Pomôžte

NA BICYKLI NAPRIEK SKLERÓZE MULTIPLEX

Najväčšie potešenie v živote je robiť veci, o ktorých ľudia hovoria, že ich robiť nemôžete….

„Od Tatier k Dunaju aj napriek skleróze multiplex na bicykli“ je motto podujatia, ktoré už druhý rok zorganizovalo Občianske združenie sclerosis multiplex – Nádej. Sedem slovenských miest prejdených na bicykli za šesť dní a k tomu dobrá nálada a odhodlanie bicyklujúcich. Aj takto je možné upozorniť na to, že ľudia s určitou chorobou sú stále rovnakí, majú svoje záľuby, ale aj chuť a odhodlanie čeliť výzvam. Výzva bicyklovať niekoľko desiatok kilometrov v prípade, keď aj obyčajná chôdza bolí, je o to väčšia pri pacientoch so sklerózou multiplex.

Zo severu na západ,
chorí i zdraví

Šesť dní, viac ako 400 kilometrov pod pedálmi bicykla a zastávky v siedmich slovenských mestách. To bol plán pripravovaného projektu. „Jazdu sme začali 16. mája na Štrbskom plese, odkiaľ sa pelotón presunul do Ružomberka,“ predstavuje prvú etapu Jaroslava Valčeková, predsedníčka združenia Nádej a zároveň pacientka, ktorej roztrúsenú sklerózu diagnostikovali pred deviatimi rokmi. „Potom cyklisti pokračovali do Žiliny, v nasledujúcich dňoch prešli trasu Považská Bystrica – Trenčín – Trnava – Bratislava,“ dodáva Jaroslava Valčeková. Zastávky cyklistov v jednotlivých mestách boli sprevádzané bohatým kultúrnym a osvetovým programom. Súčasťou sprievodného programu boli konzultácie pacientov s neurológom. Ľudia si tiež mohli vyskúšať špeciálny oblek, ktorý simuluje prejavy ochorenia. Projekt vyvrcholil v sobotu 21. mája na bratislavskom Hviezdoslavovom námestí, len pár dní pred Svetovým dňom sklerózy multiplex.

clanok-2-02

Cyklotrasa s podporou
známych tvárí

Cieľom tejto nezvyčajnej cyklistickej jazdy je upozorniť verejnosť na problémy, ktoré sprevádzajú pacientov trpiacich ochorením skleróza multiplex. Zároveň si kladie za úlohu osloviť ľudí po celom Slovensku a poukázať na benefity včasnej diagnostiky a účinnej liečby, ktorá pacientom môže výrazne skvalitniť a predĺžiť život.

Do projektu sa tento rok zapojilo viacero známych osobností, ktoré podporili svojou účasťou cyklotúru: speváčka Katka Ščevlíková, herec Ivan Tuli Vojtek či spevák Tomáš Bezdeda. Títo umelci pripravili aj videospoty na podporu pacientov so sklerózou multiplex. Ideu podporil aj Peter Sagan, ktorý sa síce k cyklistom nepripojil, pretože v tom čase bol na medzinárodných pretekoch, ale tiež nahral podporné video.

 

Primátor mesta Košíc MUDr. Richard Raši prevzal záštitu nad podujatím už po druhýkrát. Osobnou účasťou sa rozhodol podporiť pacientov s touto zákernou chorobou. Odbicykloval úvodnú trasu cez  Košice a následne sa zúčastnil aj prvej etapy zo Štrbského plesa do Ružomberka.

„Je mi nesmiernou cťou, že som mal možnosť podporiť podujatie, akým je projekt združenia Nádej Od Tatier k Dunaju. Všetkým nám pripomína, že zdravie si treba vážiť a zároveň je potrebné preň niečo urobiť. Veľmi si cením, že ľudia, ktorým bola diagnostikovaná skleróza multiplex, sa nevzdávajú a napriek náročnej životnej situácii sú schopní nám všetkým takto vysielať signál, že je veľmi dôležité bojovať, nech život prinesie čokoľvek,“ hovorí MUDr. Richard Raši.

Sanofi Genzyme – hrdý partner podujatia
„Od Tatier k Dunaju“.

„Sanofi Genzyme je hrdý partner unikátneho podujatia „Od Tatier k Dunaju“ už od jeho zrodu. A tak sme ani teraz neváhali ani sekundu a zmobilizovali sme 25-členný tím cyklistov z radov našej spoločnosti a pripravili sme si bicykle na prvú etapu zo Štrbského Plesa do Ružomberka. Prvé kilometre dole kopcom boli celkom fajn,Tatry nás síce ráno privítali sviežimi tromi stupňami a všetci sme premrzli do špiku kostí, celí sme sa klepali od zimy, no ani to nás neodradilo v úsilí pokračovať vo vytýčenej trase a víťazne to dobojovať až do cieľa na ružomberskom námestí. Horúci čaj, chrumkavá bageta a neskutočne pozitívna nálada a energia, ktorá sa niesla v celom éteri, boli pre nás tou najväčšou odmenou. Nedočkavo sa tešíme na ďalší ročník tohto výnimočného podujatia, aby sme aj takýmto spôsobom podporili pacientov s roztrúsenou sklerózou a ich rodinných príslušníkov, ktorí nám denno denne dokazujú, že ani toto náročné ochorenie nemusí byť dôvodom, aby si človek prestal pred seba klásť výzvy a aby sa nemotivoval k ich zdolávaniu.“, dodáva k podujatiu Beáta Kujanová zo spoločnosti Sanofi.

clanok-2-04

clanok-2-01