Pomôžte

Minister zdravotníctva podporil na bicykli pacientov so sklerózou multiplex

„Od Tatier k Dunaju“ – viac ako 400 km počas uplynulého týždňa absolvovali ľudia na bicykloch na podporu pacientov so sklerózou multiplex. Bicyklovali chorí i zdraví, deti aj dospelí. Posledného najdlhšieho úseku (takmer 100 km) sa v sobotu zúčastnil aj minister zdravotníctva Tomáš Drucker. Rozhodol som sa podporiť túto skvelú akciu vlastnou účasťou na bicykli. Títo ľudia prejavili obrovskú chuť bojovať, my všetci obrovskú chuť ukázať solidaritu. To je cesta pre nás, držať spolu a podporiť jeden druhého. Aj športom… úplne perfektné,“ povedal šéf rezortu.

Skleróza multiplex – ochorenie tisícich tvárí

Sklerózou multiplex trpia na Slovensku tisícky ľudí. Choroba je častokrát ťažko identifikovateľná. „Bol som aktívny človek, mal som rozbehnutých množstvo podnikateľských aktivít, napredoval som a zrazu som začal pociťovať, že niečo s mojím organizmom nie je v poriadku. Dva roky trvalo, kým mi identifikovali diagnózu – Sklerózu multiplex. Musím však povedať, že vďaka tejto chorobe som sa naučil vnímať reálne životné hodnoty a pozerať sa na život inak.  Ak by ma choroba nepostretla, neviem, či by som uhol pohľadu vychutnávania si na pohľad maličkostí, no v reáli tých najdôležitejších vecí, spontánne získal,“ zhodnotil  počas cyklistickej prestávky na poslednej sobotňajšej cyklo etape jeden z účastníkov, ktorý absolvoval všetky úseky a patrí mu za jeho odhodlanie a prístup k životu rešpekt a úcta.

Na snímke v strede minister zdravotníctva Tomáš Drucker na štarte sobotňajšej etapy

„Rád by som vyjadril obrovský rešpekt pred pacientmi, ktorí absolvovali etapy od Tatier k Dunaju. Ochorenie skleróza multiplex napáda častokrát mozgové centrá, ktoré sú zodpovedné aj za pohyb, pre nich je to súťaž s ochorením, pre nás to bola veľká miera  solidarity, čo je to najmenej, čo môžeme pre ľudí s týmto ochorením urobiť, ale aj o športe, ktorý je prevenciou pred mnohými ochoreniami,“ uzavrel minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Na snímke zľava: Jarka Valčeková, predsedníčka Združenia sclerosis multiplex Nádej a Tomáš Drucker, minister zdravotníctva v cieli na Hlavnom námestí v Bratislave