Pomôžte

Levočské dni pacientov so SM

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
    Príspevky
  • #659
    liviap
    Účastník (Participant)

    aj tohoto roku boli zorganizované Slávkou Faltínovou na vysokej úrovni.
    Vrátili sme sa domov včera večer a dnes som sa dávala dokopy – boli to tri zaujímavé ale aj vyčerpávajúce dni prednášok a akcií. Rozodla som sa, že Vám ich v skratke opíšem a napíšem čo sme prežili v Levoči, ale asi až budúci týždeň.

    #11359
    liviap
    Účastník (Participant)

    Píšem už druhýkrát – druhý pokus, dnes okolo obeda som si dala záležať na rozpísaní celej akcie, a po oprave a pri odosielaní článku do sekcie mi všetko niekam zmizlo , tak sa pokúsim napísať ešte raz.

    V stredu minulý týždeň sme sa dostavili do Levoče na „II. Levočské dni pacientov so SM“. Prezentácia účastníkov a vlastne celá akcia sa konala v mestskom divadle v nádhernej historickej budove.
    Poobede okolo tretej sme mali už program. V parku na historickom námestí Majstra Pavla sme si vypočuli podrobný a zaujímavý výklad o histórii mesta a okolia.
    Prednášala nám naša súputníčka Elenka, veľmi milá, inteligentná osôbka, ktorá nám spestrila prednášku fotografiami, obrázkovou knihou a zaujímavou historkou o „Levočskej bielej pani“. Tak pestrý a zaujímavý výklad som nepočula už veľmi dávno. Nechcelo sa nám ani rozísť.
    Začínal ale ďalší program podujatia. V Chráme Sv. Jakuba sme sa začali zhromažďovať na koncert slečny Lucie Kmeťovej, vozíčkárky s diagnózou svalová distrofia. A začal koncert.
    Luckin hlas ozvučil chrám nádherným spevom. Pohľad na nádherný majstrovsky vyrezávaný drevený oltár od majstra Pavla z Levoče a zvučný krásny Luckin spev – to bol zážitok na celý život! Pocitmi a myšlienkami sme hneď zabudli na strasti života a tešili sa z každej prežitej chvíločky, práve tu a teraz. Myslím, že každý prítomný preciťoval to isté, pretože neutíchajúci potlesk pre Lucku vyjadroval jedine vďaku za tento zážitok. Nikomu sa nechcelo odísť z chrámu. Rozišli sme sa, niektorý prezrieť si chrám, iní sadnúť si do lavíc a presunúť sa myšlienkami niekam úplne inam možno do minulosti, možno prosbou o krajšiu a lepšiu budúcnosť.
    Postupne sme vychádzali z chrámu. Jedna skupinka, v počte asi desať ľudí, sa nám nechcelo rozísť – chceli sme zostať ešte spolu a vybrali sme sa posedieť, porozprávať s spoznávať sa, veď sme sa tu stretli z celého Slovenska.
    Neskôr sme sa rozišli. My sme nocovali v obnovenom zreštaurovanom hoteli „U Leva“. Ubytovanie na vysokej úrovni.
    Ráno sme sa premiestnili do divadelnej sály, najprv na raňajky, ktoré boli také bohaté ako vlani. Stoly sa prehýbali dobrotami od výmyslu našich chuťových pohárikov. Každý si mohol vybrať raňajky podľa svojej chuti. A po raňajkách ….
    začal maratón prednášok. Spomeniem snáď iba tie najzaujímavejšie MUDr. Procházková – Zákonitosti a paradoxy SM, prof. MUDr Kováč – Význam včasnej liečby SM, MUDr. Tomášová – Pohyb a SM, MUDr. Bezecný – Sexuálne problémy u pacientov so SM, PhDr. Rochová – Sila nádeje /veľmi zaujímavá prednáčka/, doc. MUDr. Brozman – Je možné vyliečiť SM?, MUDr. Gurčík – Závraty u pacientov so SM, Bc. Olekšáková – Inkontinencia , používanie vhodných pomôcok, zlepšenie kvality života.
    Medzi jednotlivými prednáškami boli prestávky na občerstvenie a na chodbách sa prezentovali jednotlivé farmaceutické firmy s liekmi, pomôckami, letákmi a podporným materiálom pri liečbe našej diagnózy.
    Večer nás potešil svojim spevom Franta Nedvěd so synom Vojtom. Spievali a hrali nové ale aj staré pesničky – evergríny, ktoré sme spievali s nimi aj my z hľadiska ako napr. Rúže z papíru.ale aj iné známe pesničky.
    Po koncerte sme sa premiestnili do estrádnej sály divadla, kde Slávka Faltinová spolu s pani MUDr. Procházkovou odovzdali výhry z tomboly. Neskôr nasledovala večera a tanečná zábava.
    Posledný deň v piatok sme začínali deň zase bohatými raňajkami.
    Z prednášok stojí za spomenutie Falitnová – Život pokračuje aj s esemkou, MUDr. Procházková – Aký je život s esemkou?, MUDr. Bednářová – Posudzovanie pracovnej schopnosti pacientov so SM, Bc. Knapková – BETAPLUS komplexný podporný program pacienta so SM, Mgr. Burdová – Tatry bez bariér a posledná, ale veľmi zaujímavá prednáška Mgr. Ilenčíková – Rehabilitačné centrum SM /projekt a vybudovanie rehabilitačného zariadenia v Sabinove pre pacientov s dg. SM z celého Slovenska/.
    Posledný bod programu bola diskusia a odpovede na písomne položené otázky počas celého seminára.
    Úplne nakoniec poďakoval prof. MUDr. Traubner všetkým organizátorom a prítomným lekárom za tento zaujímavý seminár tak potrebný pre pacientov so SM.

    Rozišli sme sa s nádejou, že o dva roky sa stretneme zas na III. Levočských dňoch ……

    #11376
    liviap
    Účastník (Participant)

    bol niekto okrem nás ešte na tejto akcii???
    Rada by som vedela. Chýbali ste mi tam aj Vy ostatní :-|.
    Bola Julka Illenčíková, ja s manželom a kto ešte z Nádeje?

    #11385
    liviap
    Účastník (Participant)

    Super, pekne som si tu popísala (think)

    #11386
    jareš
    Účastník (Participant)

    Julka nie je členka Nádeje… ;)
    ale čo nie je dnes, môže byť zajtra :)

    #13335
    jareš
    Účastník (Participant)

    Livka, až teraz s odstupom „milión“ mesiacov som si uvedomila, že sa ti nikto ani len nepoďakoval za tvoje zhrnutie a správu z Levočských dní

    konám tak teraz ja – ďakujem za tvoju rozsiahlu správu – a prepáč, že mi niektoré veci nedochádzajú skôr (think)

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.