Pomôžte

Piešťany 2008

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Autor
    Príspevky
  • #552
    jareš
    Účastník (Participant)

    To, že sa na rekondičnom pobyte zúčastnili prevažne veľmi ťažko postihnutí pacienti so svojimi asistentmi, ešte neznamená, že aj takýto ľudia sa nevedia nielen zabaviť, ale si aj tých pár dní v spoločnosti rovnako chorých vychutnať do sýtosti. Pre zúčastnených bola pripravená vyškolená cvičiteľka, špeciálne určená hlavne pre nechodiacich pacientov, ktorí si so svojimi končatinami sami už nevedia veľmi pomôcť. Cvičiteľka spoločne s vedúcou a asistentmi sa celodenne starali o úspešne zvládnutý pobyt. Každé ráno sa začínalo cvičením, pričom sa cvičeniu nevyhli ani asistenti, po skvelých raňajkách (švédskych stoloch) sa v cvičení pokračovalo ďalej. Na izbách s účastníkmi po jednom cvičiteľka učila asistentov, ako správne rehabilitovať, akú terapiu použiť, aby si pacient mohol aj sám v neprítomnosti asistenta pomôcť. Počas doobedňajších individuálnych cvičení sa jednotliví účastníci mohli zúčastniť aj procedúr špeciálne určených len pre vozičkárov s DG. SM. Po obede nasledovalo spoločné cvičenie v bazéne, kde sa účastníci presunuli za pomoci svojich asistentov. Vo vode sa pacientom – inak na suchu úplne nepohyblivým – úžasne darilo, vedeli plávať, chodiť a spoločne sme si aj zasúťažili. Okrem každodenného individuálneho cvičenia v izbách, prebiehalo cvičenie aj v telocvični na fit loptách, kam sme postihnutého pacienta posadili, pridŕžali a spoločne s asistentom cvičili. Hotel Máj je unikátny aj tým, že v posilňovacej časti hotela sú umiestnené stroje, ktoré s pacientom cvičia samé, čo bolo pre našich účastníkov veľmi výhodné. Spoločenské večery sa niesli v duchu súťaží, vzájomného rozprávania, poprípade účasti na večernej živej diskotéke. S vozíčkami sme absolvovali aj výlet do Piešťan, ktorý sa im veľmi páčil a boli spokojní. Záverom pobytu sme si urobili vatru, v ktorej sme si všetci upálili tú svoju chorobu – sclerosis multiplex. Rozlúčili sa s ňou po jednom slovami, ktorými, sme ju vyprevadili na večnosť (žiaľ. Bolo to len fiktívne). Pobyt sme končili konštatovaním, že budúci rok, aj keby na chleba nebolo, ale tento pobyt a s týmito účastníkmi sa musí zopakovať.
    Ďakujem MPSVaR, že sme mohli rekondičný pobyt pre vozičkárov absolvovať, oni si to zaslúžia a vyjadrili to patrične svojím zlepšením stavu, ktorý im vydržal aspoň chvíľu v tom neradostnom živote.

    #9457
    jareš
    Účastník (Participant)

    nižšie uvedená správa bola predložená do vyúčtovania…takže je napísaná dosti formálne…ale verím, že to na autentickosti neuberie ani kúsok :)

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.