Pomôžte

Čo odporúčajú odborníci…

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 31 až 38 (z celkového počtu 38 )
  • Autor
    Príspevky
  • #19229
    Osma
    Účastník (Participant)

    Nooo,sezam puká aj mne (chuckle).Mám sezam ten lúpaný,potom nelúpaný a ešte čierny,ale ten dávam len na posypanie pečiva,ktoré pečiem. A ešte mám konopné semiačko – lúpané a nelúpané,to dávam do chleba.;-)

    #19262
    stano
    Účastník (Participant)

    RECEPTY z Chia semien:

    Chia – energetický nápoj
    1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
    1 čl Chia semienok
    Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú. Tento nápoj pijeme vtedy, keď máme náročný fyzicky aj psychicky deň.

    Chia – nočná energia
    ½ pohára horúcej vody
    1čl práškovej Guarany
    1 čl Chia semienok
    ½ pohára pramenitej vody
    1pl javorového sirupu alebo 1čl trstinového cukru
    Do horúcej vody zamiešame guaranový prášok a javorový sirup (trstinový cukor). Necháme mierne vychladnúť a potom pridáme Chia semienka, ktoré sme si vopred namočili vo vode na 10 až 15min. Tento nápoj pijeme vtedy, keď potrebujeme zvýšiť koncentráciu, napr. pri učení alebo ak máme pred sebou dlhú cestu autom alebo prácu cez noc.

    Chia – sladká vášeň
    1 pohár jablkovej šťavy alebo kvalitného džúsu
    1 čl Chia semienok
    štipku mletej škorice
    Do džúsu zamiešame mletú škoricu, pridáme Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť, kým semienka naboptnajú. Tento nápoj je pohladením pre telo a dušu, zvyšuje psychický a fyzický výkon.

    Chia – Super Drink
    1 pohár pramenitej alebo filtrovanej vody
    1 pl Chia semienok
    1čl Mladého jačmeňa – 100%-tný extrakt z mladých lístkov jačmeňa (sušená šťava)
    1pl javorového sirupu alebo ½ pohára 100% kvalitného džúsu
    trochu umeoctu
    Do pohára s vodou zamiešame Chia semienka a necháme 10 až 15min. postáť. Semienka zatiaľ naboptnajú a potom pridáme javorový sirup alebo 100% džus, trochu umeoctu a Mladý jačmeň, ktorý si rozmiešame zvlášť v šejkry. Tento super drink môžeme piť pred fyzickým výkonom, počas výkonu a aj po výkone.

    Chia semená sa môžu používať aj ako prísada do jedla, napr. do ranných müsli kaší alebo pri pečení chleba. Lepšie využitie a účinok semená majú, ak sa nasucho jemne opražia a pomelú.

    #19263
    stano
    Účastník (Participant)

    Chia semienka

    Ako získať stratenú energiu a zároveň chudnúť bez pocitu hladu? Objavte výhody Chia (čítaj „čia“) semienok v priebehu niekoľkých dní. Chia semená (Salvia hispanica) boli tajnou “super potravinou” už v dobách starodávnych civilizácií (aztékov, mayov) a boli aj vysoko cenené. Je až neuveriteľné, že sme ich tak dlhú dobu v podstate ignorovali. Pestovanie chia semien je pomerne náročné a vyžaduje konkrétnu nadmorskú výšku, neobsahuje syntetické pesticídy, herbicídy a iné „ídy“…

    Chia pomáha udržiavať energiu počas celého dňa. Poskytuje tiež živiny a ponúka viacero zdravotných benefitov, ako je napr. budovanie tenkých svalových vlákien, podporovanie zdravia kardiovaskulárneho systému a stabilizáciu hladiny cukru v krvi.

    Absorpcia cukru
    Chia spomaľuje vplyv cukrov na tráviaci systém, ak sa konzumuje súčasne s cukrami. Chia gél vytvára fyzickú bariéru medzi sacharidmi a tráviacimi enzýmami, ktoré ich rozkladajú, čo spomaľuje premenu sacharidov na jednoduché cukry. Čo znamená, že energia z potravy sa uvoľňuje postupne a vedie k lepšiemu využitiu energie. To je jednoznačne veľkým prínosom aj pre diabetikov. Môžeme kombinovať Chia sa sladkou chuťou, ako je napríklad ovocná šťava a mať vyváženú hladinu cukrov v tele.

    Pôvodní Američania žijúci na území dnešného Mexika a na juhozápade dnešných Spojených štátov, jedli tieto semienka už stáročia pred prvým príchodom Európanov na ich kontinent. Chia bola pestovaná už starými Aztékmi, kultúrou Mayov a ostatnými pôvodnými obyvateľmi Ameriky. Vo väčšine týchto kultúr bola Chia výnimočným jedlom a bola označovaná ako posvätná. Konzumovali ju pre získanie väčšej energie bežci, bojovníci alebo atléti.

    Je zaujímavé, že Chia bola znovu objavená až po 500 rokoch.. A my máme teraz šancu opäť využívať jej unikátne zloženie a silu. Je v podstate ideálnou potravinou pre každého, samozrejme ako doplnok stravovania. Je ľahko použiteľná. A je výbornou čerstvou surovinou pre rôzne mixované nápoje alebo pečené jedlá, ktoré môžu byť pripravované na stovky spôsobov. Chia vytvára v kombinácii s tekutinou špecifický výživný gél alebo tzv. energizujúci super šejk, ktorý je jedlom sám o sebe!

    9 Hlavných výhod jedenia Chia semienok pre zdravie:

    Stála energia počas celého dňa
    Zvýšená psychická koncentrácia
    Veľký podiel vlákniny
    Najvyšší obsah omega 3 a 6 mastných kyselín
    Chudnutie bez pocitu hladu
    Vysoký obsah vitamínov skupiny B
    5x viac vápnika ako v mlieku
    Vysokoúčinný antioxidant
    Podpora detoxikácie organizmu
    Postupné uvoľňovanie energie …
    Rozpustná vláknina, ktorú obsahuje Chia umožňuje postupné uvoľnenie energie z uhľohydrátov do krvi. Toto je presne opakom, stúpaním krvného cukru nasledovaného pádom, ktorý sa udeje, keď sa jedia jedlá s vysokým obsahom cukru, alebo jedlá z bieleho pečiva (obsahujú upravené uhľohydráty) a koncentrované osladzovadlá (ako kukuričný sirup s vysokým obsahom fruktózy). Niektorí ľudia ani nevedia, ako vlastne vyzerá (resp. aký je pocit pri nej) normálna regulácia cukru v krvi (kvôli zlým diétám alebo problémom s hladinou cukru v krvi). Chia môže pomôcť upraviť hladinu cukru v krvi, hlavne pre jednotlivcov trpiacich pri konzumácii jedál v klasických diétách v našej precukrenej civilizácii..

    Rozpustná vláknina v Chia (Hydrophilic Colloids) masívne nasáva vodu čím udržiava elektrolytickú rovnováhu a hydratáciu vášho tela v normále. Chia semienka nasiaknu 12 (a viac!) krát vody než vážia. Ak konzumujete Chia semená, ktoré boli hydratované, dostávate do seba hydratovanú stravu, ktorá vás udrží hydratovaných aj niekoľko hodín! Je to tým, že ak Chiu ponoríte do vody, džúsu alebo zmixujete s jedlom, krásne sa napučí a tak vám dodá potrebné tekutiny resp, hydratuje vaše telo. Táto unikátna napučiavacia schopnosť ešte naviac obsahuje aj špeciálne vlastnosti ako zahusťovanie, ktoré môžte veľakrát využiť v kuchyni.. alebo hocikde kde budete potrebovať hydratovať . Voda je totižto najdôležitejšia tekutina v našich telách, preto hodnota Chia semien pri hydratácii je nevyčísliteľná, hlavne u aktívnych osôb, a môže spôsobiť obrovské rozdiely v tom, ako ste počas dňa hydratovaní, čo v konečnom dôsledku zlepší aj kvalitu vašeho života!!

    Zdravé oleje a rozpustná vláknina pracujú spoločne dodávajúc tak telu podporu a komfort… benefity na ktoré sa nesmie zabúdať! Ak zvážime, že väčšina Slovákov má nedostatok vlákniny a tiež esenciálnych mastných kyselín, Chia je správnou voľbou pre podporu lepšej očisty a prirodzenej detoxikácie tela..

    Chia a cukor …
    Chia semienka sú schopné absorbovať viac ako deväťnásobok svojho objemu vo vode ( vytvoria gél ). Tento gél spôsobuje pomalý prestup sacharidov do tela. Sacharidy sa pomalšie menia na glukózu ( monosacharid = jednoduchý cukor ) , ktorú využívame ako zdroj energie. Toto spomalenie v premene sacharidov na cukor, podporuje budovanie vytrvalosti. ( napríklad u športovcov) Sacharidy sú palivom na výrobu energie v našom tele. Predĺženie doby ich premeny na jednoduchý cukor ( monosacharid ), stabilizuje metabolické zmeny. Zníženie vzostupov a poklesov hladiny cukru, umožňuje dlhšie zásobovanie tela energiou. Takto si telo udržuje pocit plnosti po dlhú dobu. Chia semienka môžeme označiť ako nášho “manažéra cukru” .

    Ďalšou vlastnosťou semienok je ich vysoká antioxidačná aktivita. Najdôležitejšími antioxidantami, ktoré poskytuje sú kyselina chlorogénová, kyselina kávová a flavanol glycosidy. Pretože oxidácia je výrazne oneskorená, Chia ponúka obrovský potenciál v potravinovom priemysle, ak ju porovnáme s inými zdrojmi kyseliny alfalinoleovej, ako sú napr. ľanové semienka, ktoré vykazujú rýchly rozklad v dôsledku nedostatku antioxidantov.

    Chia semienka sú výborným zdrojom vitamínov B, medzi nimi aj vitamínu B-17 ( amygdalin ). Amygdalin má proti rakovinové vlastnosti. Ľudia s rakovinovým ochorením, ho môžu užívať ako doplnok v menšom množstve.

    Chia semienka obsahujú 5 násobok viac vápnika v porovnaní s mliekom (600mg v 100g chia & 120mg v 100g mlieka) . Vápnik z Chia je ľahšie stráviteľný v tele ako vápnik z mlieka. Je to kvôli tomu, že Chia obsahuje minerál s názvom bór, ktorý sa správa ako katalyzátor pri trávení vápnika v tele.

    Chia Semená sú prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín …
    Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.

    Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.

    Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.

    Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.

    Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.

    Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.

    Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.

    Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.

    Celiakia …
    Chia semienka sú 100% bezlepkové – neobsahujú lepok ( glutén ).

    Na čo si treba dávať pozor …
    Chia semienka znižujú krvný tlak. Pozor si musia dávať ľudia s nízkym krvným tlakom, napríklad ľudia v staršej vekovej skupine.

    Ľudia, ktorí majú srdcové problémy, alebo užívajú lieky na riedenie krvi ( napr.warfarin, anopirin ) by nemali konzumovať Chia semienka.

    Je preukázané, že konzumáciou Chia semienok si môžeme zlepšiť celkové zdravie, však rovnako ako pri iných veciach platí “všetko s mierou”.
    Odporúčaná maximálna denná dávka je 25 gramov = 2 čajové lyžičky

    #19267
    Osma
    Účastník (Participant)

    Tak toto teda vôbec nepoznám:-O

    #25835
    stano
    Účastník (Participant)

    Videli ste už reklamu na strukoviny?

    Asi by ste sa čudovali, keby ste videli v televízii reklamu na fazuľu či šošovicu. Pritom na rozdiel od mnohých výživových doplnkov sľubujúcich zázraky na počkanie by si strukoviny takúto reklamu naozaj zaslúžili.

    Prvé, čo pri slove strukoviny mnohým príde na um, je to, že spôsobujú plynatosť. Je však veľká škoda kvôli tomu sa vyhýbať takýmto super potravinám. Ak strukoviny máte radi a jete ich pravidelne, robíte veľmi dobre. Ak nie ste príliš ich milovníkom, máme pre vás zopár dobrých dôvodov, prečo to s nimi aspoň skúsiť.
    Namiesto mäsa

    So stúpajúcou frekvenciou jedenia mäsa stúpa aj riziko vzniku rakoviny hrubého čreva. Ak však jete strukoviny aspoň raz-dvakrát týždenne, toto riziko je nižšie a ak ich jete ešte častejšie, relatívne riziko rakoviny hrubého čreva je takmer na úrovni, ako keby ste nejedli žiadne mäso. To nie sú iba fantázie propagátora strukovín, ale závery štúdie z Loma Linda University (Kalifornia, USA), ktorej sa zúčastnilo vyše 32 000 ľudí. Nie je to dobrá správa? Aby vaše riziko vzniku rakoviny hrubého čreva bolo nižšie, nemusíte prestať jesť mäso, stačí, ak do svojho jedálnička pravidelne zaradíte strukoviny. Mali by na to myslieť aj majitelia a kuchári reštaurácii. Tí si však zväčša myslia, že stačí dať na jedálny lístok občas fazuľovú či šošovicovú polievku, prípadne nejakú varenú strukovinu do šalátového pultu.
    Strukoviny a zdravie
    Obsahujú priemerne viac železa ako mäso, tiež zinok a iné vitamíny a minerály potrebné pre krvotvorbu (znižujú riziko anémie).
    Využiteľnosť železa zo strukovín sa zvýši konzumovaním spolu s potravinami s vitamínom C a inými organickými kyselinami (paprika, cibuľa, zelený hrášok, citrónová šťava…), kvasenými produktmi (kyslá kapusta, balzamikový ocot), alebo malým množstvom nízkotučného červeného mäsa, pečene a rýb.
    Sú dobrým zdrojom kyseliny listovej, ktorá znižuje riziko aterosklerózy.
    Vďaka rastlinným sterolom a polynenasýteným tukom majú priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu a pomáhajú znižovať riziko infarktu.
    Obsahujú vlákninu a málo tuku, sú vhodné pre prevenciu cukrovky aj nadmernej hmotnosti a obezity (pokiaľ ich nepokazíme pridaním neprimeraného množstva tuku).
    Vďaka vláknine tiež redukujú riziko zápchy.
    Sú dobrým zdrojom bielkovín, ale zároveň na rozdiel od živočíšnych produktov obsahujú aj značné množstvo sacharidov. Bielkoviny síce potrebujeme, nemali by sme ich však mať nadbytok, čo sa v bežnej „západnej“ strave často stáva.
    Bielkoviny zo strukovín menej zaťažujú obličky ako živočíšne bielkoviny, sú tiež menej rizikové z hľadiska negatívneho vplyvu nadbytku bielkovín na zvýšenie strát vápnika.
    Strukovinové rekordy a zaujímavosti

    Fazuľa – lacné jedlo s bohatými vlastnosťami pre zdravie. Najviac vápniku zo strukovín (okrem sóje) obsahuje biela fazuľa, 180 mg vápnika na porciu (asi 200 g) varenej fazule.
    Cícer – strukovina pre materstvo, spolu so šošovicou obsahuje zo strukovín najviac kyseliny listovej, tiež veľa železa a zinku.
    Šošovica – pre ružové líca, po sóji obsahuje zo strukovín najviac železa, jedna porcia (asi 200 g) varenej šošovice obsahuje 6,4 mg železa, čo je viac ako polovica dennej odporúčanej dávky pre dospelého muža. Spolu s vysokým obsahom kyseliny listovej, stopových prvkov (napr. meď) a iných látok je vhodnou potravinou na podporu krvotvorby a prevenciu anémie.
    Hrach – zelenina aj strukovina. Mladý hrášok je vlastne zložením viac zelenina, na rozdiel od suchého hrachu a strukovín sa môže jesť aj surový. Zelený hrášok obsahuje relatívne dostatok vitamínu C (40mg/100 g).
    Sója – kráľovná strukovín, strukovina najbohatšia na tuk (20 g/100 g) a bielkoviny (36 g/100 g), zo strukovín obsahuje aj najviac železa a vápnika. Jedna porcia (asi 150 g) varenej sóje obsahuje 150 mg vápnika a 7 mg železa. Je bohatá na rôzne ochranné rastlinné látky prospešné pri prevencii rakoviny, infarktu a iných ochorení.
    Domáca klasika i medzinárodná kuchyňa

    Možno sa vám jedlá zo strukovín zdajú byť príliš obyčajné: šošovicový prívarok, fazuľová polievka. V mnohých reštauráciách však nájdete aj špeciality ako napr. hummus (niečo ako cícerová nátierka), pikantné mexické špeciality z fazule, khičrí (indické korenené jedlo z ryže a šošovice), arabský falafel (cícerová fašírka) alebo iné strukovinové karbonátky. Tie nájdete skôr v špeciálnych reštauráciách ponúkajúcich najmä vegetariánske jedlá.

    Zo strukovín sa dajú urobiť alebo i kúpiť výborné nátierky, ktoré môžu dobre nahradiť nezdravé mäsové konzervy, prípadne maslo. Ale väčšina z vás zrejme nepohrdne ani tou dobrou klasikou, ako je fazuľová polievka. Ak by ste ju chceli urobiť úplne zdravo, skúste do nej namiesto klobásy pridať údené tofu (môže sa pred tým krátko opiecť).
    Na plný plyn

    Možno ste ešte reklamu na strukoviny nevideli, prečítali ste si však článok, ktorý ich propaguje. Ak si ich začnete dávať či už doma alebo v reštaurácii častejšie, možno niekto iný z toho bude mať aj trochu zisk, ale rozhodne ten najväčší zisk, a to za málo peňazí, budete mať vy.

    #25840
    Emily
    Účastník (Participant)

    Vďaka Stanko za Tvoje slovíčka.:-)Prajem všetko dobré.Videla som fotky z Piešťan.Mali ste sa určite super.(sun)*THUMBS UP*(flex)(talk)

    #28081
    stano
    Účastník (Participant)

    Špatné kombinace potravin nám mohou způsobit pocit plnosti a nejrůznější trávicí obtíže. Vhodné je nekombinovat hodně druhů ovoce v jednom jídle, nekombinovat ovoce a zeleninu (kromě listové zeleniny, řapíkatého celeru, avokáda – někdo ho považuje za zeleninu), ovoce vždy jíst samostatně a jako první – nejrychleji se tráví, ořechy jíst samostatně od všeho a jako poslední – nejdéle se tráví, v případě nevitariánské stravy nekombinovat luštěniny se zeleninou, vařené se syrovým (dle ayurvédy), nekombinovat více rozdílných bílkovin v jednom jídle, někomu nedělá dobře nedělená strava – tedy oddělovat bílkoviny od sacharidů, nejíst hodně rozličných potravin v jednom jídle a podobně. Zásadou správného trávení je co nejjednodušší jídlo, nejlépe s maximálně třemi druhy potravin (neplatí u zeleninových salátů), nejíst krátce po předchozím jídle – alespoň 3 hodiny pauza a nepřejídat se

    #28082
    stano
    Účastník (Participant)

    Plody jako rajčata, okurky, cuketa, papriky by se neměli konzumovat se škrobovitou zeleninou jako je třeba dýně, brambory, mrkev, hrášek, artyčoky, tuřín, červená řepa, pastinák, nezralý banán apod

Zobrazuje sa 8 príspevkov - 31 až 38 (z celkového počtu 38 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.