Pomôžte

O zdraví a novinkách…

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 147 )
  • Autor
    Príspevky
  • #492
    jareš
    Účastník (Participant)

    Ako pokračuje vývoj liekovej formy interferónov…???

    Snáď sa aj toto dozvieme na tejto stránke…

    #1617
    jareš
    Účastník (Participant)
    #4044
    leteku
    Účastník (Participant)

    http://video.markiza.sk/tv-archiv/prve-televizne-noviny/19367
    žeby nová nádej, je to druhá správa v 15. časti asi od 30 sekundy, mrknite sa na to

    #4045
    klincek
    Účastník (Participant)

    o tej novej forme liecby ,hned na zaciatku diagnostikovania ,vraveli aj o piatej v spravach na markize .som kukala.skoda ,ze uz asi nic pre mna ,kedze to ma pomoct hlavne v pociatkoch ochorenia.ale nezufam ,veda kraca dalej milovymi krokmi

    #4447
    jareš
    Účastník (Participant)

    čítajte….úsudok už je na každom z nás……

    http://aktualne.centrum.cz/veda/clanek.phtml?id=621869

    #5140
    chrobáčik
    Účastník (Participant)

    dobry clanok: dufam ze veda pojde tak rychlo dopredu a budu to aj aplikovat na ludoch. Teda varim tomu.
    Bolo by to megasuper

    #6679
    administrator
    Účastník (Participant)

    Slovensko patrí ku krajinám s najvyšším výskytom sklerózy multiplex

    BRATISLAVA – Štyridsaťročná žena strácala rovnováhu a koordináciu. K tomu sa po krátkom čase pridali problémy s prehĺtaním, vypadávanie predmetov z rúk, zakopávanie na rovnej zemi či zabúdanie. „Nepripisovala som tomu význam. Po piatich rokoch si však moje telo povedalo svoje a ja som oslepla,“ hovorí o svojich skúsenostiach. Jej diagnóza znela: skleróza multiplex.

    Roztrúsená skleróza je chronické neurologické ochorenie, ktorého podstatou je autoimúnny zápal centrálneho nervového systému, v dôsledku ktorého dochádza k poškodzovaniu nervových obalov, vlákien a samotných buniek. Najčastejšie ochorenie postihuje mladých dospelých, symptómy sa prejavujú najmä vo veku 20 – 40 rokov. „Často sú veľmi nenápadné, ako je brnenie v končatinách, strata citlivosti, hmlisté videnie. Chorých neprinútia vyhľadať odbornú pomoc,“ hovorí neurologička Viera Hančinová. Po čase môžu problémy totižto odznieť, čo chorý dáva do súvislosti s únavou alebo vyčerpaním. Čas od prvých príznakov až po stanovenie diagnózy môže byť potom dlhý.

    Príčina ochorenia nie je dodnes známa. Podieľajú sa na ňom viaceré faktory, genetické aj environmentálne. „Zaujímavosťou je výskyt ochorenia. Najčastejšie sa vyskytuje na severnej pologuli u bielej rasy v miernom pásme. Slovensko patrí ku krajinám s najväčším výskytom ochorenia,“ hovorí neurologička. Dôvodmi môže byť genetická predispozícia, určité vírusy a bakteriálne infekcie či počet slnečných dní, teda vplyv vitamínu D.

    Podľa odhadov je na Slovensku 100 až 130 pacientov na 100.000 obyvateľov, s ročným nárastom 3,5 až šesť pacientov na 100.000 obyvateľov. Nie všetci sú však zdiagnostikovaní a liečení. Skleróza multiplex patrí k najčastejším príčinám invalidizácie v skupine mladých dospelých z neurologickej netraumatologickej indikácie. Ochorenie vytrháva pacientov z práce, veľmi nepriaznivo ovplyvňuje ich partnerské vzťahy. U pacientov so sklerózou multiplex je napríklad vyššia rozvodovosť ako v porovnaní s bežnou populáciou. Stávajú závislými a sociálne slabými, odkázanými na pomoc príbuzných.

    Diagnostika ochorenia nie je jednoduchá, pretože skleróza multiplex je veľmi heterogénne ochorenie v klinických prejavoch aj v priebehu. Každý pacient má svoju individuálnu sklerózu multiplex, čo znamená, že príznaky sú u nich rozdielne a aj priebeh ochorenia je odlišný. Ochorenie môže reklama
    byť príznakmi veľmi podobné s mnohými inými diagnózami, preto sa na základe klinických príznakov ochorenie nedá stanoviť. Dôležité je vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

    Práve skorá diagnostika je však veľmi dôležitá, pretože liečba ktorá je k dispozícii, nedokáže ochorenie vyliečiť, dokáže iba zmierňovať príznaky, počet atakov. „A je tým účinnejšia, čím skôr sa s ňou začne,“ konštatuje Hančinová. Účinná liečba je dostupná od roku 1993. Ochorenie má však aj sociálne a psychologické dôsledky. Podľa pacientky bolo najhoršie prijať diagnózu ako takú. „Je tiež veľmi dôležité, ako to pacientovi povedia,“ skonštatovala. Dôležitú úlohu v liečbe zohráva aj podpora rodiny a blízkeho okolia.

    #8437
    ferino
    Účastník (Participant)

    V STV davali program o SM v relácii diagnoza. Bolo to pekné – ukazovali aj lumbalku a podobne. Tu je link na program v i vysielaní Českej televízie:
    Diagnóza

    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/204562241500008-diagnoza

    Peknú zábavu (y)(y)

    #8451
    jareš
    Účastník (Participant)

    ferino…práve som to dopozerala…je to presne o nás…

    a jednu vec som si všimla: diagnostikovaným pacientom sa s veľkou pravdepodobnosťou menia hodnoty, získavajú pokoru a kľud…spomaľujú tempo života…

    tak to je asi ten dôvod, prečo sa táto choroba momentálne ešte nedá vyliečiť…

    #8472
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    To je veľmi dobrý link. Bolo tam pri LP pekne vidieť atraumatickú ihlu. Keďže ju mám doma, tak to bezpečne poznám. Tá časť, ktorá mala „krídelká“ z umelej hmoty je krátka asi 5cm a je to klasická ostrá Quinckeho ihla. Vpichne sa do tela ako prvá a do nej sa vpichne už atraumatická ihla, ktorá prepichne durálny vak a dostane sa až do oblasti v ktorej je likvor. V ruke lekára bolo vidieť aj akoby tretiu ihlu, čo v skutočnosti nie je ihla, ale je vsunutá v atraumatickej ihle a keď sa to vytiahne, tak likvor vyteká. Aby toho likvoru nevytieklo príliš, tak sa zasa tá ihla tou „akoby ihlou“ zapchá a nakoniec sa to všetko vytiahne. Mám doma aj klasickú Quinckeho lumbálnu ihlu Spinocan, tou robili lumbálku mne a tam ten zavádzať s krídelkami nie je.

    #8746
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    Správa je z 22.1 2009. Je to síce v nemčine, ale vedcom sa podarilo zistiť ako ochrániť a znovuvytvárať myelín. Teraz používaná liečba „len“ chráni pred zápalom. Zistili to vedci na univerzite v Montreali.
    Viac info tu v nemčine:
    http://ms.medizinpartner.de/news/-newsdetail.htm?itemname=234373

    #8749
    jareš
    Účastník (Participant)

    ErikaM…ak vieš po nemecky…nechcela by si aspoň čiastočne napísať o čom sa v článku hovorí ?

    #8751
    liviap
    Účastník (Participant)

    ErikaM …. prosím, prosím,…. urob to pre nás.
    Ďakujeme!!!

    #8753
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    Stručný preklad:
    – vedcom sa podarilo zistiť ako ochrániť a znovuvytvárať myelín u dospelých ľudí
    – po prvý krát bola objasnená rola proteínu Netrin-1
    – vedci zistili, že blokáda Netrinu-1 a jedného z jeho receptorov v nervovom tkanive vedie u dospelých k zničeniu myelínu
    – toto zistenie znamená novú éru pri liečbe SM
    – doterajšia liečba bola zameraná na protizápalový účinok
    Zdroj: Montreal Neurological Institute and Hospital, tlačové zverejnenie z 12.11. 2008

    #8754
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    Doteraz sa podľa hypotézy predpokladalo, že Interleukin 17 je zodpovedný za SM. Preto aj liečba bola zameraná na jeho blokádu. Vedci zistili, že Interleukin za SM vôbec nie je zodpovedný.
    Zdroj: Univerzita v Zurichu a vedci zo Ženevy: http://www.multiplesklerose.ch/wDeutsch/ms_forschung/forschung_mitteilungen/interleukin17.php?navtext=Mitteilungen

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 147 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.