňovej štúdie na Mayo Clinic mali ženy s nadváhou dva týždne diétu, pri ktorej 45 percent kalórií pochádzalo z tukov. Potom prešli na diétu s nízkym obsahom tuku s rovnakým množstvom kalórií (pochádzali najmä zo sacharidov) a zachovávali ju mesiac. Ani jedna z účastníčok sa nezbavila telesného tuku a neschudla. Výskumníci neodhalili ani zmeny v intenzite metabolizmu. Ako sa vyjadril tím z kliniky: „Nezaznamenali sme ŽIADNE účinky štvortýždňovej diéty s nízkym obsahom tuku“.

    Nedostatočný príjem tukov v strave môže navyše zapríčiniť rozličné zdravotné ťažkosti. Môže utrpieť vaša pokožka, pretože kyseliny sa neviažu na tuky a neodchádzajú črevami či močovou sústavou, ale vylučujú sa „treťou obličkou“. Keď opúšťajú telo kožou, môžu spôsobiť jej škvrnitosť a suchosť, vznik vyrážok a prasklín v kútikoch úst. Pri nedostatku tuku budete trpieť lámavosťou vlasov a nechtov. Čo je však dôležitejšie, pri nedostatku esenciálnych mastných kyselín nemôžu správne fungovať ani neurotransmitery, čo môže potenciálne narušiť činnosť nervovej sústavy. Strava chudobná na tuky súvisí s depresiou, výkyvmi nálad a ischemickou chorobou srdca. Bez tukov potrebných na stavbu bunkových membrán sa váš organizmus oslabí (vrátane krviniek) a objavia sa pridružené problémy, ako je anémia, vysoký krvný tlak, poruchy krvného obehu a zrážania krvi. Bez zdravých bunkových membrán hrozí vášmu telu mimoriadne vysoké riziko rozpadu buniek a následný rozvoj závažných ochorení. Stručne povedané, tuk je pre nás nevyhnutný a obmedzovanie jeho príjmu pripravuje pôdu pre závažné degeneratívne choroby.

    Viac o tukoch, o ich nevýhodách, o druhoch tukov a aké sú zdravé tuky a kde ich hľadať nájdete v knihe Schudnite odkyslením – Zázračné pH

    #12329
    stano
    Účastník (Participant)

    Repka olejná,
    Klíčky repky olejnej majú vysoký obsah omega – 3 a omega – 6 mastných kyselín. Priaznivo pôsobia na činnosť srdca, vracajú stenám ciev pružnosť, zabrańujú vápenateniu vencových tepien srdca, zlepšujú krvný obeh očných tepnových vlásočníc, zvyšuje tvorbu červených krviniek, znižuje vysokú hladinu cholesterolu.
    Klíčky obsahujú značné množstvo vitamínov K, A ,E a D, podporujú tvorbu kolagénu v organizme, pomáhajú prirodzene redukovať zápaly a predchádzať ťažkostiam s kĺbovými zápalmi.
    Inštrukcie k nakličovaniu:
    – čas namáčania: 0 h
    – počet denných prepláchnutí: 2
    – čas klíčenia: 3 – 4 dni

    #12346
    stano
    Účastník (Participant)

    Uhľohydráty: energia, ktorá sa stará o dobrú náladu.
    Uhľohydráty dodávajú rýchlo a optimálne energiu nielen svalom, ale aj nervovému systému a sú nevyhnutné napr. pre orgány ako mozog, krvinky, či obličková dreň. Kto zo strachu z nadváhy šetrí vo svojom jedálnom lístku týmito živinami, nerobí dobre. Vedci zistili, že keď je väčší prísun uhľohydrátov, v mozgu sa vytvára znásobené množstvo serotonínu, a to zlepšuje náladu.
    Z dnešného pohľadu je dobrá polovica prijímaných kalórií mala pozostávať z uhľohydrátov, ale nie každého druhu.
    K tejto skupine živín patrí cukor, škrob a celulóza. Treba dávať prednosť celulóze a škrobu. Nachádzajú sa v obilí, zelenine, strukovinách, zemiakoch a ovocí. Tieto potraviny majú „v prirodzenom stave“ ešte ďalšie prednosti: množstvo vitamínov a minerálnych látok. Preto experti na energiu hovoria o vysokej „hustote živných látok“, čiže o mimoriadne vhodnom pomere vitamínov a minerálnych látok k objemu kalórií. Úplne inak je to s potravinami, ktoré sú výsledkom mnohonásobného spracovania obilnín a cukrovej repy, takže obsahujú veľa cukru a/alebo škrobu. Koláče, bagety, sladkosti, čokoláda a limonádové nápoje môžu okrem svojich „prázdnych“ kalórií, z ktorých sa vytvárajú tukové vankúšiky, ponúknuť veľmi málo.
    Vlákniny upratujú
    Vlákniny, ktorých veľká časť patrí k uhľohydrátom, telo síce nezužitkuje, ale majú veľa dôležitých funkcií. Napučia v čreve, tým vyvolajú jeho pohyby, a tak sa starajú o pravidelné vyprázdňovanie. To sa napokon prejaví aj na siluete brucha. Vlákniny majú pozitívny vplyv aj na reguláciu procesu hlad-nasýtenie. Preto: treba jesť celozrnné produkty, strukoviny, čerstvú zeleniny a ovocie. Sú bohaté na vlákninu.

    #12457
    stano
    Účastník (Participant)

    Nie je jablko ako jablko. Pod šupkou červeného jablka sa nachádza asi päťkrát viac vitamínu C než pod šupkou zeleného jablka. Mali by ste preto červené odrody jesť radšej neolúpané.Čerstvé a zrelé broskyne jedzte so šupkou. Sú ľahko stráviteľné. Konzervovaním však strácajú asi osemdesiat percent vitamínov.
    Pozor! Šupka čerstvého ananásu obsahuje nebezpečnú kyselinu! Niektorým ľuďom môže spôsobiť zápal ústnej dutiny a pier. Preto je dobré šupku krájať iným nožom než samotný plod. Alebo ten nôž aspoň umyť.
    Na herpesy sú výborné brusnice. Tie obsahujú množstvo vitamínov, ale i látky obmedzujúce následky herpes vírusu, ktorý ich spôsobuje. Brusnicový krík je možné pestovať i v kvetináči na balkóne

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 61 až 75 (z celkového počtu 111 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.