Pomôžte

Sociálne problémy, kompenzácie, príspevky

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 202 )
  • Autor
    Príspevky
  • #606
    administrator
    Účastník (Participant)

    Prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič podpísal v nedeľu 16. novembra zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Na občanov s ťažkým zdravotným postihnutím čaká od nového roka nový systém poskytovania peňažných príspevkov. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorú podpísal prezident. Na základe právnej normy by mala byť týmto občanom poskytnutá pomoc v každodennom živote tak, aby mali rovnaké príležitosti ako osoby bez zdravotného postihnutia. Zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia zároveň ustanovuje a definuje oblasť kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia, ustanovuje osobitnú úpravu lekárskej posudkovej činnosti a sociálnej posudkovej činnosti a upravuje vyhotovenie preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Zároveň sa počíta s novou formou preukazu, a to s parkovacím preukazom pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím.

    Od nového roka by sa tiež mal zaviesť nový príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia a na úpravu osobného motorového vozidla. Prezident tiež podpísal zákon o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov.

    #5377
    administrator
    Účastník (Participant)

    Návrh novely zákona o ochrane nefajčiarov, ktorý dnes schválila vláda SR, nezavádza úplný zákaz fajčenia v reštauráciách a baroch, ako to pôvodne avizovali jeho tvorcovia. Vzhľadom na pripomienky rezortov financií a hospodárstva sa pristúpilo ku kompromisnému riešeniu. Majitelia zariadení spoločného stravovania tak budú musieť vybudovať nefajčiarske časti. Od ostatného priestoru majú byť stavebne oddelené, majú zaberať minimálne polovicu z rozlohy zariadenia a budú musieť byť umiestnené pri vstupe do zariadenia. V prípade, že sa majitelia podnikov nerozhodnú pre stavebné úpravy, musia od marca budúceho roku zaviesť v zariadeniach úplný zákaz fajčenia, ktorý platí napríklad v Írsku či Taliansku.

    Štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Daniel Klačko spresnil, že priestory v podnikoch sa musia úplne stavebne oddeliť, tak, aby nedochádzalo k výmene vzduchu medzi fajčiarskymi a nefajčiarskymi priestormi. Nefajčiarsky priestor bude pri vchode do reštaurácií, aby nefajčiari nemuseli prechádzať cez zafajčené prostredie. V prípade, že majitelia reštaurácií a barov zákon nedodržia, môže ich postihnúť sankcia do výšky 100.000 Sk (3319 eur) alebo zákaz činnosti. Zákaz fajčenia sa bude týkať všetkých výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie. V nefajčiarskych podnikoch a častiach si tak nebude možné zapáliť ani bylinné či elektronické cigarety. Zákaz fajčenia sa podľa Klačka oproti platnému zneniu zákona rozšíri na úradné budovy, divadlá, kiná, obchody, výstaviská, múzeá, areály zdravotníckych zariadení i zariadenia starostlivosti o ľudské telo.

    Automaty na cigarety by sa mali podľa návrhu novely zákona v rámci obmedzenia dostupnosti tabakových výrobkov mladistvým stať v budúcom roku minulosťou. Preukázanie veku kupujúceho je dôležitým komponentom v tom, aby si mladí ľudia nemohli zadovážiť tabakový výrobok, ak majú menej ako 18 rokov. Dodržiavanie zákona v oblasti predaja bude naďalej kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia. Podnikatelia, ktorí predajú cigarety neplnoletým, sa budú vystavovať možnej sankcii 100.000 Sk (3319 eur). Cigarety bude zakázané predávať na všetkých predajných miestach v školách, študentských domovoch a detských ihriskách, dodal Klačko.

    Dodržiavanie zákazu fajčenia na zastávkach hromadnej dopravy by mali podľa materiálu kontrolovať aj príslušníci Policajného zboru (PZ) SR. Doteraz táto kompetencia prislúchala iba mestskej polícii. Autori zákona túto zmenu odôvodňujú tým, že nie v každej obci takáto polícia existovala. Podmienky pre fajčiarov na zastávkach ostávajú nezmenené. Pokiaľ je zastávka krytá, fajčenie je zakázané pod prístreškom. Ak je otvorená, tak v okolí štyroch metrov by fajčiari nemali dymom obťažovať čakajúcich na zastávke. Fyzickým osobám bude možno naďalej za porušenie zákona udeliť blokovú pokutu 1000 Sk (33 eur), v prípade priestupkového konania až 10.000 Sk (332 eur). Novela zákona mala pôvodne priniesť tzv. kombinované varovania na škatuľkách cigariet. Spolu 13 obrázkov malo na ich zadných stranách zobrazovať zdravotné následky fajčenia alebo upozorňovať, že prestať fajčiť sa dá. Vzhľadom na veľký dopad na podnikateľské prostredie autori návrhu od tohto bodu upustili.

    Odhaduje sa, že na Slovensku nefajčí 62 percent ľudí, zvyšok predstavujú pravidelní a príležitostní fajčiari. Počet dospelých fajčiarov u nás klesá, naopak, počet fajčiacich detí narastá. Vzostup sa zaznamenáva najmä u dievčat, ktoré sa vyrovnávajú chlapcom. Trend skorého experimentovania s fajčením potvrdzujú mnohé prieskumy. Najväčšia skupina ľudí začína s fajčením pred 15. rokom života. Narastá však aj počet detí do desať rokov, ktoré už majú skúsenosť s fajčením. Na následky fajčenia zomiera v Európe ročne okolo 650.000 ľudí, čo je každé siedme úmrtie. Takmer 80.000 Európanom spôsobuje smrť tzv. pasívne fajčenie. To zvyšuje u nich aj riziko ochorenia na rakovinu pľúc a vznik srdcovo-cievnych chorôb. Odhaduje sa, že približne štvrtina úmrtí Európanov na rakovinu a 15 percent všetkých úmrtí súvisí s fajčením. Na následky fajčenia vo svete umiera ročne asi štyri až päť miliónov ľudí. Každých desať sekúnd tak zomrie človek na ochorenie súvisiace s fajčením. Ďalších 13 miliónov trpí chronickými ochoreniami v dôsledku pasívneho fajčenia.

    #5379
    administrator
    Účastník (Participant)

    Takmer ročná prax znovuzavedenia výmenných lístkov od všeobecného lekára k špecialistovi podľa poslankyne Národnej rady SR Mária Sabolovej (KDH) potvrdila, že sa míňajú účinku. Konštatovala, že počet návštev u špecialistov, ani počet ošetrených pacientov neklesol. „Zavedená povinnosť zbytočne zahlcuje všeobecného lekára administratívnymi úkonmi vystavovaním lístka k špecialistovi a v mnohých jasných prípadoch zdravotných ťažkostí predlžuje pacientovi skorú zdravotnú starostlivosť,“ zhrnula.

    Poslankyňa sa o zrušenie lístkov pokúšala už v januári, po neúspechu žiadala v apríli v pléne špecifikáciu lekárov špecialistov. Sabolová navrhuje vrátenie sa k vypisovaniu výmenných lístkov podľa potreby. Myslí si, že prípadné nadbytočné poskytovanie špecializovanej ambulantnej starostlivosti možno riešiť kontrolou poskytnutých výkonov revíznymi lekármi jednotlivých zdravotných poisťovní. Minister zdravotníctva Richard Raši pre TASR objasnil, že rezort prínos výmenných lístov zanalyzuje na konci roku. Ich výhody alebo nevýhody chce hodnotiť z pohľadu pacientov, ako aj lekárov i profesijných skupín. Vysvetlil, že dôvodom zavedenia lístkov bolo to, aby sa všeobecný lekár stal integrujúcim prvkom, ktorý určí, kam na vyšetrenie má pacient ísť a tiež, aby mal aj spätnú väzbu efektívnosti použitia prostriedkov.

    Poznamenal, že výmenný lístok má zároveň slúžiť ako malá lekárska správa pre špecialistov. Šéf rezortu tiež konštatoval, že problém sa v budúcnosti vyrieši informatizáciou zdravotníctva, kedy lístky stratia svoju opodstatnenosť. Elektronická preskripcia, medikácia či objednávanie sa k lekárovi by mali byť reálne v druhom až treťom kvartáli roku 2010. Povinnosť priniesť na vyšetrenie u lekára špecialistu výmenný lístok od všeobecného lekára priniesla novela zákona o rozsahu zdravotnej starostlivosti, ktorá platí od začiatku roka. Bez lístka môžu odborných lekárov navštíviť osoby v ich dlhodobej zdravotnej starostlivosti, ako aj pacienti po úrazoch či náhlej zmene zdravotného stavu do jedného dňa od jej zaznamenania, výnimka sa týka aj návštevy psychiatrov. Ak nebude mať pacient odporúčanie od praktického lekára, odborný lekár ho nemusí vyšetriť. Výnimkou sú len akútne stavy ohrozujúce život.

    #5380
    administrator
    Účastník (Participant)

    Nespokojnosť pacientov s postupom pri liečbe, podnety v súvislosti s úmrtím, neetický prístup zdravotníckeho pracovníka k pacientovi či organizácia práce, to sú najčastejšie dôvody sťažností a podnetov, ktoré od januára do októbra 2008 riešil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti. Úrad prijal v tejto súvislosti celkom 1191 podnetov a sťažností. Najviac podnetov – 608 sa týkalo práve správneho poskytnutia zdravotnej starostlivosti (ZS). Ich opodstatnenosť je necelých 20 percent. „Dá sa teda povedať, že vo väčšine prípadov poskytli poskytovatelia zdravotnú starostlivosť správne,“ uviedol na dnešnom stretnutí s novinármi riaditeľ sekcie nad správne poskytovanou starostlivosťou ÚDZS Roman Benedik.

    Najviac opodstatnených podaní bolo najmä v odbore chirurgia, všeobecné lekárstvo, vnútorné lekárstvo, gynekológia a pôrodníctvo, ortopédia a stomatológia. „Neopodstatnené podania často vznikajú ako následok komunikačných okolností,“ vysvetlil Benedik. Pacient v senzibilnom období si vyžaduje podľa úradu viac komunikácie zo strany poskytovateľa, na druhej strane však stojí častá vyťaženosť poskytovateľa. V oblasti nákupu ZS prijal v tom istom období úrad 311 podaní. Ich najčastejším dôvodom už od vzniku úradu sú poplatky (27 percent). Približne 25 percent podaní sa týkalo uzatvárania zmlúv medzi poskytovateľmi ZS a zdravotnými poisťovňami. Podľa riaditeľky sekcie dohľadu nad nákupom ZS Soni Kešjarovej je toto percento vyššie aj z toho dôvodu, že ZP zmenili svoju politiku v uzatváraní zmlúv a poskytovateľov si začali vyberať. Približne 6 percent podaní sa týkalo kúpeľnej liečby a rovnaké percento tvorili zdravotné výkony.

    V mesiacoch apríl – máj 2008 sa ÚDZS zameral na kontrolu plnenia sľubov ZP v ich reklamných kampaniach. Náhodným výberom si zvolil jednu ponúkanú výhodu v každej ZP. „Reklamná kampaň ZP v roku 2007 bola oveľa korektnejšia ako v roku 2006,“ uviedla na margo výsledkov kontroly Kešjarová. Celkom si tak poistenci uplatnili 20.923 výhod, ktoré im poisťovne sľúbili v reklamnej kampani. Úrad takisto nezistil žiadne porušenie zachovania časovej kontinuity zmluvných vzťahov medzi ZP a poskytovateľmi ZS. Dôvodom takéhoto šetrenia bol podľa Kešjarovej prípad z roku 2007, keď neboli dostatočne vyexpedované zmluvy a vzniklo prázdne vákuum, nebola teda zazmluvnená minimálna sieť.

    #7317
    jareš
    Účastník (Participant)

    Peňažné príspevky pre zdravotne ťažko postihnutých sa poskytujú po novom

    Pre občanov s ťažkým zdravotným postihnutím platí od Nového roka nový systém poskytovania peňažných príspevkov. Vyplýva to z novely zákona o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára 2009. Na základe právnej normy by mala byť týmto občanom poskytnutá pomoc v každodennom živote tak, aby mali rovnaké príležitosti ako osoby bez zdravotného postihnutia.

    Zákon o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia zároveň ustanovuje a definuje oblasť kompenzácie ťažkého zdravotného postihnutia, ustanovuje osobitnú úpravu lekárskej posudkovej činnosti a sociálnej posudkovej činnosti a upravuje vyhotovenie preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím. Zároveň počíta s novou formou preukazu, a to s parkovacím pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím. Zákon zavádza aj nový príspevok na kúpu zdvíhacieho zariadenia a na úpravu osobného motorového vozidla.

    #7490
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    Áno, Jareš, dokonca o tom vedia už aj na ÚPSVaR v Topoľčanoch. Od augusta 2008 som čakala na príspevok na asistenciu a vo februári 2009, teda po 6 mesiacoch mi to zrejme začnú vyplácať.
    Na invalidný dôchodok čakám už 4 rok.
    Škoda, že neexistuje žiaden príspevok na štúdium na VŠ. Musím si ju celú platiť sama a nie je to veru málo. Keďže kvôli ochoreniu zvládam študovať len diaľkovo, tak nemám zaplatené ani sociálne odvody. Často som aj hladná, ale aspoň nemám problémy s váhou.

    #7496
    klincek
    Účastník (Participant)

    neruzumiem erika ,preco cakas na invalidny uz 4 rok?priznali ti ho uz a nevyplacaju?ci na schvalenie cakas tak dlho?ak ti ho uz priznali ,tak ti ho budu musiet spetne zaplatita naraz od datumu schvalenia .aspon u mna to tak bolo.mi ho priznali s datumom asi 5 mesiacou dozadu a vsetko mi vyplatili.a ja som na rozhodnuti mala hned aj napisany den kedy mi ho budu v mesiaci vyplacat .

    #7501
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    :)No, v Topoľčanoch sú také zvyky a obyčaje.
    Celý príbeh je dlhý a komplikovaný.
    V marci 2005 mi na poisťovni povedali, že nemám odpracovaný potrebný počet rokov a poradili mi nejako vyzdravieť a ešte niekoľko rokov pracovať. Až v roku 2007 mi povedali, že mi zabudli povedať, že sa do toho zarátava aj doba keď som pracovala v zahraničí a čiastočne aj doba keď som bola evidovaná na ÚP. Kvôli atakom a zhoršenému stavu som to dokázala dať administratívne dokopy až 5.5. 2008. To mi zasa nepriznali dátum od 5.5. 2005 a keďže som pracovala v zahraničí, tak ozaj trvá jeden rok kým to spočítajú. Keďže mi to priznali až od 17.6. 2008, tak už tú dobu zasa nespĺňam. Oni vedia, že som v pasci, ale aj tak nechcú prehodnotiť svoje rozhodnutie. Musím počkať až na rozhodnutie – do leta 2009, potom sa odvolať a potom to riešiť súdnou cestou. Od mojej neurologičky mám potvrdenie, že nie som a nebola som PS od roku 2004. Od druhej neurologičky mám potvrdenie, že EDSS mám 5,5. Na 70% invaliditu stačí 4,0. Žijem z požičaných peňazí a každý deň sa trasiem, z čojho takú obrovskú sumu vrátim. Diagnóza je pre mňa vlastne menší problém.

    #7511
    klincek
    Účastník (Participant)

    tak to mas blbe a dost .mna davali do ciastocneho uz v devetnastich ,neviem nik nic so mnou neriesil ohladne odpracovanych rokov vtedy.ale bola som kontrolovana statom a musela vydokladovavat kazdy rok svoj prijem .ked ludom brali dochodky hlavne ciastocne mne ho ponechali ,bo to sa mi uz k zakladnej diagnoze pridruzila aj SMka .dali mi 70 percent a dnes mozem robit aj zarobit co mozem .stat mi uz prijem nekontroluje .ja som mala uz dva krat navrh na plnu invalidizaciu ,raz sa ma dokonca na posudkovej kde si ma zvu tusim kazde dva roky pytala ,preco nechcem plny .tak ja absolutne neviem ako to funguje teraz a pri plnom ,ja mam len ciastocny zatial a pevne dufam ,ze este aj budem moct robit po materskej .ja by som doma asi zblbla .uz teraz mi hrabe z toho .
    tak ti prajem aby si si tie veci dala co najrychlejsie do poriadku ,byrokracia je svina

    #7521
    ErikaM
    Účastník (Participant)

    Neviem ako inde, ale tu je to veľmi prísne. Čo povie posudkový lekár, tak to je sväté. Teraz mám 36 a SM od 24. Vtedy som si diaľkovo robila prvú VŠ. Už to rieši aj Lampáreň v Markíze. Mne sa z tých nervákov samozrejme veľmi zhoršuje stav. Štát, alebo len soc.poisť majú finančné problémy, tak sa zdá sa snažia riešiť to tým, že invalidný dôchodok dávajú veľmi neradi. Ani liečbu mi neschválili, tak si sama nakupujem jedny lieky v Škótsku, musia mi ich predpísať v Londýne a samozrejme si to musím zaplatiť sama. Solumedrol ale dostanem v nemocnici zadarmo, tak som rada, že aspoň niečo. Dokonca som dostala zadarmo aj invalidný vozík.

    #7522
    ferino
    Účastník (Participant)

    Je fakt, že od roku 2004 platí nový zákon a ten je prísnejší. Tam sú podmienky, kedy je možné vyplácať invalidné. Teraz ale myslím na poistnú dobu. Inak povedané koľko rokov si poistená. Erike asi chýbali roky. Tebe nie, lebo ty si išla ešte podľa starého zákona.
    Už mi asi nič neostane, ale ten zákon vytlačiť a naštudovať. Ja z neho ovldam len to, čo mi je treba pre robotu. Ostatné sa chodím pýtať.

    #7523
    klincek
    Účastník (Participant)

    :)tak mna dali do invalidneho kvoly inej neurologickej diagnozi,tiez som ledva chodila a obcas viac nechodila ako chodila .s SMkou som sa stretla ako v r 2000.tiez som nebrala celu dobu vlastne nic okrem kortikoidnych infuziek a prednisonu.ta druha diagnoza sa liecit akosi neda ,len rehabilitaciami a vitaminovou liecbou .aspon tak to bolo od kedy pametam .mozno sa uz nieco zmenilo neviem ,ale ved dozviem .ja som indikovana teraz konecne na liecbu interferonmi a uz mam podane aj na schvalenie ,tak dufam ,ze mi liecbu aj schvalia ,a ak ne mam uz iny plan ,skusim to tak ako feri ,mam dve deti a musim fungirovat pre mne .este sa necitim byt stara mam len 37 a rada by som este zila plnohodnotnym zivotom ,aspon tak ako sa da .

    erika ,ta si na vozicku?mne v rpku 2001 povedali ze nebudem viac chodit ,ze sa stym mam zmierit .dostala som francuzke barle ,a mala som dostat aj vozik ,lenze ja som zacala chodit zas a asi som prestala byt zaujimava .
    ja dakujem tomuto zdruzeniu ,ze som sa dostala dalej .stretla tych spravmnych ludi ,ktory ma usmernili a nakontaktovali atd .ono clovek niekedy ak je na vsetko sam ,aj na chorobu aj na lekarov skor prehrava ako vyhrava .ja mam pocit ze pomaly vyhravam aj sama nad sebou .zelam aj tebe aby sa vsetko obratilo na dobre a len v prospech teba .vsetko naj naj pre teba

    #7524
    klincek
    Účastník (Participant)

    feri chces povedat ze ten zakon je o tom ,ze ak niekto ostane napriklad na voziku a odkazany na socialnu pomoc a pomoc inych musi mat najprv odpracovane roky aby vibec invalidny dostal?to je trochu na hlavu postaveny zakon .a co tie deti co sa chore narodili a kym ziju rodicia je to OK ,snad ich uzivia a postaraju sa ale co potom ? to nasa spolocnost chorych ludi takymto sposobom diskriminuje ?to je ale dost nehorazne ,a malo by sa ztym aj nieco robit ,kazdy fetak ci sory nechcem urazit nikoho rom dostane financnu podporu od statu ,socialne byty ,davky atd ,a ten co ochorel a ani za to nemoze sa ma ist past niekam a ma pravo akurat tak skapat ?to nie je zakon pre ludi .SOM NASRATA :@

    #7525
    ferino
    Účastník (Participant)

    Zdeni nezúr, zákon prijali a ministrovania Kanika. Vtedy sa sprísnili podmieky pre priznavanie ID. Ja len zatiaľ uvádzam tú podmienku, že na priznanie musíš byť poistený. Keď Ti chýbajú roky, myslím že sa dá poistiť spetne. Ale nie som istý. Nepoznám podmienky a preto mi je ťažko reagovať. Preto sa aj ja chystám preštudovať podmienky, pre priznanie ID. Raz darmo, budem to potrebovať. Na stanovisko treba vedieť viac. Napr, meno, dátum narodenia, atd.

    #7526
    klincek
    Účastník (Participant)

    no este ze ta tu mame zlato ,no ja osobne neviem co by som si bez teba pocala .cmuk:*;)

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 202 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.