Pomôžte

Kryokomora..

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 72 )
  • Autor
    Príspevky
  • #501
    jareš
    Účastník (Participant)

    kryokomora…Maťko, písal si, že si už bol a vraj bolo super…
    ako sa to presne odzrkadlilo na tvojom zdravotnom stave ?

    teda, ako to bolo pred návštevou a ako je to teraz po (koľkátych?) návštevách ?

    #1876
    Mates007
    Účastník (Participant)

    Ano máš pravdu. Momentálne chodím na Kryoterapiu. Mám za sebou 7 trojminutových vstupov. Teplota v kabíne je okolo -140-180°C. V tele sa vzbúria všetky obranné látky a cítim sa veľmi príjemne. Asi tak 4-5 hodín sa cítim veľmi dobre. Žiadná bolesť.

    #1995
    Mates007
    Účastník (Participant)

    Kryoterapia predstavuje liečebnú a všeobecne ozdravujúcu procedúru, ktorá je založená na krátkodobom kontakte kože s ochladeným plynom (do -160 až -120 °C). Kryoterapia zabezpečuje intenzívnu stimuláciu imunitného a endokrinného systému, čím vyvolá nasýtenie krvi endorfinmi, a tak na niekoľko hodín blokuje bolestivé pocity ľubovoľnej etiológie. Liečebný vplyv sa prejavuje na celý organizmus vrátane orgánov, ktoré nie sú vystavené fyzikálnemu vplyvu chladu, avšak intenzita a dĺžka pôsobenia je priamoúmerná kontaktnej ploche medzi telom a ochladzujúcim médiom. Dôležitú úlohu tu zohráva doba kontaktu. Pre ochladenie povrchu kože na teplotu nižšiu ako +2°C je potrebné minimálne 90 sekúnd, teda pre liečebný účinnok je potrebné pôsobiť na kožu 2-3 minúty.

    KRYOTERAPIA – „ Chlad pre Vaše zdravie “

    To je spôsob liečenia pri použití veľmi nízkych teplôt (nižších ako – 100 °C). Výsledkom použitia nízkych teplôt je vyvolanie obranných mechanizmov v organizme.

    Hlavné efekty toho sú nasledovné:

    • pôsobenie proti bolesti
    • zväčšený prietok krvi vo vnútorných orgánoch
    • značné zmenšenie spazmu svalstva
    • nárast hladiny hormónov v krvnom sére
    • zväčšenie subjektívneho stavu – relax a uvoľnenie
    • urýchlenie procesu hojenia rán
    • spomalenie procesu starnutia

    VYUŽITIE KRYOTERAPIE V ŠPORTOVOM LEKÁRSTVE:

    • zvyšuje účinok silového a vytrvalostného tréningu
    • urýchľuje regeneráciu organizmu po namáhavom výkone
    • napomáha liečeniu mäkkého tkaniva a kĺbov po úrazoch ( vyvrtnutie…)
    • biologická regenerácia a profylaktika pretrénovania
    • zmenšovanie krvácania, analgézie, opuchov, svalová relaxácia

    VYUŽITIE KRYOTERAPIE NA CELÝ ORGANIZMUS:

    • reumatoidné ochorenia
    • ochorenia pohybového aparátu
    • skleróza multiplex
    • dna
    • zápal kĺbov
    • prvotné a druhotné zápalové zmeny – zmeny na chrbtici
    • fibromyalgia – bolesti mäkkého tkaniva pri kĺboch
    • všetky poúrazové a zápalové stavy pohybového aparátu

    Kontraindikácie:

    Doterajšie skúsenosti v používaní kryterapie na celý organizmus vyčlenili nasledujúce stavy, pri ktorých nie je vhodné používať túto metódu:
    • neznášanlivosť chladu
    • veľká únava a podchladenie organizmu
    • necitlivosť
    • pokročilý stav Reynaudovej choroby atď.
    • stuhnuté cievy a zrazeniny v cievach
    • neúmerná citová labilnosť, prejavujúca sa okrem iného potením
    • značná nedokrvenosť
    • lokálna porucha prekrvenia
    • alergia na chlad
    • slabá funkcia štítnej žľazy
    • účinok liekov, hlavne neuroleptík ako aj alkoholu
    • rozsiahle rany, defekty kože
    • závažné choroby dýchacích ciest rôzneho pôvodu

    Treba to skúsiť :)

    #2342
    Mates007
    Účastník (Participant)

    Dopočul som sa že už opäť funguje kryokomora aj v Senci. Takže ak to má niekto bližšie tam, môže to skúsiť.
    Ja som kryokomoru vyskúšal v Bratislave. Po 10-tich vstupoch som mal pocit, že som zdravý, veľmi priaznivo to u mňa vplýva na psychiku. Ale čo mňa osobne potešilo, je že vždy som koniec zimy strávil s nádchou a hlavne obdobia chrípky som vždy prežil s chrípkou. Po kryokomore u nás všetci postupne ochoreli a ležali s horúčkami v posteli a ja som okolo nich chodil bez ujmy a bez zhoršenia zdravotného stavu. Taktiež nepoznám, čo to je vreckovka :)
    Ale kryokomoru by som doporučil hlavne všetkým ktorí majú problémy s pohybom. Počul som zlepšení takéhoto stavu. Samozrejme, že to na každého inač zaberie. Ale kto neskúsi, nebude nikdy vedieť, či to funguje. A toto stojí za vyskúšanie :)

    #2913
    silvika
    Účastník (Participant)

    Ahojte, chcela by som sa spytat na kryokomoru…ake mate pocity alebo stavy ked ste tam alebo ked ztade vyjdete??? neviem, pocula som ze je to dobre…ale bojim sa to vyskusat…ja som taky bojko :)) Keby mi to niekto opisal bola by som stastna :)) Ahojte

    #2996
    Mates007
    Účastník (Participant)

    No tak pocity v kryokomeru sú zvláštne. Ale nie nepríjemné. Keď som tam prvý krát mal vstupiť veľmi som sa bál. No hneď som zistil, že to nič nie je. A potom som sa už tešil na ďalší vstup. Ten veľký chlad vôbec necítiš. Nie je ti zima. Skôr by som povedal, že po takej minúte v chlade, keď sa ti prekrví koža, cítiš niečo ako pálenie alebo skôr pichanie na koži. A teda máš skôr pocit tepla ako zimy. A potom som mal dobrý celý deň. Ja som totiž chodil do kryokomory ráno pred prácou. A potom som taký prebudený veselšie kráčal do práce :)
    Ozaj v Bratislave funguje už druhá kryoterapia. Jedno centrum má kryokabínu a nové kryocentrum má už klasickú kryokomoru. Rozdiel je v tom, že kryokabína vyzerá ako sprchovací kút a chlad pôsobí iba na telo po krk a hlava je vonku, teda je mimo chladu. V kryokomore je chladu vystavené celé telo. Rozdiel v účinku je vraj minimálny.

    #3190
    silvika
    Účastník (Participant)

    ahoj dakujem ti za info… urcite to raz vyskusam :) ale mne lepsie robi teplo a more ako chlad ale za skusku nic nedam :)
    Maj sa pekne :) pa

    #8878
    Maťka
    Účastník (Participant)

    Sestra mi navrhla, že so mnou pôjde, ale mňa to tam veľmi neťahá. Zima ma desí. Prvá reakcia, že nikdy, ale raz určite by som ju chcela vyskúšať. Veď si myslím, že nemám čo stratiť, ak nevyskúšam nebudem vedieť. Kto v nej ešte bol okrem Matesa?

    #8900
    jareš
    Účastník (Participant)

    zima aj mňa desí…nie že by som ju vyslovene neznášala, mám rada krásnu romantickú zasneženú zimu…ale tú krutú tvrdú pod nechty zachádzajúcu zimu – tak tú naozaj nemusím

    a v kryokomore to tak je…
    okrem toho som prakticky na zimu aj alergická

    poznám však osoby, ktorým práve kryokomora výrazne pomohla a zima ako taká im zlepšuje zdrav. stav…hovorím o SM-károch

    Dušky by vám vedel k tomu povedať via…je to on, ktorý na kryokomoru nedá dopustiť…ale poznám aj Maťka O., ktorý sem tiež chodieval…teraz má asi veľa práce a nestíha…tak on nedá na kryokomoru tiež dopustiť…

    no holt…tak ako sa SM-kári delia (ako my hovoríme) na ľavičiarov a pravičiarov – podľa toho, ktorú stranu majú viac postihnutú, tak si ich tak privátne delíme aj na tých, ktorým pomáha skôr teplo a tým, ktorým pomáha skôr zima

    #9571
    Mates007
    Účastník (Participant)

    Zima vás desiť nemusí. Vo febrári som bol opäť, tento krát v skutočnej kryokomore. Predtým som navštívil kryokabínu. Spoločnú majú iba zimu :-D Musím povedať, že ja som s kryokomorou veľmi spokojný. Robím to hlavne kôli riziku chrípky ktorá teraz zúri. Viem, že po návšteve neochoriem. Samozrejme stať sa môže všetko ale pravdepodobnosť je omnoho nižšia. V mojom okolí už chrípkou prešli všetci a ja zasa nič:-P Skúste to naozaj to nič nie je.

    #9575
    jareš
    Účastník (Participant)

    Maťko, vitaj…už som sa bála, že si na nás zabudol ;-)

    mňa zima veľmi neoslovuje, som skôr tá teplomilná aj čo sa týka SM-ky…nezvládla by som to a zrejme by som ani výsledok nemala taký ako tí, ktorí sú so zimou kamaráti

    viem, že my SM-kári sme alebo na ľavo alebo na pravo „postihnutí“ a ja ešte vravím, že sme alebo teplí alebo studení….no a ja patrí k teplomilným…

    #9604
    Mates007
    Účastník (Participant)

    Ahoj Jarka. Nemboj sa nemzabúdam tak silno(chuckle)
    Len už nie som v BA a tam, kde bývam nemám internet. No a v práci nemám dosť času sledovať diskusné forum.
    No a k tej zime, len toľko. Ja zimu tiež nemám rád. A keby mi bola naozaj zima, nešiel by som tam. Ale ono je to úplne v pohode. A to nemám ani nejakú špeciálnu tukovú ochranu:-D Ale keď počúvam z každej stran iba chválu na kryo nedá mi to a musím to skúsiť. A teraz chodím už zo zvyku a kôli predĺženiu účinku.

    #9695
    Erika
    Účastník (Participant)

    Ahojte,rada by som pridala svoje skúsenosti s kryo.Predtým som chodila nepravidelne,no sľúbila som si že kvôli lepšiemu účinku absolvujem minimálne trikrát do roka 10- dennú kúru. Je to fantastický pocit,chlad vôbec necítim,sústredím sa len na dýchanie podľa pokynov pracovníčky.Po troch minútach v komore,v telocvični si zacvičím, a verte mi,ako znovuzrodená odchádzam domov. Bolesti nemám,len suepr dobrý pocit.Odporučujem každému,aspoň raz si to skúste…a uvidíte!

    #9701
    liviap
    Účastník (Participant)

    Erika aj vtedy to mám skúsiť keď mám fóbiu z chladu.
    Ináč chuť by som mala vyskúšať kryokomoru, ale bojím…. bojím …. chladu a zimy.
    Mne je chladno niekedy aj v lete. Pá

    #9722
    Erika
    Účastník (Participant)

    Ahoj Livka,to si mi dala ale „ťažkú otázku“! No neviem,či by som si to skúsila…? Osobne sa snažím vyhýbať veciam,ku ktorým moje telo sa inštinktívne bráni.
    Ale za pokus možno by to stálo.. keby si išla s niekym,kto má určité skúsenosti,uvidela by si ako to všetko prebieha,by si nabrala odvahu… Nemusíš tam byť hne´d 3 minúty,postupne si zvykáš na chlad.Tam sú vlastne 2 komory…V prvej je „Len“ – 60 stupňov,vstúpiš tam v sprievode odb.pracovníčky.Potom ideš do ďalšej komory-no tam je už „trochu “ chladnejšie.Praccovníčka je vždy v kontakte s Tebou,sleduje Ťa cez okienko,a ke´d povieš- stačí- hne´d Ťa pustia von.Nemusíš mať žiadne obavy,musíš myslieť na to,že chlad robí dobre na SM, a všetko treba skúsiť aspoň raz v živote…Potom ideš do telocvične, zacvičíš si – a znovuzrodená sa vraciaš domov.Keby si potrebovala podporu a pomoc rátaj so mnou. Pá.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 72 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.