Pomôžte

Viete, čo má spoločné sviatok zaľúbených a sclerosis multiplex?

Podlamujú sa vám kolená? Strácate reč? Točí sa vám hlava? Odpadávate z niekoho? Sú len dve možnosti. Ste zamilovaní, čo je vážna vec. Ale môže to byť ešte vážnejšie: všetky uvedené stavy totiž môžu byť príznakmi začínajúceho neurologického ochorenia sclerosis multiplex.

Kampaň využíva sviatok sv. Valentína. Mení však každoročné klišé a oslavuje skutočnú lásku – všímavosť a starostlivosť o zdravie svojich najbližších a aj o svoje vlastné.

V sieti Artforum, kvetinárstvach PapaverPapradie a kaviarňach Sväg to go sú rozdistribuované viaceré verzie valentínky s nápismi, ktoré sa na prvý pohľad javia ako vyznania lásky, no zároveň komunikujú prvotné príznaky spomínaného ochorenia. Vnútri valentínky je dopovedaný zvyšok komunikácie a vysvetlený zámer tohto dvojakého významu a celej kampane. Práve skoré podchytenie ochorenia zvyšuje šance na účinnú liečbu.

Organizátorom kampane je Združenie sclerosis multiplex Nádej, ktorá pomáha ľuďom s touto diagnózou, ale aj ich blízkym, už viac ako 15 rokov. Podľa slov predsedníčky združenia Jarky Valčekovej ide o mimoriadne vydarený počin s ambíciou robiť osvetu aj v cieľovej skupine mladých, s ktorou sa Nádeji doteraz komunikovalo len veľmi zložito. „K prvým príznakom ochorenia sclerosis multiplex u mňa patrilo vypadávanie slovíčok, v podstate som strácala reč. Prepojenie so sviatkom lásky má teda pre mňa silný, emotívny charakter. Verím, že rovnako osloví aj ďalších ľudí cez ich zážitok spojený so zaľúbenosťou,“ uviedla Jarka Valčeková.

Ak chcete mať aj vy jednu z týchto výnimočných valentínok, stačí od 13. do 15. februára navštíviť jedno z miest, ktoré sa ochotne rozhodli do kampane zapojiť. Valentínky sú v nich dostupné zadarmo.

Aktivity Združenia sclerosis multiplex Nádej je možné podporiť napríklad darovaním 2 % z dane. Ďalšie spôsoby sú uvedené na oficiálnej stránke www.sclerosis-multiplex.sk alebo napríklad aj tu: Chcem pomôcť