Pomôžte

Čo odporúčajú odborníci…

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 38 )
  • Autor
    Príspevky
  • #14206
    jareš
    Účastník (Participant)

    toto má celkom logiku, čo si tu napísal, Stanko….zaujímavé

    #14309
    janka1508
    Účastník (Participant)

    Miluji tohoto lékaře!

    Otázka: Doktore, slyšel jsem, že kardiovaskulární cvičení může prodloužit život. Je to pravda?
    Lékař:: Vaše srdce je přesně určeno pro určitý počet tepů a tím to končí…neplýtvejte jimi na cvičení. Všechno se jednou opotřebuje. Zatěžování srdce Vám život neprodlouží, to je jako kdybyste si myslel, že když budete autem jezdit rychleji, tak Vám déle vydrží… Chcete žít déle? Dejte si šlofíka.

    Otázka: Měl bych jíst méně masa a více ovoce a zeleniny?
    Lékař: : Musíte tento problém uchopit s logistickým efektem. Co jí kráva? Seno a zrní. A co to vlastně je? Zelenina. Takže steak není nic než efektivní mechanismus jak dostat zeleninu do Vašeho systému. Potřebuje zrní? Jezte drůbež. Hovězí je také dobrým zdrojem listové zeleniny (neboť kráva žere trávu). A vepřové žebírko Vám dodá 100% doporučené denní dávky zeleniny.

    Otázka: Mám snížit denní přísun alkoholu?
    Lékař: V žádném případě. Víno se vyrábí z ovoce. Brandy je destilované víno, tj. kromě ovoce se do těla dostane ve zhuštěné podobě. Pivo se vyrábí z obilí – klidně pokračujte v jeho konzumaci!!

    Otázka: Jak si mám spočítat podíl tuku v těle?
    Lékař: Máš tělo a máš tuk: podíl je jedna ku jedné. Ve dvou tělech je to dvě ku dvěma atd.

    Otázka: Jaké jsou výhody pravidelného tělesného cvičení?
    Lékař: Bohužel mne nenapadá ani jedna. Moje filosofie je: když mne nic nebolí – je to dobré!

    Otázka: Jsou smažená jídla špatná?
    Lékař: To neposlouchej! Dnes už se smaží na rostlinných olejích. Takže jak by to mohl ublížit další přísun zdravé zeleniny?

    Otázka: Pomůže cvičení sedy-lehy posílit břišní svaly?
    Lékař: Určitě ne. Když procvičuješ sval, jenom se ti zvětší. Takže jestli chceš větší břicho, pak ano.
    Otázka: Je pro mne čokoláda dobrá?
    Lékař: Jste blázen? Kakaové boby! Další zelenina! Je to nejlepší pohodové jídlo v dosahu!

    Otázka: Je plavání dobré na figuru?
    Lékař: Pokud je plavání dobré na figur, pak mi vysvětlete velrybu….

    Otázka: Jsou pro můj životní styl nezbytné hezké tvary?
    Lékař: Ano, ale zaoblené..

    Takže, doufám, že toto vysvětlilo všechny pochybnosti, které máte o jídle a dietách.

    a…..
    těm, kteří stále sledují co snědli, je zde poslední slovo o výživě a zdraví. Je to úleva znát pravdu po všech těch konfliktních nutričních studiích.

    1. Japonci jedí méně tučného než my a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

    2. Mexičané jedí mnohem víc tučného než my a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

    3. Číňané pijí velmi málo červené víno a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

    4. Italové pijí mnoho červeného vína a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

    5. Němci pijí hodně piva a jedí spoustu uzenin a tučných jídel a netrpí tolik srdečními kolapsy jako my.

    #15422
    jareš
    Účastník (Participant)

    Vědci radí: Pijte alkohol! Likér proti rakovině, víno proti zubním kazům!

    O tom, že sklenka červeného vína zdraví prospívá, není pochyb. Pro ty, kteří si občas v menší míře dopřejí alkohol, je tu ještě radostnější zpráva. Nejen víno, ale i ostatní druhy alkoholu jsou zdraví prospěšné. Jen je potřeba pít s mírou a zapomenout na úsloví, že alkohol podávaný v malých dávkách neškodí v jakémkoliv množství.
    Červené víno
    Příznivé účinky: Chrání před rakovinou, posiluje mozek, pomáhá proti nespavosti, chrání před zubním kazem, pomáhá proti hluchotě.
    Pozitivní vliv na zdraví lze přičíst na vrub látce resveratrol, která se nachází ve slupce a jadérkách hroznového vína. Antioxidant salicylát blahodárně působí na chloupky ve vnitřním uchu, které jsou nezbytné pro dobrý sluch. Podle amerických vědců navíc sklenka červeného bystří intelekt. Chemické látky v hroznovém víně blokují korozivní bakterie, čímž chrání před vznikem zubního kazu. Díky melatoninu se tělu lépe usíná.
    Bílé víno
    Příznivé účinky: Snižuje hladinu cholesterolu, prospívá plicím, působí protizánětlivě.
    V hroznech bílého vína se nacházejí tyrosol a hydroxytyrosol, které snižují cholesterol. Antioxidanty chrání před škodlivými molekulami, které mohou poškodit plicní tkáně. Bílým by neměli pohrdnout lidé trpící artritidou. Potlačuje záněty a snižuje bolest.
    Pivo
    Příznivé účinky: Obsahuje vitaminy a minerály, které chrání srdce a kosti, a vlákninu.
    Půllitr piva v sobě skrývá víc než čtvrtinu doporučené denní dávky vitaminu B, který brání růstu homocysteinu – látky způsobující nemoci srdce. V pivu je také bór potřebný pro zdravé kosti. Díky tomu, že je zlatavý mok chudý na vápník a bohatý na magnesium, snižuje vznik ledvinových kamenů (o 40 %).
    Gin
    Příznivé účinky: Je protizánětlivý, močopudný.
    Destiluje se z čistého alkoholu, proto po něm druhý den tolik nebolí hlava. Vyrábí se z jalovce, bobule, která má močopudné účinky a v přírodní medicíně slouží k léčbě ledvin, žlučníkových kamenů. Gin má taky protizánětlivé účinky.
    Brandy
    Příznivé účinky: Chrání před infarktem a krevními sraženinami.
    Jako destilát červeného vína obsahuje brandy vysoké množství antioxidantů, které chrání před škodlivými volnými radikály. Ve 30 ml je tolik antioxidantů jako v denní doporučené dávce vitaminu C. Pravidelné pití brandy pomáhá podobně jako aspirin chránit před infarktem a krevními sraženinami.
    Šampaňské
    Příznivé účinky: Chrání před poraněními mozku.
    Myši, do kterých vědci nalili šampaňské, dokázaly snáze čelit poranění mozku.
    Baileys
    Příznivé účinky: Chrání proti rakovině.
    Irský likér se vyrábí z whisky obsahující kyselinu ellagovou. Ta zabíjí rakovinotvorné buňky, aniž by likvidovala buňky zdravé.
    Doporučená denní dávka alkoholu
    • Ženy: 1 sklenice vína, třetinka piva, panák (4 cl)
    • Muži: 1,5 sklenice vína, jedno pivo, panák (5 cl)

    #18557
    stano
    Účastník (Participant)

    Sedm koření, která pomohou i v boji s rakovinou
    velikost textu:

    8. listopadu 2010  1:00
    Kari, rozmarýn, skořice, chilli papričky. Představujeme vám koření, které nejenže dochutí pokrmy, ale ještě funguje jako prevence či léčba rakoviny. 

    Kuptofoto.cz
    Skořice obsahuje pětadvacetkrát více polyfenolů než borůvky (Ilustrační fotografie)   foto: Profimedia.cz
    To, že je zelenina a ovoce zdravé, ví každé dítě školou povinné. Věděli jste ale, že vašemu zdraví může velkou službu prokázat i běžně užívané koření? 
    1. Kari
    Zázračnou složkou kari je podle vědců především kurkuma, která kari dodává typicky žlutou barvu. Vděčí za to kurkuminu, který blokuje rakovinné bujení. Výzkum provedený v roce 2007, který byl zveřejněn v British Journal of Cancer, prokázal pozitivní vliv kurkuminu při léčbě rakoviny jícnu.
    Vědci zjistili, že likvidace rakovinových buněk začíná už čtyřiadvacet hodin po konzumaci kurkuminu. Pozitivní vliv kurkuminu se projevil i při rakovině tlustého střeva, prsu, prostaty a plic.
    2. Rozmarýn
    Pokud použijete při přípravě masa rozmarýn, snížíte tím množství rakovinotvorných látek (heterocyklických aminů) vznikajících při vaření. K tomuto závěru dospěli vědci, kteří svůj výzkum zveřejnili na počátku letošního roku v magazínu Journal of Food Science.
    Kromě toho rozmarýn pomáhá zvyšovat aktivitu detoxifikačních enzymů a jeho kladný vliv se projevil i v boji proti rakovině prsu a kůže.  
    3. Bazalka
    Bazalka je odborníky doporučována jako prevence rakoviny prsu. Vyplývá to z výzkumu, který si v roce 2006 nechala zpracovat American Association for Cancer Research (AACR). V tomto koření se totiž nachází silné antioxidanty, protizánětlivé, antimikrobiální a protiplísňové složky.
    Bazalka se osvědčila i v časných stádiích rakoviny prsu, kdy zpomalovala růst tumoru. Pozor však, řeč je o bazalce posvátné (Ocimum sanctum) a nikoli u nás běžnější bazalce pravé (Ocimum basilicum). Bazalka posvátná má o něco výraznější a ostřejší chuť a je běžně k dostání v zahradnictvích.
    4. Chilli papričky
    Vědci z Nottingham University už v roce 2007 zjistili, že kapsaicin obsažený v chilli papričkách může za určitých okolností zabíjet rakovinové buňky. Molekuly kapsaicinu se dokáží navázat na rakovinové buňky a odstartovat u nich sebezničující proces.
    Ke zmenšení tumoru došlo v případě rakoviny plic a slinivky. Jako prevence se osvědčily chilli papričky i u rakoviny žaludku.
    Podle studie z letošního roku, kterou provedl National Cancer Institute, je však konzumace chilli papriček nevhodná v počátečních stádiích melanomu. Kapsaicin totiž údajně růst kožních nádorů urychluje.
    5. Kmín
    Kmín zaujímal po staletí důležité místo v medicíně Asie, Evropy i Afriky. Používal se zejména proti nadýmání, vysokému krevnímu tlaku a na podporu ledvin. Jenže výzkum provedený v roce 2009 v Kimmel Cancer at Jefferson ve Filadelfii zjistil, že kmín je i velmi silným antioxidantem a dosahuje zajímavých výsledků v boji proti rakovině.
    Vědci jeho příznivý vliv potvrdili u rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, stejně jako u rakoviny slinivky.

    6. Zázvor
    Zázvor by do svého jídelníčku měly zařadit především ženy. Podle vědců z University of Mochigan Comprehensive Cancer Center je totiž zázvor nedostižným prostředkem v prevenci i boji s rakovinou vaječníků.
    Dokáže nejen účinně zabránit jejímu rozvoji, ale doposud provedené výzkumy ukazují, že umí zpomalit i rychlost rakovinového bujení.
    7. Skořice
    Skořice je jedním z nejstarších koření v lidské historii. Zmiňuje se o ní dokonce i bible a po staletí se používala nejen jako koření, ale i jako lék. Vědci ale teď zjistili, že skořice obsahuje naprosto výjimečné množství antioxidantů. Ceněná je zejména pro svůj obsah polyfenolů. Pokud byste porovnali stejnou hmotnost borůvek a skořice, skořice jich obsahuje pětadvacetkrát více.
    Nejenže tak skořice působí jako prevence proti rakovině, ale navíc dokáže potlačovat i rakovinové bujení. Dokáže totiž blokovat takovou angiogenezi, tedy novotvorbu krevních kapilár, které dodávají tumoru živiny a kyslík potřebné k jeho růstu.
    Zdroj: http://ona.idnes.cz/sedm-koreni-ktera-pomohou-i-v-boji-s-rakovinou-f4c-/zdravi.asp?c=A101102_124514_zdravi_bad

    #18749
    stano
    Účastník (Participant)

    Prijímajte viac mastných kyselín omega-3

    V celej skupine polynenasýtených tukov existujú dve dôležité podskupiny mastných kyselín omega-3 a omega-6. Rastlinné oleje obsahujú mnoho omega-6 mastných kyselín a väčšina Európanov ich získava v potrave v dostatočnom množstve, avšak mastných kyselín omega-3 je v tejto bežnej potrave nedostatok. Vo väčšom množstve sa nachádzajú v rybách, kôrovcoch, tofu, mandliach, vlašských orechoch, ďalej v niektorých rastlinných olejoch, napr. z ľanového semena alebo bezerukovej repky (kanola).

    #19123
    stano
    Účastník (Participant)

    Vitamín D – jesť ryby, slniť sa alebo brať výživové doplnky ?

    Je zima, často zamračené, v jedálničku nemáme denne morské ryby : máme pravdepodobne málo vitamínu D.

    Dostatok vitamínu D je potrebný pre normálne fungovanie buniek a zvýšene pri:

    •rakovinových ochoreniach – hlavne kolorektálneho karcinómu, karcinómu pankreasu, prsníka a ovárií, prostaty,…
    •sclerosis multiplex
    •Alzheimerovej a Parkinsonovej choroba, syndróme nepokojných nôh a iných ochoreniach nervového systému
    •osteoporóze, kĺbnych a iných kostných ochoreniach
    •nízkej obranyschopnosti organizmu resp. poruche imunitného systému vrátane autoimúnnych ochorení
    •srdcovocievnych ochoreniach
    Metabolizmus vitamínu D, jeho putovanie z kože alebo čriev do pečene a obličiek, naviazanie na proteíny, cesta až k jednotlivým bunkám, sú veľmi zložité procesy, ale z praktického hľadiska stačí vedieť málo.

    1.Môžete ho dostať stravou , predvšetkým v morských rybách (hlavne haringy, makrely, sardinky, tuniak, losos, treščia pečeň), trocha v hríboch, vajíčkach, z bylín v lucerne (Medicago sativa = alfaalfa).
    2.Môžete ho získať pri slnení cez pokožku. V našom strednom zemepisnom pásme potrebujete na získanie adekvátnej dennej dávky v letných mesiacoch asi 20 minút pobytu na slnku, pričom slnko musí byť aspoň 45˚ nad horizontom. Najlepšie medzi 11. a 14. hodinou asi 3x týždenne.V polárnych oblastiach je tvorba D3 vitamínu pokožkou nulová.
    Nutná dĺžka pobytu na slnku závisí tiež od množstva farbiva, ktorý máte v koži : „tmavší“ ľudia tvoria vitamín D v pokožke pomalšie: majú byť dlhšie na slnku ako „bledí“. Stačia odhalené končatiny a ramená. Dlhší pobyt je nutný, ak máte na sebe natretý opaľovací krém s vysokým faktorom.
    3.Môžete užívať výživový doplnok s vitamínom D. Typická indikácia je: zima, smog nad mestom, Montreal alebo Bratislava zamračené. Za deň je potrebná dávka od 200 UI do 4000 UI/deň /medzinárodné jednotky/, to je 5 – 100 ug. O toxickej dávke sa uvažuje až okolo 40 000 UI / deň.
    Opatrne treba pri prípravkoch D vitamínu u pacientov s digitalisom/Digoxin/ , pri zvýšenej funkcii prištítnych teliesok, sarkoidóze, tbc a lymfóme – môže ľahšie vzniknúť obraz predávkovania.
    Viac vitamínu D treba, ak ste obézni – vtedy sa ukladá sa do veľkých zásob tuku a nemáte ho dosť k dispozícii pre potreby buniek. Aj mamičky dojčiace svoje deti potrebujú viac /dieťa dostáva asi 50UI v l litri mlieka , za deň pritom potrebuje asi 200 UI vitamínu D /. Viac potrebujú aj starší ľudia.
    Pri pobyte v trópoch vitamín D netreba doplňovať (suplementovať). Ak ste tam dlhšie a vytvoríte viac, ako telo potrebuje, automaticky sa začne regulácia. Otráviť sa môžete iba výživovými doplnkami, nie slnkom. Dostatočná zásoba vitamínu D Vám po návrate zo slnkom prežiarených pláží vydrží asi 3 týždne.

    Záverom:

    Vitamín D zabezpečuje normálny vývoj a metabolizmus kostí a chrupiek vrátane celého metabolizmu kalcia , správne delenie buniek a ich diferenciáciu, imunitné procesy, sekréciu inzulínu, reguláciu krvného tlaku, a iné. Úzko súvisí s metabolizmom kalcia a fosforu, zinku, železa, vitamínu A.

    V zime by mali zdraví ľudia nad 50 rokov a všetci potencionálne ohrození užívať vitamín D ako výživový doplnok, hlavne ak necestujú zemepisne južnejšie na dovolenku. V lete sa treba rozumne slniť a po celý rok jesť čo najviac morských rýb, ak nemáte problémy pri ich zažívaní

    #19161
    stano
    Účastník (Participant)

    Abeceda výživy: Artičoka vyčistí krv od tuku

    Súvisiace články
    Príšerky na tanieri: Ideálne pre postavu
    Toto sú jedy v jedle, ktoré ešte nepoznáte
    Jesť po 18-tej hodine je najzdravšie?
    Ako je to s jedlom pred a po cvičení?
    Hľadáte tú správnu zeleninu a ovocie, ktorá vám prečistí organizmus? Trápia vás kožné alergie, žalúdočné bolesti? Nepoznáte tie správne suroviny a v ktorom jedle je najviac potrebných vitamínov pre vás? Uľahčíme vám cestu k zdraviu a ku kráse. Stačí sledovať našu abecedu výživy.

    A – artičoky
    Artičoka je teplomilná bodliakovitá rastlina s veľkými fialovými kvetmi. Používa sa ako zelenina najmä v krajinách Stredomoria. U nás sa rastlina pestuje veľmi ťažko, preto ju záhradkári ako zeleninu ani neponúkajú na sadenie.

    Artičoka je nielen zelenina, ale aj liečivá bylinka. Jej vylúhované listy nám pomáhajú pri zápaloch pečene, na zlepšenie funkcie žlčníka, pri rozhádzanom metabolizme, a samozrejme, aj na trávenie. Keď si chcete prírodnou cestou znížiť v krvi zlý cholesterol a tuk, rozhodne siahnite po artičokoch. Lieči aj kožné problémy a pôsobí proti vírusom a na regeneráciu tela.

    Ako chutí?
    Ide o horkú zeleninu a vo forme čaju o horký nápoj. Aj preto by sa mala kombinovať s chuťovo príjemnejšimi zložkmi potravy či nápojov. Je mimoriadne žiadaná v prímorských kuchyniach, nemá žiadne vedľajšie účinky. Každý gurmán ju na tanieri ocení.

    Ako sa pripravuje?
    Artičoky je možné nakladať do sladkokyslého nálevu, dusiť, zapekať, smažiť a obalovať v ceste. Nemá sama výraznú chuť, je trochu horká, ale skôr neutrálna. Je výborná v talianskej kuchyni, hlavne na pizzu, ktorá je pripravovaná pikantne.

    Zhrnutie
    Ak ste sa rozhodli detoxikovať telo, lepšia zelenina pre vás v takom okamžiku neexistuje. Artičoka pôsobí na pečeň, na našu najväčšiu čističku tela, pôsobí na vylučovací systém, ak máme choré obličky.

    A znova opakujeme, pri cukrovke pomáha znižovať hladinu cukru v krvi, znižuje cholesterol, zlepšuje trávenie a látkovú výmenu. Obsahuje veľa vlákniny, dobre sa z tejto malej zeleninky chudne

    #19162
    Emily
    Účastník (Participant)

    Stanko SUPER spíspevky.prajem všetko dobre.(sun)*THUMBS UP*(sun)*THUMBS UP*(sun)*THUMBS UP*

    #19166
    stano
    Účastník (Participant)

    Mandle – orechy najbohatšie na výživné látky
    Mandle sú prírodným zdrojom výživy a vhodnou náhradou za sladkosti a ťažké jedlá (sú tiež vhodné na konzumovanie medzi jedlami alebo v rámci hlavného jedla). Uspokojujú hlad a predsatvujú dennú dávku vitamínu E, sú bohaté na vlákninu, vitamíny a minerály.

    28 gramov mandlí (t. j. približne 23 mandlí) je zdrojom polovice odporúčanej dávky vitamínu E. Väčšina dospelých jedincov prijíma v strave približne polovicu tejto dávky; hrsť mandlí každý deň by teda doplnila ich deficit vitamínu E. Mandle sú súčasne aj dobrým zdrojom bielkovín, vlákniny, vápnika, horčíka, fosforu, riboflavínu, medi, železa, draslíka, zinku, folátov, a fytonutrientov
    Posledné štúdie dokazujú, že prídavok mandlí v strave nielen zvyšuje príjem výživných látok, ale urobí tak dokonca bez zbytočného prírastku na hmotnosti. Štúdia z roku 2004 dokázala, že ľudia, ktorí si do svojej stravy pridali denne 52 gramov mandlí, si tak zabezpečili vyšší príjem nenasýtených tukov, vlákniny, zeleninových proteínov, medi a horčíka, a zároveň významne znížili nasýtených tukov, živočíšnych bielkovín, sodíka, cholesterolu a cukru. Zmeny zaznamenané po pridaní mandlí do stravy sú veľmi významné spolu s diétnymi odporúčaniami na zníženie rizika kardiovaskulárnych a iných chronických chorôb, ako znižovanie príjmu nasýtených tukov.
    Bielkovina mandlí je najvhodnejšou bielkovinou pre pacientov so zhubnými chorobami.

    #19190
    stano
    Účastník (Participant)

    Cibuľa – zázračný liek prírodnej medicíny.

    Cibuľa lieči viac chorôb, ako má vrstiev na sebe. Vracia nám odolnosť, silu a zdravie. Jej účinky, aj v dnešnej modernej dobe, sú viac ako udivujúce.

    Už celé tisícročia patrí cibuľa k osvedčeným ľudovým prostriedkom proti mnohým chorobám. Pochádza z krajín Ázie a Orientu, kde v staroveku prekvitala prírodná medicína. Do Európy ju priviezli Rimania zo svojich dobyvačných ťažení.

    V stredoveku sa najskôr pestovala iba v kláštoroch, odtiaľ sa rýchlo rozšírila medzi prostý vidiecky ľud.

    Cibuľa zlepšuje náladu

    Cibuľa obsahuje látky vyvolávajúce radosť – endorfíny. Vysoký obsah kyseliny listovej vplýva na dobrú náladu a má omladzujúci účinok na bunky. Mnoho zinku povzbudzuje mozgovú činnosť a bohatý obsah vitamínu C prispieva k mentálnej sviežosti.

    Cibuľa stimuluje produkciu stresových hormónov a má upokojujúce účinky pri duševnom a nervovom vyčerpaní. Účinok cibule môžeme ešte zvýšiť pridaním zelerovej šťavy a zaradením orechov do stravy.

    Účinné látky s fyziologickými účinkami
    Éterický olej: Je veľmi prchavý a rýchlo presiakne do všetkých tkanív tela. Zodpovedá za typickú arómu cibule. Tvorí ho viac ako sto rôznych látok.
    Enzýmy: Cibuľa obsahuje veľa enzýmov, ktoré podporujú trávenie a zvyšujú chuť do jedla.
    Glykoquín:Je rastlinný hormón, ktorý znižuje hladinu cukru v krvi, čo veľmi prospieva diabetikom. Čím viac cibule diabetici zjedia, tým bude ich hladina cukru v krvi nižšia – cibuľa spomaľuje rozklad inzulínu a predlžuje jeho účinok v organizme.
    Flavonoidy: Sú rastlinné ochranné látky, ktoré účinne znižujú krvný tlak, hladinu tukov v krvi a znižujú zrážanlivosť krvi. Cibuľa je bohatá na kvecertín, ktorý je jedným z najsilnejších flavonoidov a má výrazný antioxidačný účinok. Kvecertín bráni vzniku rakovinových buniek a aktivizuje protirakovinové enzýmy. Tiež potláča zápal a bolesť pri astme a reumatoidnej artritíde.
    Rastlinná vláknina: Bráni vstrebávaniu cholesterolu a spomaľuje prechod cukru do krvi.
    Síra a draslík: Zvyšujú zásaditosť krvi, čím zrýchľujú vylučovanie kyslých odpadových produktov z tela.
    Znižuje krvný tlak

    Vedeli to už starí Egypťania a Rimania – cibuľa je najúčinnejším prostriedkom na zníženie krvného tlaku. Jedna cibuľa pôsobí účinnejšie ako hocijaký farmceutický liek. Ak sa po zjedení cibule ešte niekoľko minút fyzicky namáhame, vysoké hodnoty tlaku sa výrazne znížia. Kúpenie tlakomeru vás o liečivých účinkoch cibule presvedčí na vlastnej koži.

    Stimuluje krvotvorbu
    Cibuľa je bohatá na železo a kyselinu listovú, čím podporuje krvotvorbu. V tráviacich orgánoch pomáha lepšie využiť krvotvorné látky z potravy, ovplyvňuje krvotvornú schopnosť kostnej drene. Zabezpečuje životne dôležitý transport kyslíka do buniek – lepšie a efektívnejšie ako ostatné potraviny obsahujúce železo.

    Lieči srdce a cievy
    Existuje stále viac dôkazov o tom, že cibuľa chráni pred artériosklerózou a trombózou(tvorenie zrazenín v cievach), zlepšuje prekrvenie a prúdenie krvi v tepnách a znižuje riziko infarktu. Účinné látky zostávajú v cibuli i po tepelnej úprave.

    Na tomto účinku sa veľmi podieľa hlavne flavonoid kvecertín, ktorý je silným atioxidantom, vitamín C, vitamín B6 a kyselina listová. Kvecertín nedovolí cholesterolu, aby sa ukladal v cievach a tým zabraňuje zužovaniu vencovitých srdcových ciev a infarktu. Dve plodiny najbohatšie na kvecertín sú jablká a bežná žltá cibuľa.

    Konzumácia cibuľovej vody zníži hladinu triglyceridov v krvi a v pečeni. Cibuľa tiež zvyšuje hladinu HDL – dobrého cholesterolu v krvi.

    Cibuľová voda:
    Nadrobno nakrájaná surová cibuľa sa na niekoľko hodín namočí v pohári vody.

    Chráni pred rakovinou žalúdka a hrubého čreva
    Výskumy preukázali schopnosť cibule a cesnaku neutralizovať karcinogény a brániť vzniku rakovinových buniek. Národný ústav na výskum rakoviny Spojených štátov zistil, že tí, ktorí jedávajú viac cibule a cesnaku, majú oveľa nižšie riziko rakoviny žalúdka a hrubého čreva. V týchto prípadoch je hojné užívanie cibule viac ako odôvodnené.

    Iné výskumy ukazujú, že na rakovinu prsníka ani rakovinu pľúc cibuľa nemá cibuľa takmer žiadny vplyv.

    Pomáha obličkám
    Cibuľa má močopudný účinok a pre svoje zásadité pôsobenie pomáha vylučovaniu odpadových látok. Je doporučovaná pri infekciách obličiek, obličkových kameňoch a pri zlyhávaní tohto orgánu

    #19197
    Osma
    Účastník (Participant)

    :-( Cibuľu,ani cesnak nemôžem,lebo mi robí veľké problémy tráviace.

    #19204
    stano
    Účastník (Participant)

    Slnečnicové semená lúpané

    Slnečnicové semená obsahujú až 22% bielkovín a 50% oleja. V 100 g obsahujú 30 g nenasýtených tukov a 30 mg kyseliny linolovej. Je to zásadne priaznivo pôsobiace na cholesterol. 100 g týchto malých pokladov obsahuje 7 mg železa. Múka vyrobená zo slnečnicových semien je najbohatším zdrojom železa vo svete. Slnečnicové semená obsahujú veľa draslíka. Ďalej sú bohaté na horčík, fosfor, pomáhajú organizmu vstrebávať vápnik. V 1 dcl je až 174 mg vápnika. Priaznivo pôsobí na tvorbu kostí. Slnečnicové semená sú silným zdrojom vitamínov B, najmä tiamínu a niacínu, ktoré chránia zdravie
    Môžu poslúžiť ako zdravá maškrta, bohatá na vitamín E a kyselinu linolovú, nevyhnutnú pre zachovanie bunkových membrán.Dvomi polievkovými lyžicami slnečnicových semien denne zdvojnásobíme bežný prijem vitamínu E. Vitamín E je komplex antioxidačných zlúčenín, ktorý prispieva k prevencii srdcových chorôb, aterosklerózy, mrtvice a aj istých typov rakoviny. Prospieva všetkým, ktorí si nezdravou životosprávou a nadmerným cvičením zvyšujú tvorbu voľných radikálov v tele. Kyselina listová v slnečnicových semienkach zasa pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. A obsah vlákniny podporuje dobrú činnosť čriev.

    Ja si slnečnicové semená jeden deň namáčam vo vode a potom s trochou vody rozmixujem.

    #19210
    Osma
    Účastník (Participant)

    Slnečnicové semiačky a aj všetky ostatné-ľanové,tekvicové,orechy – všetko orestujem na suchej panvici a potom majú lepšiu chuť. Pridávam do chlebového cesta a do žemlí,ale je to i zdravé „zobkanie“ namiesto slaných mastných arašidov alebo lupienkov(n)
    Slnečnicou zlepšujem aj zeleninové šaláty,pred konzumáciou posypať.

    #19213
    jareš
    Účastník (Participant)

    tak to ja som dávala doteraz len neorestované…toto sa mi pozdáva viac..hlavne preto, že to určite zmení chuť…musím to skúsiť

    #19221
    stano
    Účastník (Participant)

    Ja by som sa spýtal,ako je to s pražením sezamových semien.Do mrkvového šalátu mi to odporučili.Skúšal som to a ono to dosť puká ked ich pražím má to tak byť?Či radšej sezamové semiačka nepražiť.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 38 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.