Pomôžte

Čo odporúčajú odborníci…

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 38 )
  • Autor
    Príspevky
  • #572
    stano
    Účastník (Participant)

    V knihach co som cital sa zdoraznuje pri konzumacii potravy davat doraz na dokladne prezutie potravy.Prezuvanie potravy je prvym stupnom v traveni,malo by sa prezuvat az do vtedy kym citime chut potravy v ustach.Dochadza tam k prvotnemu stiepeniu zivyn a potrava je lahsie stravitelna.Najdlhsie by sa mali prezuvat oriesky (vlasske,mandle,lieskove,atd.).Najlahsie stravytelne je samozrejme ovocie,vraj dokaze po konzumacii dodat energiu na travenie.Najidealnejsie su cerstva zelenina,ovocie priamo pred konzumaciu nazbierane zo zahrady.Dalej by sa nemali miesat niektore potraviny,ako trebars ovocie zo zeleninou,popripade orieskami,koli traviacim stavam a dlzke travenia niektorich potravin.Najidealnejsie je ked jeme salat tak len salat,alebo len ovocie,popripade semena.Pekny den ahojte.

    #3333
    Miro
    Účastník (Participant)

    Jednoznačne ovocie a zelenina je vhodná strava pre nás. Pre všetkých ludí na tomto svete.

    #3557
    stano
    Účastník (Participant)

    Trochu som zacal temu o vitaminu C a pri hladani na internete odpoved som narazil na celkom zaujimave informacie tak som to tu dal.
    Vitamínu C je viac ako v citróne v rôznych druhoch zeleniny a ovocia. Napríklad, v takej paprike je ho tri razy viac a ak by ste vraj chceli skonzumovať dennú dávku len formou citrónu, museli by ste sa prekonať. Také množstvo vitamínu C vo forme citrónu by ste asi nevypili. A ak aj hej, asi by ste sa šťastne netvárili. Nahradiť sa však dá inými potravinami.
    Čerstvá paprika, chren, paradajky, jahody, brokolica, zemiaky i karfiol sú vynikajúcimi zdrojmi vitamínu C. K takzvaným vitamínovým céčkovým bombám patria šípky, čierne a červené ríbezle a z tropických pochúťok kivi, papája a citrusy.
    Obsah vitamínu C vo vybranom ovocí a zelenine (na 100 gramov):
    Paprika (akejkoľvek farby): 190 mg (1 paprika cca 190 mg)
    Kiwi: 98 mg
    Brokolica: 93,2 mg
    Jahody: 56,7 mg
    Pomaranč: 53,2 mg
    Citrón: 53 mg
    Karfiol: 46,4 mg
    Mandarínka: 30,8 mg
    Hlávkový šalát: 24 mg
    Reďkovka: 22,8 mg
    Zemiaky: 19,7 mg
    Paradajky: 19,1 mg (1 paradajka cca 29 mg)
    Žltý melón: 16 mg
    Hrozno: 10,8 mg (1 bobulka hrozna cca 0,46 mg)
    Červený melón: 9,6 mg
    Mrkva: 9,3 mg (1 mrkva cca 9,3 mg)
    Banány: 9,1 mg
    Zeler: 7 mg
    Čerešne: 7 mg
    Jablko: 5,7 mg
    Uhorka: 5,3 mg (1 uhorka cca 16 mg)
    Šalátová čakanka: 2,8 mg
    Iba málokto vie, že na oči je omnoho lepšia než mrkva, obyčajná kukurica.

    #3562
    stano
    Účastník (Participant)

    Este dodatok,ohladom dennej davky vitaminu C.
    – denná dávka (cca 65 mg ) = 200g červených ríbezlí
    = 2 kusy kivi
    = 1 pomaranč
    = 100g karfiolu
    = 1 menšia paprika

    #5613
    stano
    Účastník (Participant)

    ]:)Niekedy je to taske dodrzat,ale vraj spravne by sme mali jedavat posledny krat medzi 15-17 hod.Vtedy sa potrava rychlo a lachko travi(v tej dobe vraj dobre pracuje zaludok a tenke crevo).Ked jedavame neskor,tak narusime a utlmime cinnost velmi doleziteho organu ladvin a mozu sa obiavit ladvinove potiaze,ktore pri zlom stravovani je zbytocne liecit medikamentozne.Ladviny su najaktyvnejsie medzi 17-19 hod.Samozrejme neda sa vsedko idealne robit ale vediet aspon o tom mozme.Treba ale potom brat v uvahu aj posuvanie casu,nase telo sa riadi len jednym casom.:P

    #7334
    stano
    Účastník (Participant)

    Spominame surovu stravu a nasiel som clanok co sa tyka surovej stravi.Tak ho tu davam.
    Surova strava az prilis cisti organizmus.Najme ovocie a med mozu v tele spustit agresivne procesy detoxikacie.Ak sa na surovu stravu vrhneme prirychlo tak sa vam budu vyplavovat skodliviny z hlbokych organou ako su oblicky a pecen,do koze a lymfatickeho systemu.Nepripravenost tela moze viest az k otrave krvi.Surovu stravu na tanier zaradujeme s mierou a pomaly.

    #10180
    stano
    Účastník (Participant)

    Je to dobre,odporucam to precitat.Trochu zas si rozsirime poznatky o zdravom stravovani.Je to dost dlhe a tak som to tu cele nedaval.http://www.mwm.cz/clanek1.php?id=122&pjmeno=&kredit=&p1=%27,780,550 Ahojte.

    #10181
    jareš
    Účastník (Participant)

    Stanko, máš pravdu, že strava je základom života…a pre nás dvojnásobne

    musím celé preštudovať, naozaj je tam toho dosť :)

    #10184
    tanja
    Účastník (Participant)

    Ahojte. Ja by som velmi uvitala take zhrnutie, co by sme my, smkari, zo svojho zivota urcite mali vylucit (realne, vzhladom na to, ze sme mladi a chceme si aj co to dopriat) a co naopak nesmie chybat… Dakujem krasne a pekny dnik !

    #10193
    stano
    Účastník (Participant)

    Bolo by to dobre tak strucne a kto by mal zaujem aj odsirnejsie,napisat ako sa stravovat.No co odbornik to iny nazor.Najidealnejsie podla mna je co najviac si dopestovat doma kto ma zahradu.Cerstve ovocie a zelenina liecia.

    #10795
    stano
    Účastník (Participant)

    AK NEDYCHAME ZHLBOKA A DO BRUSNEJ OBLASTI: Zazivanie sa spomali, posuvanie jedla cez traviaci trakt sa spomali. Jedlo sa nemoze uplne absorbovat, stava sa prilis toxickym od zazivacich stiav.
    Plytke dychanie sposobuje tiez: unavu, bolesti v hrudniku, zaludocne problemy, studene a necitlive ruky.

    AK DYCHAME ZHLBOKA A DO BRUSNEJ OBLASTI: Jedlo sa absorbuje rychlo a uplne (bezo zvysku), nesposobuje kyselinu a ukladanie tukov, masiruje vnutorne organy, zvysuje rychlost travenia, vyrazne zlepsuje vyprazdnovanie. Zvysuje sa vnutorna energia a vykon mozgu.
    Jogini tvrdia, ze mame prideleny urcity pocet dychov na cely zivot. Ak dychame pomalsie, budeme zit dlhsie (je to dobra pomocka na zapamatanie a motivaciu).
    Spravne dychanie: Jogovy plny dych do celych pluc, brucho sa musi pohybovat, 2 – 3 sekundy nadych, 3 – 4 sekundy vydych.
    Dychanie pre zvysenie energie: 4 prudke nadychy cez nos, 4 prudke vydychy cez usta.
    Hlboky vydych odvadza toxiny z krvi, hlboky vdych okyslicuje krv.

    #12498
    stano
    Účastník (Participant)

    Niekto múdry raz povedal, že človek je tým, čo konzumuje. Preto, aby ste sa nestali „balíčkom plným nervov“, naučte sa jesť bezstresové potraviny. Dnes je totiž našou snahou bojovať proti stresu práve jedlom.
    Výživou do pohody
    Športovec, či nešportovec, každý by mal vedieť, že zloženie našej stravy nepôsobí len na fyzický výkon, ale rovnako aj na celkovú psychickú pohodu človeka. Máme teda na výber, jedlom môžeme svoj duševný život obohacovať, alebo naopak ochudobňovať. Fakt, že potrava ovplyvňuje psychickú činnosť a jej správne zloženie môže mať až liečebný význam, vedeli už odborníci na začiatku minulého storočia.
    Dávne výskumy preukázali, že výživa má dôležitý vplyv na činnosť mozgových vĺn a tým sa do určitej miery podpisuje pod hladinu energie, či bdelosti. Ak organizmu pravidelne potrebné živiny dodávame, cítime sa odolne nielen fyzicky, ale taktiež psychicky. Pokiaľ však dlhodobo dôležité látky postráda, môže to v krajnom prípade viesť až k narušeniu normálnej funkcie mozgu.
    Môže za to serotonín
    Posilniť treba predovšetkým neurotransmitery, teda látky, ktoré prenášajú informácie medzi bunkami v mozgu. Ide o chemické zložky, ktoré mozog vytvára z určitých živín, konkrétne aminokyselín. Tie predstavujú dôležité stavebné jednotky bielkovín nachádzajúce sa v potrave.
    Obzvlášť významným je z hľadiska dobrej vnútornej pohody prepravný článok tryptofan. Táto aminokyselina má na svedomí výrobu serotonínu, upokojujúcej chemickej látky, ktorá v našom organizme vystupuje v nenahraditeľnej úlohe hormónu zodpovedného za dobrú náladu a optimistické myslenie.
    Prítomnosť serotonínu v mozgu pôsobí výrazne antidepresívne, čím sa nám stará nielen o vyrovnanú náladu, ale taktiež pokojný spánok. Je všeobecne známe, že jeho hladinu pomáha zvyšovať pravidelný fyzický pohyb najmä aeróbneho charakteru, vedzte však, že rovnakú službu vám v tomto smere môže urobiť aj správne zloženie stravy.
    Jedzte antistresovo
    Pokiaľ sa túžite dať do rovnováhy, zharmonizovať bude treba aj váš jedálniček. Veľký podiel na zvyšovaní tvorby serotonínu majú jedlá s vysokým obsahom sacharidov, teda cukrov i škrobov. Na psychiku človeka pôsobia upokojujúco, vyvolávajú uvoľnenie a miernu ospalosť.
    Pozor však, aby ste si vysokými dávkami cukru v podobe rôznych sladkostí nespôsobili obezitu, či nejaké poruchy metabolizmu. Oveľa zdravším bude variant konzumácie komplexných sacharidov v cestovinách, celozrnných výrobkoch, ryži, či zemiakoch, pretože okrem serotonínu dodajú telu i iné významné látky.
    Zlým náladám môžete taktiež predchádzať stravou bohatou na omega 3 mastné kyseliny, ktoré nájdete najmä v rybách. Svoje chuťové bunky upriamte aj na potraviny s vysokým obsahom vitamínu B, ako sú sója a orechy. Nevynechávajte ani pravidelné dávky čerstvého ovocia i zeleniny, ako i vajec. Nielenže vás patrične ukľudnia, okrem nervov pomôžu tiež mozgu, aby lepšie fungoval.
    Vzdajte sa rušivého
    I keď kávička vo vás môže vyvolávať psychický pocit vzpruženia, ak si správnu mieru kofeínu neustrážite, budete skôr podráždení. Podľa odborníkov ide totiž o zvláštnu látku, ktorá nepôsobí povzbudzujúco priamou cestou, ale prostredníctvom potláčania upokojujúcich látok.
    Podobne nepriaznivo bude na vás nepochybne pôsobiť i nadmerná konzumácia alkoholu. Najprv vás rozjarí, v pokročilejšom štádiu sa vám ale postará o riadne zmeny nálady striedajúce zlosť, ľútosť, úzkosť, či dokonca depresiu. Buďte teda v tomto smere obzvlášť opatrní.

    #12509
    unrest
    Účastník (Participant)

    Ten http://www.mwm.cz nieje prave najdôverihodnejsi zdroj.

    #12615
    stano
    Účastník (Participant)

    Co je rutin?
    Vitamin P nebo také rutin či rutosid, je rostlinný glykosid. K jeho objevení došlo při zkoumání účinků kyseliny askorbové (vitamín C) při léčení křečových žil. Nejlépe osvědčila citrónová šťáva nebo extrakt z papriky. To vědce přimělo uvažovat nad tím, že se zde vyskytuje ještě nějaký další faktor, který aktivuje vitamín C nebo sám ovlivňuje pružnost cév. Tento faktor se podařilo izolovat a byl označen jako citrín – vitamín C2 či P. Při zkoumání tohoto faktoru se zjistilo, že citrín není samotnou látkou, ale směsí glykosidů a tyto látky se pojmenovaly jako bioflavonoidy. V přírodě většinou bioflavonoidy doprovázejí vitamín C. Jedním z bioflavonoidů je právě rutin, který je asi 100 krát účinnější než původní citrín. Rutin si získal nejširší uplatnění mezi ostatními bioflavonoidy.
    K čemu je rutin dobrý?
    Rutin se používá k léčení zvýšené lomivosti a propustnosti krevních vlásečnic způsobených různými chorobami (chorobná krvácivost na podkladě cévním, změny na sítnici při cukrovce, při nedostatku vitaminu C). Při nedostatku vitaminu C je nutno současně podávat i tento vitamin. Dalšími indikacemi jsou poruchy funkce žil dolních končetin, jejich otoky, případně při hemoroidech. Někteří lidé mohou být však na rutin alergičtí, jako alergická reakce vznikne ekzém, kopřivka, výjimečně astmatický záchvat.
    Kde rutin najdete?
    Významným zdrojem rutinu je pohanka. Rutin se extrahuje ze zelené nebo suché natě, kde se této látky vyskytuje největší množství a produkuje se ve formě tablet, většinou v kombinaci s vitamínem C. Mnohem přirozenější formou jsou však pohankové čaje, které jsou složeny z pohankových natí a slupek, popřípadě dalších bylin. Například svěží kyselkavý pohankový čaj se šípkem. Pohanka na tento čaj se sbírá před květem, protože v tomto období obsahují pohankové natě nejvíce rutinu. Jeden nálevový sáček má cca 16 mg rutinu, což je denní doporučená dávka. Šípek dodává vitamín C, který napomáhá vstřebávání rutinu. Výborná je také kombinace pohankového čaje s mátou a citrónovou trávou nebo pomerančovou kůrou, kdy vzniká velmi osvěžující a povzbuzující nápoj. Bylinky se přidávají také pro zvýraznění chutě. Samotný pohankový čaj je totiž nevýrazný. Samozřejmě, že kvalita čajů záleží na původu sbírané rostliny. To zaručují BIO pohankové čaje z ekologického zemědělství. Pohankové čaje jsou zařazeny mezi skupinu výrobků sloužících jako „doplněk stravy“. Potravina označená jako doplněk stravy by se měla konzumovat v množství, které je označeno na obalu výrobku.
    Semena pohanky obsahují rutin také, ale v menším množství. Pokud tedy hodnotíme % rutinu v jednotlivých částech pohanky, nejvýznamnější je čerstvá nať, na druhém místě čaj, dále slupky a nakonec semena.
    Pokud chcete konzumovat pohankovou nať, stačí si koupit balíček neloupané pohanky a doma si je naklíčit. Neloupaná semena položíte buď na vlhkou hlínu v květináči nebo na vlhký ubrousek či vatu. Vlhkost se musí neustále udržovat, ale pozor na přemíru vody. Semena by neměla být ve vodě ponořená. Sklízíte potom tzv. pohankovou trávu asi 10 cm vysokou. Nasekanou pohankovou trávu přidávejte jako petrželku do polévek, na chléb, do salátů, pomazánek atd.
    Semena pohanky navíc obsahují lehce stravitelnou bílkovinu, která má vysoký podíl lysinu, tryptofanu, argininu a kyseliny asparagové Živiny se v pohance nacházejí ve vhodném poměru. Je významným zdrojem vlákniny, železa, draslíku, fosforu, mědi a vitaminů. Pohanka je přirozeně bezlepková a vhodná pro celiaky.
    Pohanku loupanou můžete konzumovat v různých formách. Například pohankové kroupy lze použít jako přílohu, do polévek, do nádivek a nákypů. Z pohanky lámanky je nejznámější pohanková kaše, ale dobrá je i do pomazánek, polévek a knedlíků. Využití pohankové krupice je obdobné jako u pšeničné krupice, do tradičních kaší, zavářek, halušek, knedlíků, lívanců, polenty, pomazánek, pudinků i moučníků. Pohanková mouka je vhodná na zcela běžné vaření a pečení, ale také jako příměs do bílé mouky na zvýraznění chuti.

    #14189
    stano
    Účastník (Participant)

    Je to celkom zaujímavé,tak to tu dávam.Stará múdrosť vravý,že voda musí pretiesť cez sedem kamenov,aby sa očistila.Najlepšia voda určená ľudom pochádza s prameňov,ktoré sami vyvierajú na povrch.Mali by sme si vyberať len to čo sa nám samo ponúka.Taká voda prekonala potrebný proces dozrievania,je čistá a ako sa vravý sama sa očistila od škodlivých informácii.Podzemná voda ešte nedozrela,trebars zo studní,rôznych vrtou,čerpanie z nej dá sa prirovnať k predčasnému pôrodu,preto že ešte neobsahuje potrebnú životodárnu silu,ktorú človek potrebuje.Nie bezdôvodne ju príroda ešte neuvolnila.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 38 )
  • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.