Pomôžte

O SM-ke…

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Autor
    Príspevky
  • #465
    jareš
    Účastník (Participant)

    vytvorila som túto kategóriu, pretože sem môžme vkladať rôzne odkazy na stránky, kde sú pre nás zaujímavé informácie

    #996
    jareš
    Účastník (Participant)

    skopírovala som všetko, čo je na tejto stránke uvedené a dala som to aj do našich článkov.

    Kto si chce pozrieť origoš, je to na tejto stránke:

    http://www.klubsms.cz/data/download/Tyden_mozku,0307,autorizov.pdf

    Osobne si myslím, že v uvedenom článku…teda respektíve v prepísanej prednáške p. doktorky Havrdovej je úžasne jednoducho vysvtlené čo to vlastne tá SM-ka je, čo nám spôsobuje, aké sú možnosti…

    Aj keď je toho celkom dosť…rozhodne odporúčam prečítať…

    v kľude a pohode si k tomu sadnúť a zamyslieť sa nad všetkým, čo je tam uvedené….hovorím z vlastnej skúsenosti…

    Ak by ste si chceli k tomu hodiť nejaký pokec…rada sa pridám…

    #997
    Jana
    Účastník (Participant)

    Ahoj, máš pravdu, je to tam popísane spôsobom „po lopate“ a veľmi dobre pochopiteľné… pár vecí ohľadom SM som správne pochopila až z tohoto článku. Dík za tip.
    Pa zajtra :-)
    J.

    #1003
    jareš
    Účastník (Participant)

    Jani, čítala som to dávnejšie, veľmi som sa poteišla, keď som to našla na stránke fóra SMS, lebo by bola veľká škoda, keby sme si to nemohli prečítať aj my – Slováci.
    A máš pravdu, niektoré veci som aj ja pochopila až po prečítaní tohto výkladu.

    #1011
    Jardo
    Účastník (Participant)

    A nie len tam , o SM uz toho je tolko ze si clovek moze vybrat co mu pasuje.Uz sa jej prestavam po tolkych rokoch i bat.

    #1012
    jareš
    Účastník (Participant)

    Jardo, to sú super slová…prestať sa báť…to je ono….

    to keď si uvedomí každý z nás….tak budeme ako zdraví – nemocní

    Ale Jardo, ten pokrok ide dopredu skutočne míľovými krokmi…

    čo povieš, koľko ešte budeme musieť počkať, kým nám vynájdu čosi, čo nám pomôže ?

    #1013
    Jardo
    Účastník (Participant)

    uz je to na dosah , takze verim ze sa toho dozijeme i my starsi

    #1026
    jareš
    Účastník (Participant)

    aký si ty starší… ???

    :-))

    budem ťa volať starec…uvidíš….:-)

    si len taký starý na koľko sa cítiš…a ty sa necitíš ešte na veľa…ešte si sa nedal….

    #1247
    jareš
    Účastník (Participant)

    http://archiv.markiza.sk/?31337v%5B%5D=29424&31337p=22&31337d=12.12.2007&submit.x=74&submit.y=6

    ak si chceš pozrieť ako sa pacientka s SM rozhodla, že bude mať dve deti….tak klikni a pozeraj

    #1356
    jareš
    Účastník (Participant)

    Autor: SITA/AP

    Tvárou americkej kampane jednej z línií módneho dizajnéra Giorgia Armaniho s názvom Armani Exchange je brazílska supermodelka Alessandra Ambrosio. Aj preto sa dlhonohá Brazílčanka objavila v sobotu v newyorskom butiku značky a spustila špeciálnu charitatívnu akciu.

    Desať percent z predaja každého kúska oblečenia poputuje na fond MS Society – spoločnosti vyvíjajúcej nové liečebné metódy proti skleróze multiplex. Alessandra považuje tento krok za správny, veď so svojimi kolegyňami ako Gisele Bündchen alebo Adriana Lima sa angažuje v charitatívnych projektoch. „Je to závažné ochorenie a jeho liečba či starostlivosť o pacientov je mimoriadne komplikovaná. Rada podporím vývoj nových metód,“ vyjadrila sa Alessandra.

    Topmodelka by sa už tiež čoskoro mala objaviť na newyorskom týždni módy a na obálke niekoľkých magazínov. Naposledy ju mali možnosť vidieť predovšetkým pánski čitatelia magazínu GQ, v ktorom spoločne s ďalšími kolegyňami predstavila značku Victoria´s Secret – samozrejme, v luxusnej a sexi bielizni. Ambrosio je totiž jednou zo stálych modeliek, ktorá svoje dokonalé krivky „predala“ najznámejšej americkej značke.

    #1357
    jareš
    Účastník (Participant)

    BRATISLAVA 9. marca (WN/SITA) – Americkí vedci začnú už čoskoro testovať vakcínu, ktorá má spomaliť vývoj zákernej sklerózy multiplex. Testy uskutočnia na stovke dobrovoľníkov, ktorí sa zároveň na chorobu liečia. Vedecký svet informáciu privítal. Úspech vakcíny by znamenal obrovský pokrok a priam revolučný prevrat v oblasti medicíny, ktorá zatiaľ nevie nad chorobou zvíťaziť. Sklerózu multiplex (SM) spôsobuje viacero faktorov, ale ani dnes vedci nevedia presne povedať, čo všetko a v akej miere SM spúšťa.

    Vakcína, ktorú v USA pripravujú, obsahuje špeciálne neaktívne myelínové T bunky. Vedci najprv odoberú pacientom vzorku krvi, z ktorej extrahujú bunky. Tie v laboratórnych podmienkach znásobia, vystavia ich radiácii a následne znova vstreknú pacientom do krvi. Imunitný systém potom rozpozná odlišné T bunky, na ktoré, podobne ako to robí v prípade iných poškodených buniek, zaútočí. Ak sa vedcom ich zámer podarí, mala by vakcína podobným spôsobom zastaviť rozpadávanie myelínového obalu, ktoré SM spôsobuje.

    Skleróza multiplex je degeneratívne ochorenie, ktoré napáda nervový systém. Vo svete s ním bojuje asi dva a pol milióna postihnutých. Tieto informácie sa však rôznia. Internetová stránka schering.sk napríklad informuje, že SM postihuje asi 1,1 milióna ľudí vo svete. Každý rok jej podľahne asi jedno percento chorých. Toto chronické ochorenie postihuje myelínové puzdrá nervov centrálneho nervového systému (CNS), teda mozgu a miechy. Myelín tvorí zväčša tuk a bielkoviny a jeho úlohou je chrániť nervové vlákna a tým zabezpečiť vedenie nervových impulzov. Pri SM sa ale myelín ničí, čo spomaľuje vedenie impulzov. Príznaky sa líšia v závislosti od toho, ktorú časť CNS choroba zasiahla.

    Skleróza multiplex sa dostavuje medzi dvadsiatym a štyridsiatym rokom života. Častejšie postihuje ženy a päťkrát častejšie sa prejavuje v miernych klimatických pásmach než v trópoch. Ročne na ňu v Európe ochorie viac desaťtisíc ľudí. Iba zriedkavo sa vyskytuje napríklad v Indii, Japonsku či Číne. Informácie zverejnila internetová stránky news.bbc.co.uk

    #1358
    jareš
    Účastník (Participant)

    Mgr. Tamara Podmanická, AVENTIS – PHARMA – 31. 12. 2000

    „ Nemôžem tomu uveriť“- povedala Leslie – „bola som zdravá, 19 ročná, a za týždeň som ochrnula.“ Po návštevách série lekárov a po neúspešnom liečení steroidmi ju matka v januári 1998 odniesla na Mayo kliniku v Rochesteri v Minnesote. Leslie začala liečbu, ktorá bola súčasťou štúdie na testovanie efektívnosti novej liečby nazvanej výmena plazmy na ťažké prípady sklerózy multiplex.

    Leslie Schmittová z Armady v Michigane navštívila rodinného lekára kvôli zápalu dutín v piatok v novembri 1997. O dva dni neskôr, 19-ročná Leslie začala halucinovať, blúzniť a nemohla si spraviť domácu úlohu, pretože nevedela viac písať. O pár dní neskôr jej lekár po testoch povedal, že má sklerózu multiplex. Nasledujúci týždeň jej ochrnula pravá strana. Nemohla zdvihnúť alebo pohnúť pravým ramenom a pravá strana úst a pravé očné viečko ovädlo. Aby mohla chodiť, potrebovala sprievodcu, ktorí by ťahal jej pravú nohu popri nej. „ Nemôžem tomu uveriť“- povedala Leslie – „bola som zdravá, 19 ročná, a za týždeň som ochrnula.“ Po návštevách série lekárov a po neúspešnom liečení steroidmi ju matka v januári 1998 odniesla na Mayo kliniku v Rochesteri v Minnesote. Leslie začala liečbu, ktorá bola súčasťou štúdie na testovanie efektívnosti novej liečby nazvanej výmena plazmy na ťažké prípady sklerózy multiplex (ďalej SM). Podstupovala liečbu každý druhý deň počas 2 týždňov. „Za 4 dni som cítila rozdiel“- hovorí Leslie, dnes 20 ročná študentka vysokej školy – „ mohla som trochu zdvihnúť svoju ruku a mala som väčšiu kontrolu nad pravou nohou. Potrebovala som veľa duševnej podpory, aby som znovu získala silu a koordináciu a nakoniec bolo moje uzdravenie pozoruhodné.

    Výmena plazmy

    Počas výmeny plazmy sa krv pacienta izoluje a krvné bunky sú mechanicky separované od tekutej plazmy. Krvné bunky pacienta sú potom zmiešané s náhradným roztokom, zvyčajne albumínovým, alebo syntetickým roztokom s plazme podobnými vlastnosťami a vrátená pacientovi. Kým nie je jasné, prečo výmena plazmy zaberá, výskumníci skúmajú možnosť, že plazma niektorých ľudí obsahuje faktory imunity, ako protilátky, ktoré môžu byť zodpovedné za zapríčinenie a spustenie choroby. Náhrada plazmy pacienta môže rozplynúť deštrukčné faktory imunity a prispieť k neurologickému uzdraveniu. Výmena plazmy je procedúra, ktorá bola používaná vo veľkých medicínskych centrách na liečbu iných stavov, ako myastenie gravis, zriedkavého ochorenia charakterizovaného svalovou slabosťou a trombocytopenickej purpury, choroby, pri ktorej sa krvné doštičky zhlukujú a blokujú cievy.

    „Naša štúdia je vzrušujúca, pretože ponúka nádej skupine pacientov s veľkými nárokmi, keďže žiadna iná liečba sa u nich nepreukázala ako efektívna“ – povedal Brian G. Weinshenker, M.D., neurológ Mayo kliniky a investigátor štúdie, ktorý liečil Leslie. „Počas mojich rokov v nerológii si nemyslím, že by som videl väčšie prínosy než tie, ktoré sme videli počas štúdie.“

    Štúdia, ktorá bola podporovaná Medzinárodným inštitútom pre zdravie, bola publikovaná v decembrovom vydaní časopisu „ Annals of Neurology“ v 1999. Dr. Weinshenker prezentoval výsledky 17. septembra 1999 na spoločnom stretnutí európskych a amerických výborov pre liečbu a výskum SM vo Švajčiarsku.

    Záhadná choroba

    SM je ochorenie centrálnej nervovej sústavy. U žien je dvakrát vyššie riziko rozvinutia sa tejto choroby v porovnaní s mužmi. Príčina nie je známa. Ataky alebo epizódy môžu trvať týždne alebo mesiace a môžu byť od seba oddelené periódami, počas ktorých symptómy spontánne slabnú alebo vymiznú. Každý atak sa pripisuje zápalu nervového systému, ktorý môže vyústiť do deštrukcie myelínovej vrstvy, ktorá pokrýva nervové vlákna, zanechávajúc mnohonásobné (multiplex) jazvy (sklerózy). Tieto jazvy narušujú nervové spojenia a ovplyvňujú koordináciu svalov, vizuálne vnímanie a ďalšie nervové signály.

    Výskumníci z kliniky Mayo zistili, že výmena plazmy bola efktívna u viac než 40 percent pacientov s ťažkými atakmi SM a podobnými ochoreniami, ako transverzálnej myelitídy a neurimyelitis optica, ktoré zapríčiňujú myelinovú deštrukciu v mozgu a spinálnej mieche.

    Pacienti v štúdii mali rozličné telesné poruchy, zahrňujúc ochrnutie a stratu reči a zlyhala u nich štandardná protizápalová liečba steroidmi. V štúdii u 42 percent pacientov so SM a podobnými stavmi liečených skúšobnou výmenou plazmy došlo k výraznému zlepšeniu a v niektorých prípadoch k návratu plných funkcií rúk, nôh a reči.

    „Sme veľmi vzušení nad úspechom výmeny plazmy, ktorá ponúka ďalšiu možnosť pre pacientov s SM, ktorí boli rezistentní na iné formy liečby,“ povedal Dr. Weinshenker. Táto štúdia otvára novú líniu výskumu sklerózy multiplex, ktorá sa viac zameriava na látky v plazme než na bunky. Dúfame, že ďalšie štúdie objasnia, prečo táto liečba u niektorých pacientov zaberá a u druhých nie.

    Nie je to liek

    Dr. Weinshenker hovorí, že výmena plazmy nie je štandardný liek na SM, a táto liečba nie je pre každého, kto trpí SM. „Výmena plazmy by mala byť pre tých, ktorí mávajú ťažké a náhle ataky SM, ktoré nereagujú na vysoké dávky steroidov. Nemala by sa považovať za iniciálnu liečbu pri SM. Pacienti by mali svoj stav konzultovať so svojím lekárom. V štúdii bolo 22 ľudí po akútnych ťažkých atakoch SM a podobných ochorení. Počas randomizovanej, dvojito slepej štúdie pacienti podstúpili buď výmenu plazmy, alebo liečbu placebom každý druhý deň počas 14 dní, celkovo 7 liečení. V placebovej skupine bola krv podobne separovaná na krvné bunky a plazmu, potom zmiešaná a a vrátená pacientovi nezmenená. Pacienti, u ktorých nebolo po 7 liečeniach viditeľné zlepšenie, boli vylúčení a podrobili sa inej terapii. Všetci pacienti v štúdii mali príležitosť liečby výmenou plazmy.U všetkých 8 pacientov z 19, ktorí sa podrobili aktívnej liečbe, sa ich neurologický stav značne zlepšil. Táto randomizovaná, dvojito slepá štúdia sa zakladala na predchádzajúcom výskume Mosesa Rodriquesa, neurológa, ktorý liečil ataky SM výmenou plazmy už na začiatku 90. rokov.

    #1359
    jareš
    Účastník (Participant)

    Chlamýdie sú drobné baktérie, ktoré sú pre mnohých úplne neznáme. Spôsobujú ochorenia popisované na egypských papyrusoch – očný trachóm a podľa dnešných poznatkov sa týmto drobným baktériam pripisujú také choroby ako je neplodnosť, priedušková astma, infarkt myokardu, skleróza multiplex, Alzheimerova choroba a mnohé ďalšie.

    Chlamýdia trachomatis

    Ľudské choroby spôsobujú tri druhy chlamýdií. Ich najznámejšou zástupkyňou je chlamýdia trachomatis. V rozvojových krajinách spôsobuje zápal očných spojiviek a rohovky – trachóm. V chladnejších priemyselne vyspelých krajinách sa táto chlamýdia „špecializuje“ na sliznice močových a pohlavných orgánov. Môže prebiehať ako izolovaná chlamýdiová infekcia, alebo sa vyskytuje ako sprievodná infekcia iných nákazlivých pohlavných ochorení – kvapavky, kvasinkových ochorení, príp. herpetických infekcií. Infikovanie chlamýdiou trachomatis nastáva pohlavným stykom aj priamym kontaktom s kontaminovanými predmetmi – bielizňou, vreckovkami, uterákmi.

    Ohrození sú najmä mladí ľudia. Baktérie sa prenášajú najmä pohlavným stykom, pričom platí: čím je partner mladší, tým je väčšia šanca chlamýdie na prenos.

    Vo svete pribúda každoročne odhadom viac než milión chlamýdiových infekcií, ktoré sa jednoznačne zaraďujú na prvé miesto medzi pohlavne prenosné choroby. Neslávne prvenstvo by tieto baktérie veľmi rýchlo stratili, keby sa ich podarilo včas odhaliť. Stačilo by primerane dlho užívať antibiotiká a bolo by po nich. Žiaľ, ich inváziu málokto zavčasu zistí.

    Príznaky (ak nejaké existujú) sa prejavia 7 – 21 dní po pohlavnom styku.

    Za príznaky u žien pokladáme:

    Žltkavý výtok z pošvy

    Krvácanie z pošvy v čase medzi menštruáciami

    Pálenie či bolesť pri močení

    Bolesti brucha – ťahavá bolesť v podbrušku

    Niekedy horúčka a (alebo) nutkanie na zvracanie

    Za príznaky u mužov pokladáme:

    Biele vodové kvapky vychádzajúce z penisu

    Pálivá bolesť pri močení

    Stanovenie diagnózy
    Ženám sa spraví výter z krčka maternice (tzv. Pap výter) a mužom sa spravia výtery močovej trubice. Tie sú odoslané do laboratórií na vykonanie konkrétneho testu.

    Liečba

    Antibiotiká – podávané orálne

    Ak sa nebudete liečiť,

    Infekcia sa môže zhoršiť a môže dôjsť k postihnutiu reprodukčných orgánov

    chronické zápaly maternice, vaječníkov a vajíčkovodov, ktoré sa neskôr stanú príčinou trvalých bolestí.

    Hrozí nebezpečenstvo vzniku sterility u muža i ženy.

    Matka môže infekciu pri pôrode preniesť na dieťa.

    Ak sa infikuje tehotná žena, môže nastať zápal obalov ľudského plodu s možným potratom, predčasným pôrodom a zápalom spojoviek a pľúc u novorodencov.

    Zápal spojiviek, kĺbov, zápal pľúc

    U mužov môže chlamýdiová infekcia spôsobiť zápal semenníkov, nadsemenníkov, prostaty, zápal močových ciest a pobrušnice, čo vedie k neplodnosti, poruchy potencie, erekcie a orgazmu.

    Chlamýdia pneumoniae sa nepovažuje za sexuálne prenosnú chorobu – nepotrebuje na rozširovanie pohlavný styk. Šíri sa kvapôčkovou infekciou cez sliznicu v ústach a nose. Ak infikovaný jedinec kýchne alebo zakašle, dostávajú sa baktérie do vzduchu, ktorý vdychujeme. Prvé symptómy sú podobné ako pri nachladnutí: kašeľ, zachrípnutie, bolesti hrdla. Na to prirodzene nikto neberie hneď antibiotiká a tak zárodky postupujú ďalej. Pravdepodobne sa už každý obyvateľ v strednej Európe dostal do kontaktu s touto baktériou. Podľa pracovníkov Ústavu Roberta Kocha v Berlíne sa dajú u 60% všetkých dospelých dokázať protilátky chlamýdie pneumonie v krvi. Náš imunitný systém si síce vytvoril protilátky , ale tie sú ešte stále priveľmi slabé na to, aby natrvalo odpudili baktérie. A tak sa môže každý opakovane nakaziť. Predpokladá sa, že chlamýdia sa necháva pohlcovať makrofágom – bielou krvinkou, ktorá je súčasťou imunitného systému. Pritom hlavnou úlohou spomínaných makrofágov je požierať choroboplodné zárodky a podozrivé mikroorganizmy, ku ktorým jednoznačne patria aj chlamýdie. Na týchto drobnučkých baktériách si však akoby ochranné bunky vylámali zuby. Požerú síce pôvodcov chorôb, no tieto v nich prežívajú , vystúpia z ochranných buniek a zabývajú sa v ďalších ľudských bunkách. Obľúbeným miestom na zabývanie sú steny ciev. Tam baktérie spôsobujú zápal a nebezpečné zúženie ciev, jednu z príčin infarktu myokardu. U 80% pacientov trpiacich arteriosklerózou boli zistené v usadeninách ciev chlamýdie. Imunitný systém len po istom čase zistí, že niečo nie je v poriadku a pokúsi sa zápalovým procesom zahnať rušivých votrelcov. To sa ale nepodarí a zápalový proces pokračuje. Zistilo sa, že infarktu myokardu môže predchádzať chronický zápal ciev. Či sú však baktérie naozaj jeho pôvodcami, alebo sa len usádzajú na stenách ciev, ktoré už boli predtým poškodené, sa stále v odborných kruhoch vedú diskusie.

    Ďalším miestom škodlivého pôsobenia chlamýdií sú dýchacie cesty. Britskí odborníci zistili, že deti a mladiství trpiaci ťažkými, životunebezpečnými záchvatmi bronchiálnej astmy prekonali infekcie spôsobené chlamýdiami. V krvi týchto pacientov sa zistilo veľké množstvo protilátok chlamýdií, kým ľahší astmatici nemali takmer žiadne protilátky v krvi. Bývalá invázia baktérií mohla vyvolať chronický zápal dýchacích ciest a ťažko poškodiť priedušky.

    Podľa súčasných informácií sa chlamýdie môžu spolupodieľať aj na niektorých závažných ochoreniach centrálneho nervového systému ako je skleroza multiplex a tiež Alzheimerova choroba.

Zobrazuje sa 13 príspevkov - 1 až 13 (z celkového počtu 13 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.