Zdravá výživa
- This topic has 111 odpovedí, 15 hlasov, and was last updated pred 11 years, 3 months by stano.
-
AutorPríspevky
-
4. januára 2009 o 20:01 #7296jarešÚčastník (Participant)
Stanko…máš tu kolonku : recepty
tak tam môžeš napísať svoj recept na dennú stravovaciu jednotku
ak chceš, napíšem ti samostatnú kolonku len pre teba, kde si budeš písať svoj denný jedálny lístok
4. januára 2009 o 20:06 #7298stanoÚčastník (Participant)Dobre napisem do kolonky recepty.Zajtra dnes uz nie.
4. januára 2009 o 20:18 #7302administratorÚčastník (Participant)Stanko…už som ti vytvorila aj tvoju vlastnú kolonku v diskusnom fóre: Pre baby
…choď kuk4. januára 2009 o 20:34 #7307TatianaÚčastník (Participant)Stanko, veľmi mi pomôžeš, ak napíšeš svoje jedálničky. Mám o surovej strave naštudované dosť, len mám vždy problémy, keď ju začnem držať. Preto ma zaujíma, čo ješ ty. Ja asi vtedy vždy začnem jesť málo a potom sa mi zhoršuje stav. Presúvam sa aj ja k Tebe do témy.
5. januára 2009 o 12:33 #7335stanoÚčastník (Participant)Je vela ludi co surovu stravu vyskusali a hovoria ze im odstranila rozne zdravotne problemi.V Levoci bola skupina co kazdy rok skusali surovu stravu vramci ocisty 40 dni a neboli negativne vysledky,ale prave naopak.Znami je na nej sedem rokou a ani uz sa inac nechce stravovat.Mavaju stretnutie kde si vymienaju skusenosti kazdy rok v Slovenskom raji.Co sa tyka tvojich zdravotnych problemou co sa ti obiavuju pri surovej strave neviem co by to mohlo byt
5. januára 2009 o 15:07 #7340klincekÚčastník (Participant)je pekne ak sa tak niekto dokaze stravovat ,a verim aj tomu ze je to zdrave ,ale ja som pocula uz aj to ze my SMkari by sme nemali s jedalnicka vynehavat ryby ,biele maso a tak ,a ja osbne si neviem predstavit zivot bez teplej slepacej ,alebo hovedzej polievky .
6. januára 2009 o 9:47 #7385jBartyÚčastník (Participant)Ja so bola na kompletne surovej strave 4 roky, teraz mám aj jedno varené jedlo, a kamarátka s SM kou je na surovej strave 9 rokov
6. januára 2009 o 12:02 #7394TatianaÚčastník (Participant)jBarty: môžeš napísať bližšie detaily, aký bol prechod na raw – postupný al. jednorazový, čo si jedla počas dňa, ako si sa cítila a prečo si pridala jedno varené jedlo teraz?
6. januára 2009 o 13:42 #7403jarešÚčastník (Participant)pravdu povediac…celkom ma to zaujíma…cez leto, totiž, sa dá takto stravovať úplne bez problémov…
netvrdím, že sa chcem na to dať…ale systém a spôsob ma zaujíma…cez leto by som sa na to dala
7. januára 2009 o 20:03 #7510stanoÚčastník (Participant)TVAROH
Patrí medzi čerstvé zrejúce syry, a napriek jeho priaznivému zloženiu je u nás stále málo využívaný. Napríklad 100 gramov mäkkého tvarohu má energiu 527 kJ a priemerne obsahuje 18,75 g bielkovín, 0,35 g tuku, 0,44 g mliečneho cukru (laktózy), 60 mg vápnika, 0,65 mg železa a 0,369 g vitamínu B2. Bielkoviny z tvarohu sú ľahšie stráviteľné ako bielkoviny z mäsa. Minerálne soli, ktoré obsahuje tvaroh – fosfor, draslík, magnézium, podporujú duševnú, svalovú a hormonálnu činnosť nášho tela. Možno ste nevedeli, že tvaroh či syr chránia aj zuby. Pravidelný prísun tvarohu či kúsok syra po jedle znižuje riziko zubného kazu.7. januára 2009 o 20:11 #7512janka1508Účastník (Participant)Ešte aj ja mám niečo k tvarohu. Je dokázané, že pomáha regenerovať pečeň.
7. januára 2009 o 20:15 #7515klincekÚčastník (Participant)tak to budem jedneho dna urcite potrebovat po tych vsetkych liekoch co som uz v zivote brala a este aj brat budem .
hroza to clovek ani nemusi byt alkoholik
7. januára 2009 o 21:33 #7531jan-kaÚčastník (Participant)A ako sa dari tebe? a tvojej kamoske ktora je na surovej strane uz 9 rokov? Dakujem!
8. januára 2009 o 15:37 #7575jBartyÚčastník (Participant)Jan-ka, napísala som dlhší príspevok k tej surovej upravenej strave, ale nejako sa stratil.To čo píše o stravovaní Stanko sa mi veľmi pozdáva.
8. januára 2009 o 19:23 #7606stanoÚčastník (Participant)Ako každá obilovina, aj ovos má špecifické vlastnosti, ktoré podporujú a upevňujú naše zdravie :
Lecitín, ktorý ovsené vločky obsahujú, je dôležitý pre výživu nervovJe bohatým zdrojom vlákniny, vďaka čomu pomáha predchádzať zápche a udržuje správnu činnosť hrubého čreva
Vysoký obsah vitamínov skupiny B je dôležitý pre nervový systém
Je veľmi bohatý na fosfor, horčík a železo; vysoký je aj podiel zinku, ktorý má nezastupiteľnú úlohu v našom metabolizme
Vysoká energetická a nutričná hodnota vyplýva z vysokého podielu kvalitných bielkovín, ktoré sa svojím zložením veľmi približujú ideálnemu proteínu
Obsah tuku v zrne ovsa je 2 – 4 násobný oproti ostatným obilninám. Najväčšia jeho koncentrácia je v klíčku. Niektoré z odrôd majú viac než 10% tuku a jeho kvalita je vynikajúca. Najväčší podiel tvoria nenasýtené mastné kyseliny
Obsahuje zložité cukry ktoré sa plynulo rozkladajú v tele podľa potreby organizmu, čím dodávajú silu na dlhšiu dobu a nezaťažujú slinivku brušnú a iné orgány
Betaklugán obsiahnutý v ovsených otrubách pomáha regulovať hladinu cukru v krvi a znižuje cholesterol
Sliz v ovse mastí a zmäkčuje vnútro tráviaceho traktu, čo pomáha pri zápaloch sliznice žalúdka a čriev
Vďaka svojej obrovskej nutričnej hodnote a ľahkej stráviteľnosti predstavuje ovos v ľudskej strave jednu z hlavných potravín.
Ľudoví liečitelia dodnes odporúčajú ovos nielen ako jedlo, ale aj ako liek. Pomáha pri chorobách nervovej sústavy a tráviacich ťažkostiach, zmierňuje riziko vzniku srdečných chorôb a infarktu, tlmí zvýšenú činnosť štítnej žľazy, posiľňuje organizmus pri vyčerpaní a únave. Zvonka pomáha pri liečbe kožných ekzémov. -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.